• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Kharkiv Meet Docs оголосив програму: український фільм-претендент на Оскар відкриє фестиваль

Культура   
Kharkiv Meet Docs оголосив програму: український фільм-претендент на Оскар відкриє фестиваль

Фільми-претенденти на премію «Оскар» від України та Швеції, учасники Берлінале й Одеського міжнародного кінофестивалю. Kharkiv Meet Docs оголосив програму!

Цього року на фестивалі буде представлено 26 повнометражних та короткометражних картин: 2 українські, 13 харківських, світова та європейська прем’єри.

Цьогоріч міжнародний кінофестиваль Kharkiv Meet Docs триватиме п’ять днів — з 25 до 29 вересня.

Відкриватиме фестиваль дебютний фільм Нарімана Алієва «Додому», який є претиндентом  від України на премію «Оскар». Режисер особисто представлятеме стрічку, яка у липні цього року отримала Гран-прі на ювілейному 10-му Одеському міжнародному кінофестивалі.

«А потім ми танцювали», ще один фільм-претиндент на кінопремію Оскар від Швеції. Прем’єра стрічки грузинського режисера відбулась у Каннах цього року, а фільм був відзначений «Золотим Дюком». Стрічка розповідає історію кохання двох чоловіків у ґендерно консервативному середовищі традиційних грузинських танців.

Основну документальну секцію представлять як провідні європейські та світові стрічки, так і найсвіжіші українські документальні роботи

Документальна секція фестивалю буде представлена провідними українськими та європейськими стрічками: «Історія Зимового саду» Семена Мозгового, «Брати по зброї» Сергія Лисенка, «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго» Надії Парфан, «Вірю. Чекаю. Молюся» Катерини Стрельченко.

Будуть показані й . Серед них — кінострічка Аліси Коваленко «Домашні ігри», яку було визнано найкращим документальним фільмом на Одеському міжнародному кінофестивалі, «Лістапад» у Мінську та Duhok у Курдистані у 2018-му, а на фестивалі «Артдокфест» картина здобула спеціальну відзнаку журі. У 2019 році фільм став найкращою документальною роботою на Wales International Doc Fest 2019 у Великій Британії та фестивалі GoEast у Німеччині.

Також будуть показані найгучніші копродукційні роботи. Головною є кінострічка Аліси Коваленко «Домашні ігри», яку було визнано найкращим документальним фільмом на Одеському міжнародному кінофестивалі. Стрічка здобула багато нагород у всьому світі: «Лістапад» у Мінську та Duhok у Курдистані у 2018-му, на «Артдокфест» картина здобула спеціальну відзнаку журі. У 2019 році кінолента стала найкращою документальною роботою на Wales International Doc Fest 2019 у Великій Британії та фестивалі GoEast у Німеччині.

 «Моя бабуся з Марса» — білорусько-українську картина про літню жінку із окупованого Крима. Жінка залишилась майже на самоті без подруг, через свої проукраїнські погляди. Режисер Александр Міхалковіч сам знявся у своїй роботі. Він їде до своєї бабусі на 80-річчя, разом із ним підтримати її збирається вся родина.

Свій новий фільм представить харківський режисер, володар нагороди кінофестивалю Docudays UA Дмитро Лавриненко. Відбудеться світова прем’єра його фільму «Частини».

У Харкові відбудеться європейська прем’єра документальної картини «З любов’ю, до Німеччини».  Важка картина про подругу режисерки Дезірени Альмораді. У 1985  брата жінки, американського солдата, вбивають німецьуі ліворадикали, і через 10 років дівчина їде до Німеччини: щоб примиритись із вбивцями свого брата.

Одним із найочікуваніших фільмів стане й німецька картина Ізи Вілінґер «Привіт, штучний інтелекте», у якій постає історія взаємин між роботами та людьми.

