• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +15°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

Проспект Маршала Жукова знову зникне з мапи Харкова — рішення суду (відео)

Общество   
Проспект Маршала Жукова знову зникне з мапи Харкова — рішення суду (відео)

Проспект Маршала Жукова знову перейменували на честь Петра Григоренка. Відповідну ухвалу виніс Харківський адміністративний суд.

Харківський окружний адміністративний суд. Під будівлею — близько двадцяти активістів. Серед них і громадянка Росії Юлія Грішнова. Жінка переїхала до України після Євромайдану. Каже, що виступає за перейменування проспекту Маршала Жукова на честь Петра Григоренка.

Юлія Грішнова, активістка

Поскольку Украина отказывается от коммунистического наследия, отказывается быть частью русского влияния, то все действия, которые подчеркивают это, это хорошие действия.

Зібрались активісти під стінами суду, бо там проходить засідання. Всеукраїнська організація «Свобода» подала позов, аби скасувати чергове рішення Харківської міськради про повернення проспекту імені Жукова.

Борис Шунецький, активіст

Якщо під суд ніхто не виходить, то рішення відомо заздалегідь. Якщо виходить — іноді воно виходить інше, тобто законне.

До суду сторонніх не пустили, бо карантин. У залі тільки позивач, відповідач — представник мерії та преса.

Костянтин Прокоп’єв, заступник директора юридичного департаменту Харківської міськради

Правова позиція міської ради чітко викладена у процесуальних документах у цій справі. — А ви можете її озвучити? — Там дуже багато озвучувати, я не хочу.

Позивач, він же адвокат «Свободи» Андрій Коломійцев, у суді наполягає: Жуков обіймав високі посади у Радянському Союзі, тому його особа підпадає під закон про декомунізацію. До того ж, маршал отримав прізвисько «м’ясник» через жорстокість під час Другої світової.

Андрій Коломійцев, адвокат ВО «Свобода»

Ніякий маршал Жуков не приймав участь у визволенні України. Він приймав участь у переокупації країни з одного кривавого диктатора з вусами на користь іншого кривавого диктатора, тільки з більшими вусами.

Представник міськради не погоджується: Жуков у Комуністичній партії СРСР не був на високих посадах, натомість Україну від нацистських загарбників визволяв.

Костянтин Прокоп’єв, заступник директора юридичного департаменту Харківської міськради

Це позов голослівний — без доказів. У суді сьогодні встановлено, що відсутні будь-які письмові, інші докази. Відповідно до КАС, він це зобов’язаний надати до суду обґрунтування своїх позивних вимог.

Тим не менш, суддя визнав рішення міськради неправомірним і скасував його. Це означає, що проспекту мають повернути назву на честь Петра Григоренка. Представник міськради повідомив, що буде оскаржувати рішення в апеляційному суді. Протистояння навколо назви проспекту почались у 2019 році. Тоді на сайті мерії з’явилася петиція про повернення Жукова, яка набрала необхідну кількість голосів. Проспект, який після декомунізації у 2016 році носив ім’я Григоренка, перейменували рішенням сесії.

Ігор Черняк, член ГО «Харківський антикорупційний центр», депутат Харківської міськради

Очевидна його незаконність, перш за все, в тому контексті, що воно суперечить законодавству України в тій частині, яка встановлює обмеження щодо здійснення найменувань окремих об’єктів, в тому числі й вулиці в містах, іменами осіб, які обіймали керівні посади в органах влади Радянського Союзу, а Жуков належить до таких осіб.

Тоді антикорупційний центр і низка партій — «Демократична Сокира», «Свобода» і «Блок Петра Порошенка» — подали до суду на міськраду і виграли його.

Ігор Черняк, член ГО «Харківський антикорупційний центр», депутат Харківської міськради

Тоді після тривалого розгляду позивні вимоги були задоволені, але ключові моменти, з яких виходив суд, це була значна кількість процедурних порушень, які були допущені Харківською міською радою.

Та цього лютого депутати міськради знову проголосували за Жукова. Саме це рішення і скасував адміністративний суд сьогодні.

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: «Проспект Маршала Жукова знову зникне з мапи Харкова — рішення суду (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 18 июня 2020 в 20:28;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Проспект Маршала Жукова знову перейменували на честь Петра Григоренка. Відповідну ухвалу виніс Харківський адміністративний суд".