• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

У Харкові змагались роботи (відео)

Культура   
У Харкові змагались роботи (відео)

У Харківському політехнічному інституті відбулась олімпіада » Комп’ютерні системи штучного інтелекту».

На базі Харківського політехнічного інституту відбулась олімпіада «Комп’ютерні системи штучного інтелекту». Студенти розробляли роботів для участі у практичному турі за трьома номінаціями — «ROBORACE», «Слідування за лінією» та «Сумо». Перша номінація — змагання на швидкість. «Слідування за лінією» — перевірка роботи датчиків на роботах, які відповідають за координацію руху. «Сумо» — це імітація японского єдиноборства: потрібно виштовхнути супротивника за межі кола.

Андрій — студент Одеського політехнічного інституту. Хлопець став переможцем у номінації «Сумо». Розповідає: над створенням роботу працював усього один місяць. Головною причиною перемоги в номінації вважає встановлення якісних датчиків координації руху та невелику форму машини. За словами студента, чим робот більше, тим складніше його зробити якісним.

Андрій, студент Одеського політехнічного інституту
Очень много знаний на самом деле, которые я получил благодаря программированию, которым мы занимаемся в большей части, и в плане электротехники. А также я познакомился со многими ребятами с которыми мы стали действительно друзьями и сплоченной командой. 

Як кажуть викладачі, на прикладі розроблених роботів студенти отримують навички програмування техніки, яку можна застосувати в іграшках, автомобілях, потягах та навіть космічних кораблях, з кожним роком майстерність учасників зростає. Як згадують організатори, перша олімпіада вимагала лише, щоб робот просто рухався. Наразі умовою є автономне управління, тобто без керування пультом.

Сергій Семенов, завідувач кафедрою програмування НТУ «ХПІ»
Теоретическую подготовку студенты получают в стенах ВУЗа, а вот практическую реализацию своей теории, своих знаний, своих умений, своих навыков они получают вот на подобного рода мероприятиях, олимпиадах, где могут посмотреть, показать себя, показать своих роботов, знания и умения программировать знания в системе искусственного интеллекта. 

Цього року до участі в олімпіаді залучили і школярів. Вони беруть участь у тих самих номінаціях, але змагаються окремо, між однолітками.

Євген Семенов, школяр
Надо написать хорошую программу, поставить подходящую скорость и урегулировать задержки. Во-первых, нужен блок питания с батарейками, кнопка запуска и конечно же сама плата. Мы собирались в школе и делали машину. Нам дали машину, а мы ее уже перепрограммировали.

На олімпіаду приїхали учасники з 39 міст країни. Переможці конкурсу отримають міні-комп’ютери.

Автор: Вікторія Бондаренко
Популярно

Вы читали новость: «У Харкові змагались роботи (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 18 апреля 2019 в 18:46;
  • Корреспондент Вікторія Бондаренко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У Харківському політехнічному інституті відбулась олімпіада » Комп’ютерні системи штучного інтелекту»".