• Ср 17.04.2024
  • Харьков  +15°С
  • USD 39.57
  • EUR 42.16

«Світ очима харків’ян»: влада США повертає контроль над штатами, де розгорілись протести (відео)

Мир   
«Світ очима харків’ян»: влада США повертає контроль над штатами, де розгорілись протести (відео)

Акції протесту у Сполучених Штатах Америки йдуть на спад. Демонстрації там розпочалися зі смерті афроамериканця Джорджа Флойда.

25 травня батько двох доньок Джордж Флойд розплатився фальшивою купюрою, коли купував у магазині цигарки. За це чоловіка й затримали поліцейські. Його повалили на землю та придавили шию коліном. Чоловік щонайменше 16 разів за 5 хвилин сказав, що не може дихати. Йому було 46 і він декілька років тому вийшов із в’язниці.

Наступного дня сотні людей вийшли до перехрестя, де загинув Флойд. Тоді й почалися перші сутички із поліцією. За дві доби вночі протестувальники оточили поліцейський відділок, де працювали ті, хто брав участь у затриманні Флойда. Згодом будівлю підпалили.

З цього й почалися масові протести в Міннесоті, які поширилися й по інших штатах Америки. Мітингувальників можна розподілити на три групи, розповідає Лідія Плішка — журналістка з Харкова, яка зараз проживає у Нью-Йорку. Ті, хто виходять на мирні акції вдень. Ті, хто влаштовують погроми, побиття та пожежі на вулицях — зазвичай ввечері чи вночі. А також ті, хто під шум протесту просто грабують магазини.

Лідія Плішка, журналістка

Есть определенные люди, которые выходят на дневные протесты. Абсолютно нормальные протестующие, с плакатами, мирные. Они ходят маршем. Есть определенные организации, которые считают, что мирные протесты уже не действуют и нужно переходить к насилию.

Є дві основні причини протестів: свавілля поліції і расова нерівність. Це хаотичні демонстрації, коли люди самоорганізовуються, йдуть колонами та вимагають справедливості.

Вигукують гасла: «Ми хочемо справедливості зараз», «Не стріляйте». Підіймають руки. Мовляв, копи, не стріляйте, бо протест, передусім, проти брутальності поліції. Те, проти чого вийшли люди. Бачимо є дуже багато різних людей. Тобто білі, афроамериканці, латиноамериканці, азіати.

Артем Листопад, кореспондент

Смерть від рук поліцейських у США не перша. Наприклад, у 2014 році подібним чином загинув Ерік Гарнер – його також задушив коп, якого потім визнали невинним. Однак інцидент із Флойдом став тригером і люди вийшли на протести.

 

Я борюся за те, щоб усі мали рівні можливості. Я борюся за те, щоб усі відчували – їх люблять і приймають. Я борюся за те, щоб усі об’єдналися і щоб до усіх ставилися як до єдиної раси – людської раси.

Попри те, що протести в багатьох містах були переважно мирними, медіа частіше повідомляли про випадки насильства або мародерства. За час акцій заарештували більше 40 журналістів та скоїли майже 200 нападів на працівників ЗМІ. Наймасовіші протести відбувалися у штатах Міннесота та Нью-Йорк. Там ввели комендантську годину.

Лідія Плішка, журналістка

В это время только люди, которые должны выходить на работу, имеют право находиться на улице. Я, если честно, не вижу, чтобы его жестко соблюдали. Во всяком случае, машины ездят под окнами. Людей, конечно, меньше. Мы после 8 стараемся не выходить.

Наразі хвиля мародерства спадає, говорить Лідія. США потроху оговтуються від масових заворушень, вже скасували комендантську годину. Також у Конгресі оприлюднили законопроєкт, який передбачає обмеження на застосування сили копами у США. А міськрада Міннеаполіса офіційно оголосила намір розпустити поліцейські відділки. Копів можуть замінити так звані загони самооборони.

Лідія Плішка, журналістка

Протесты начались еще в Миннесоте, когда можно было оградить Нью-Йорк от того, во что его превратили. Но сейчас все спокойно, и я надеюсь, что полиция сможет удержать все в своих руках.

Однак акції проти свавілля поліції вже розпочалися у Європі.

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: ««Світ очима харків’ян»: влада США повертає контроль над штатами, де розгорілись протести (відео)»; из категории Мир на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 9 июня 2020 в 19:36;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Акції протесту у Сполучених Штатах Америки йдуть на спад. Демонстрації там розпочалися зі смерті афроамериканця Джорджа Флойда".