• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +11°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

До дня народження театру Пушкіна готують дві прем’єри (відео)

Культура   
До дня народження театру Пушкіна готують дві прем’єри (відео)

Театрові Пушкіна — 86. Попри відсутність опалення, на сцені панує спекотна атмосфера.

 

Аліка Піхтерева, кореспондентка

З цієї нагоди на великій та малій сценах без упину йдуть репетиції, аби подарувати глядачеві дві прем’єрні вистави. Зараз ми заглянемо до великої зали, де готують виставу за твором Ремарка.

 

 

Молодий режисер Олександр Середін вже не вперше опановує простір великої сцени. Навесні цього року він епатував виставою «Нігілісти» за мотивами твору Тургенєва. Зухвала, незвична, з домішками різних жанрів, ретроградних та надсучасних тем — вона викликала багато дискусій. Сценарії класичного твору Олександр змінює до невпізнання. З романом «Три товариші» — ситуація інакша. Адже, зізнається Олександр, змінювати щось у Ремарка — непросте завдання. Вистава розкаже про жагу до життя, кохання та, звісно ж, справжню дружбу.

 

Олександр Середін, режисер театру ім. Пушкіна

В мире есть масса проблем, вещей с которыми тебе приходится сталкиваться. Самое важное, что тебе может помочь в борьбе со всем этим — это как раз тема товарищества. Причем товарищества не только как дружбы. То есть, товарищество человека к человеку, людей, которые любят друг друга.

 

 

Холодні декорації у сірих тонах вже прикрашають основну сцену. Ользі Кривошеєвій належить центральний жіночий образ. Для акторки це перша значна роль на великій сцені.

 

Ольга Кривошеєва, акторка театру ім. Пушкіна

Для меня театр и работа в театре, правильно говорят — служение. Когда все мысли здесь. Особенно во время репетиций спектакля очень сложно не думать о театре.

 

 

У малій залі дві мисткині — режисерка Ольга Турутя-Прасолова та балетмейстерка Наталя Федіна — зосереджено працюють над тонкими темами майбутньої вистави «Йєрма». Це у перекладі з іспанської означає «безплідна». Постановка розповість історію жінки, яка пристрастно мріє відчути радість материнства. Життя у невеличкому іспанському селі вимагає відповідати його жорстким правилам. Долі героїнь, їхні болісні відчуття розкриватимуть монологи, пластика та мінімалістична музика.

 

Ольга Турутя-Прасолова, режисерка театру ім. Пушкіна

Мені здається, що це не лише про дитину. Тут набагато більше. Тому що якщо подивитися, що таке дитина — це наше продовження. Ми продовжуємося у своїх дітях. Це про бажання бути, зафіксуватися в цьому світі. Залишити після себе хоч щось.

 

 

На думку режисерки та балетмейстерки, аби створити по-справжньому проникливу виставу, треба постійно змушувати себе виходити з зони комфорту важкими темами та дилемними питаннями.. Жінки вже працювали у тандемі над виставою «Онєгін».

 

Наталя Федіна, балетмейстерка театру ім. Пушкіна

Мне кажется, театр идёт по тому пути, что он стало гораздо шире применять возможности невербального контакта со зрителем. Хореография, пластика, решение в движении — один из этих видов невербальной коммуникации, мне кажется, она сейчас очень нужна зрителю.

 

У виставі стикаються кілька акторських поколінь. Микола Воротняк із запалом розповідає про ролі, яких за 30-річну кар’єру в театрі Пушкіна накопичив чимало. На початку, пригадує чоловік, бували моменти, коли необхідний режисерові образ актор шукав вдень та вночі.

 

Микола Воротняк, актор театру ім. Пушкіна

Я не мог найти образ. И что делать? Остался ночью в гримерной. До 4 утра. С ролью ползал, чуть ли не на коленях, чтоб понять, что я здесь делаю. Потом понял, нашел. Пришел на репетицию — режиссер обалдел. «Только так, только так и больше ничего!»

 

Директор театру Сергій Бичко до святкування певних дат ставиться скептично. Каже: головне, аби театр жив та дихав сьогоденням.

 

Сергій Бичко, директор театру ім. Пушкіна

У нас есть сейчас молодежь. С энергией, азартом. Молодежь — это люди, для которых нет особых авторитетов и они пытаются пробить свой путь. Вот пусть они его и пробивают, пусть набивают шишки. Никто не становится сразу гениальным.

 

Прем’єра на основній сцені відбудеться 4 грудня, на малій — 14.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: «До дня народження театру Пушкіна готують дві прем’єри (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 25 ноября 2019 в 19:22;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Театрові Пушкіна — 86. Попри відсутність опалення, на сцені панує спекотна атмосфера.".