• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +11°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Погруддя Жукова у Харкові: Мінкульт не рекомендує включати до державного реєстру нерухомих пам’яток (відео)

Общество   
Погруддя Жукова у Харкові: Мінкульт не рекомендує включати до державного реєстру нерухомих пам’яток (відео)

 Харківські активісти отримали підтвердження від експертної комісії з питань топоніміки, що встановлення погруддя порушує закон.

Вікторія Бондаренко, кореспондентка
Пам’ятник Жукову валили двічі — у травні минулого року та цього червня. Востаннє погруддя пошкодили. Але вже за місяць відновили за благодійні кошти. Міський голова наголошував: якщо Жукова знесуть знов, його так само відновлять. 

У 1997 році погруддя Жукова визнали пам’ятником місцевого значення, але до держреєстру нерухомих пам’яток не внесли. Це означає, що державою погруддя не охороняється. Харківські активісти наполягають: існування цього пам’ятника взагалі незаконне, адже порушує закон про декомунізацію. Саме тому написали звернення до Мінкульту.

 Вадим Поздняков, активіст
Прийшла відповідь від Міністерства культури щодо того, що вони прийняли рішення на експертній комісії про невнесення його до переліку пам’яток. Це означає, що тепер його буде простіше демонтувати. Без цього рішення офіційний демонтаж був неможливим. І до того ж ми зараз чекаємо розпорядження на сайті Міністерства культури і після цього наказ буде чинним. І можна буде приступати до юридичної роботи. 

 з відповіді в.о. державного секретаря Міністерства культури Лариси Петасюк
Прийнято рішення не рекомендувати зазначений об’єкт для занесення до реєстру у зв’язку з тим, що вказаний пам’ятник потрапляє під дію закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) режимів та заборони пропаганди їхньої символіки.

У мерії говорять: Жуков — це та постать, яка діяла заради вигнання нацистських окупантів з України в часи Другої світової, тому потребує вшанування. Але норми закону про декомунізацію суперечать позиції міськради, стверджує спеціалістка з Інституту нацпам’яті.

Марія Тахтаулова, начальниця Північно-Східного відділу Інституту національної пам’яті
 Там є пряма норма, яка вказує, що органи місцевого самоврядування мають демонтувати цей пам’ятник, оскільки він персональний, тобто присвячений конкретній особі. У данному випадку це Георгій Жуков, який обіймав посади вище за секретаря районного комітету. Загально відомо, що Жуков був міністром оборони, а також членом президії ЦК КПРС. 

Але, за словами експертів з Інституту нацпам’яті, демонтувати погруддя Жукова мали ще в період активної декомунізації. Тож планують звертатися з цим питанням до суду.

Автор: Вікторія Бондаренко
Популярно

Вы читали новость: «Погруддя Жукова у Харкові: Мінкульт не рекомендує включати до державного реєстру нерухомих пам’яток (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 17 июля 2019 в 18:31;
  • Корреспондент Вікторія Бондаренко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что " Харківські активісти отримали підтвердження від експертної комісії з питань топоніміки, що встановлення погруддя порушує закон".