• Вт 23.04.2024
  • Харьков  +9°С
  • USD 39.78
  • EUR 42.31

Депутати ледве не скасували мовні квоти радіо та телебачення

Политика   
Депутати ледве не скасували мовні квоти радіо та телебачення

Проєктом закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання економічних наслідків поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)», депутати намагалися скасувати норми, щодо використання державної мови у ЗМІ.

Проти цього виступили нардепи Микола Княжицький, Володимир В’ятрович, Софія Федина, Володимир Ар’єв та Вікторія Сюмар. В результаті розголосу, Комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики було скасовано його  ж пропозицію щодо ліквідації мовних квот на телебаченні та відкликано власну ініціативу по просуванню російського медійного продукту.

Ініціативи, які на думку вищезгаданих нардепів нищать український інформаційний простір, Володимир В’ятрович виклав на своїй сторінці у Facebook разом із своїми коментарями:

«1. Зупинити дію ч.1 статті 9 «Захист інтересів держави та національного телерадіовиробництва» в законів про ТБ і радіомовлення.

2. Зупинити дію статті 10 цього ж закону, яка передбачає 75% української мови в телеефірі і дублювання українською всіх іноземних фільмів. Вочевидь, саме українська мова заважає подолати коронавірус.

3. Дозволити телерадіоорганізаціям не дотримуватися умов ліцензій і скасувати за це штрафні санкції.

4. Зупинити дію статті 15 Закону «Про кінематографію», яка забороняє демонструвати фільми, що спрямовані проти незалежності України, поширюють російську або комуністичну пропаганду, принижують українську націю чи мову або учасниками фільму є особи, включені в Перелік осіб, що загрожують національній безпеці. Вловлюєте зв’язок із коронавірусом?

5. Відкласти до 2024 року вступ у дію статті 23 закону про мову «Державна мова у сфері культури». Вочевидь, русифікація культури – найкращий засіб боротьби з коронавірусом на найближчі 5 років?!

6. Збільшення частки української мови на телебаченні і радіо відкласти до 2026 року. Вочевидь, нинішня влада розраховує боротися з коронавірусом (а заодно – з українською мовою) довго і наполегливо.»

Микола Княжицький пише:

«Вказані пропозиції є неприйнятними, оскільки державний статус української мови встановлений Конституцією та розкритий багатьма законами. За висновком Конституційного Суду, українська мова має захищатись та охоронятись на рівні з державними символами такими як герб, гімн та прапор. Запропоновані законопроектом зміни очевидно зазіхають на цей державним символ. Фактично йдеться про зупинення державного статусу української мови. Немає ніякої різниці між зупиненням застосування державної мови та зупиненням застосування, наприклад, державного прапору України – і в тому і в іншому випадку йдеться про діяльність проти конституційних засад держави.»

Володимир В’ятрович оприлюднив фотокопії фрагментів зазначених документів, де йдеться про вищезгадані поправки.

 

 

Пізніше Микола Княжицький повідомив: «Зміни до мовних законів завдяки колегам і громадськості прийматися не будуть. Щойно спілкувався з головою комітету Олександр Ткаченко . Домовилися підтримувати лише ті пропозиції, які об’єднують українців і сприяють подоланню загроз пандемії.»

Ознайомтеся — «Протест у Києві: Весна на граніті»

 

Автор: Вікторія Березка
Популярно

Вы читали новость: «Депутати ледве не скасували мовні квоти радіо та телебачення»; из категории Политика на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 23 марта 2020 в 18:37;
  • Корреспондент Вікторія Березка в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Проєктом закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання економічних наслідків поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)», депутати намагалися скасувати норми, щодо використання державної мови у ЗМІ.".