• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +12°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Пристрасті навколо «коксохіму»: еколог припускає, що дим, який лякає місцевих, може бути парою (відео)

Общество   
Пристрасті навколо «коксохіму»: еколог припускає, що дим, який лякає місцевих, може бути парою (відео)

Черговий мітинг біля коксового заводу у Харкові. Керівництво ситуацію ніяк не коментує, а Держекоінспекція звернулася до суду.

Зранку біля коксового заводу у Харкові неспокійно. Тут мітинг. Люди вимагають, щоб підприємство негайно припинило свою роботу. Бо, кажуть, більше року завод працює без дозвільних документів і шкідливими викидами труїть усе місто.

Олександр Костянтинов, активіст

Якщо вони не отримають дозвіл, вони самі повинні терміново припинити роботу. – А якщо вони їх отримали? – Ну, ми, мабуть, повинні задати ці питання їм.

Із цим питанням ми спробували звернутися до керівництва заводу. Телефоном Максим Бондарев від коментарів відмовився, а при вході на підприємство нас зустрів охоронець.

Охоронець

— А ви хто? – Я охранник, у мене нет таких повноважень. – А зараз підприємство работает? – Нет, предприятие на горячей консервации.

Такі пояснення активістів та місцевих не тішать. Люди переконані: підприємство продовжує працювати на повну.

Олег Абрамичев, підприємець, активіст

Я дуже обурений тим, що у 21 сторіччі працює підприємство, яке по технологіям початку 20 сторіччя. Тому приїхав підтримати ініціативну групу. Хочу стати частиною цієї і не тільки цієї ініціативної групи, бо я тут проживаю, бо тут проживають мої діти.

 

Алла Ройблат, громадська активістка

На сьогодні ми розуміємо, що ніяких належних документів не буде. Вони їх фактично, якщо не показали на сьогодні, то вони нам їх вже не покажуть ніколи. Тому закриття заводу – це нагальна вимога громади. 

Цього разу, кажуть активісти, вирішили звернутися з питанням «коксохіму» до СБУ. А от науковці припускають: той дим, що лякає місцевих, може бути просто парою і не обов’язково дуже шкідливою.

Георгій Гутков, начальник сектору Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем

Кокс, когда его нагрели, он уже спекся, так как ему надо. После этого вот этот раскаленный кокс загружается в специальный вагон и есть там башня гашения. То есть, этот вагон заезжает в эту башню гашения, и на этот вагон кокса выливается несколько тонн воды. И вот эта вода испаряется, то есть фактически то, что дым – это не дым, а пар.

Працівники Держекоінспекції виявили, що діяльність заводу таки завдала збитків на 3,6 мільйони гривень. Тож скерували до суду позов з проханням призупинити діяльність підприємства.

Андрій Мальований, голова Держекоінспекції 

Проводячи перевірку ТОВ «Коксовий завод «Новомет», ми зафіксували викиди небезпечних речовин. Це — аміак, фенол та сірководень. Перевищення гранично допустимих концентрацій формальдегіду та оксиду вуглецю були виявлені в одній із контрольних точок міста – на розі вулиці Кибальчича та Карачівського шосе.

За офіційними даними, у Новобаварському районі мешкають 111 тисяч людей. Більшість з опитаних у розпачі.

Віра, мешканка Новобаварського району

Там каждый божий день, каждый божий день идут выбросы и там непонятно какие. Я живу тут 45 лет. Что вам сказать, у мужа онкология, в доме тоже у людей онкологии. Дышать же нечем.

Чи призупиняти діяльність заводу на вимогу Держекоінспекції, суд вирішуватиме за закритими дверима. Світлана Єченіна, Юрій Чорнобук, МГО.

Автор: Світлана Єченіна
Популярно

Вы читали новость: «Пристрасті навколо «коксохіму»: еколог припускає, що дим, який лякає місцевих, може бути парою (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 9 октября 2020 в 18:59;
  • Корреспондент Світлана Єченіна в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Черговий мітинг біля коксового заводу у Харкові. Керівництво ситуацію ніяк не коментує, а Держекоінспекція звернулася до суду".