• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +9°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

З вересня всі харчові продукти в Україні мають відповідати нормам Євросоюзу (відео)

Общество   
З вересня всі харчові продукти в Україні мають відповідати нормам Євросоюзу (відео)

Це обов’язкова сертифікація, маркування, великий шрифт на упаковці, вказані алергени та харчові добавки та багато іншого.

Одне з зобов’язань України за угодою про асоціацію з Євросоюзом — реформа, яка стосується безпеки і якості продуктів харчування та введення системи ((НАССР)) ХАССП. Йдеться про відповідність українських товарів першому міжнародному стандарту. Він зобов’язує виробника гарантувати, що споживачу не буде завдано шкоди. Тому особлива увага приділяється технологічним етапам, які впливають на безпеку продуктів. Аудитор Іван Волос пояснює: з вересня виробників ретельно перевірятимуть. Як наслідок, українці мають отримати якіснішу продукцію.

 Іван Волос, ведучий аудитор за стандартами FSSC 22000 і HACCP
Сейчас ответственность за безопасность несет производитель. Он сам должен контролировать на каждом участке: какое сырье он берет, при какой температуре хранит, правильность соблюдения процесса, что все приготовленное, обжарено, доварено.

Щоб наблизитися до стандартів ЄС, де здоров’я людини на першому місці, в Україні затвердили низку законів. Вони стосуються не тільки бізнесу, а й покупців.

Вікторія Облак, спеціалістка з розробки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів
В Украине очень много обновлено и актуализировано актов, законодательных актов, которые касаются безопасности продуктов питания. Как пример, закон Украины 771, который регламентирует гигиенические требования к продуктам питания к предприятиям, которые вводят в оборот продукт питания. Это приказ 590, который регулирует требования по внедрению системы безопасности.

За словами експертки, також почав діяти закон, який забороняє використовувати маркування «еко» та «біо» без належних сертифікатів. Для виробника прописали чіткі критерії такої продукції.

Олександр Чумак, президент асоціації приватних роботодавців
Система НАССР — система проверок точек пищевой продукции и до сентября месяца его введение было добровольным. С сентября месяца контроль будет осуществлять Госпродпотребслужба. Имеет право уже штрафовать бизнес за несоблюдение этих норм. Штрафы будут составлять до 300 тысяч гривен. 

За даними Мінаграрополітики, система ((НАССР)) ХАССП вже діє на 500 підприємствах. Першими її запровадили виробники, які експортують продукцію до Євросоюзу, а також заводи, що переробляють молоко та м’ясо.

Автор: Олена Верекомська
Популярно

Вы читали новость: «З вересня всі харчові продукти в Україні мають відповідати нормам Євросоюзу (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 24 мая 2019 в 15:31;
  • Корреспондент Олена Верекомська в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Це обов’язкова сертифікація, маркування, великий шрифт на упаковці, вказані алергени та харчові добавки та багато іншого".