Одразу дві стрічки торкнуться теми ЛҐБТК-спільноти. Фільм Маї Н’юелл «Gayby baby» про життя чотирьох дітей, чиї батьки геї або лесбійки. У фільмі досліджується, чи вплинув на них цей факт. Кінострічка буде продемонстрована мовою оригіналу, без українських субтитрів. А в день завершення фестивалю, 29 вересня, в Invite Hub український кліпмейкер та ЛҐБТК-активіст Юрій Двіжон презентує продовження свого проєкту «Не ховай очей–2», що розповідає долю п’ятьох українців у США.

Головна тема цьогорічного фестивалю — громадський активізм та незалежна журналістика.

26 вересня у Харківському економічному університеті ім. Семена Кузнеця відбудеться конференція на якій будуть громадські активісти, волонтери, , провідні журналісти Харківщини та воєнні кореспонденти. У межах конференції будуть представлені три короткометражні роботи: «Колір фасаду — синій» Олексія Радинського, що отримав спеціальну відзнаку журі на 48-му Київському міжнародному кінофестивалі «Молодість», «Миротворці. У горах Сванетії» Андрія Кіршина та «Без Статусу. Україна» Дмитра Тяжлова.

А 27 вересня відбудеться українська прем’єра нового фільму режисера Аскольда Курова «Новая», що розповідає про існування єдиної незалежної газети в Росії.

Індустрійна платформа фестивалю складатиметься з воркшопів та панельних дискусій. Буде представлена інформація про можливості фінансування проєктів аудіовізуального та культурного секторів від представників українських фондів і спеціалістів зі закордонних грантових й інших програм, де виступлять експерти Українського культурного фонду, представники програми Culture Bridges від Британської ради в Україні та фонду «Відродження» тощо.

Відома сценаристка та драматургиня Наталка Ворожбит буде докладно розповідати про створення кіносценарію. А улюблена акторка багатьох українців Ірма Вітовська поділиться базовими секретами акторської майстерності — як актор вибудовує свого персонажа, що таке «етюдний метод» та інше.

На изображении может находиться: 4 человека, люди улыбаются, люди на сцене и люди танцуют

Антон Яремчук, український кінооператор і кінематографіст, що працює в Німеччині, проведе практичний майстер-клас, де презентує шлях фільму від студентської кіномайстерні до світової прем’єри в Амстердамі. Пояснить, як створити незалежне документальне кіно без зв’язків та бюджету, а також про пошук візуально-пластичної мови кінооповідання під час роботи у складних умовах. Режисер і сценарист Корній Грицюк розкаже, як зняти малобюджетне незалежне кіно, як залучити відомих акторів та як без декорацій зробити атмосферу фільму.

Учасники тренінгів дізнаються, як посилити режисерський задум за допомогою анімації архівних матеріалів. Усі нюанси розбираємо на всесвітньовідомих прикладах і власних кейсах разом зі співзасновниками студії анімації Vialex Motion Lab Вікторією Глуховецькою та Олексієм Кириченком.

І навіть — як захистити свою роботу та авторську власність у кіноіндустрії, про ризики несплати гонорарів та плагіату. Поради від німецького експерта з медійного права Маркуса Хотце.

Закриватиме фестиваль фільм Віталія Манського «Свідки Путіна». Фільм про події, які почалися 31 грудня 1999 року, коли до влади прийшлов президент РФ — Путін. Фільм заснований на документальних свідченнях операції «Наступник», унаслідок якої країна отримала президента, який править нею донині. Режисер представить кінострічку особисто.

Автор: Артем Некрасов
Популярно

Вы читали новость: «Kharkiv Meet Docs оголосив програму: український фільм-претендент на Оскар відкриє фестиваль»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 18 сентября 2019 в 16:32;
  • Корреспондент Артем Некрасов в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Фільми-претенденти на премію «Оскар» від України та Швеції, учасники Берлінале й Одеського міжнародного кінофестивалю. Kharkiv Meet Docs оголосив програму!".