• Чт 25.04.2024
  • Харьков  +20°С
  • USD 39.47
  • EUR 42.18

Був басейн, а планується багатоповерхівка: в минулому територія «Динамо» забудовується на очах (відео)

Общество   
Був басейн, а планується багатоповерхівка: в минулому територія «Динамо» забудовується на очах (відео)

На очах забудовується територія не тільки навколо харківського спорткомплексу «Динамо», а й землі, які ще нещодавно належали товариству.

Вікторія Яковенко кореспондентка

Територія навколо харківського спортивного комплексу «Динамо» за дев’яносто років змінилася до невпізнання. Тут почали з‘являтися ось такі багатоповерхівки. Про історію цього спорткомплексу розповім далі. 

Сергій Балакірєв, тенісист

Сейчас от территории осталось совсем мало. Сам стадион был очень большой.

Олег, харків’янин

Здесь должен быть стадион «Динамо» и басейн «Динамо», чтоб все люди могли оздоравливаться.

Лариса Скрипник, почесна ветеранка волейболу України

Оно уже в других руках. Неофициально, но в других руках.

Історія «Динамо» почалася у 1931. Його територія складала 18 гектарів. Комплекс мав стадіон на 15 тисяч місць, футбольне поле, чотири тенісні корти, гандбольні, волейбольні та баскетбольні арени.

А ще — гімнастичне містечко, майданчики для скраклі і крокету, тир, душові, фізкультурний павільйон та навіть спортивну бібліотеку. Так на сайті «Динамо» цитують червневий випуск «Фізкультурник України» від 1931 року. Під час війни стадіон повністю зруйнували, але вже наприкінці 40-х — відновили. Вперше до «Динамо» Сергій Балакірєв завітав у 1959 році. 7-річний хлопчик почав тренуватися в секції спортивної гімнастики. Сьогодні ж до «Динамо» Сергій приходить не займатися спортом — разом з однодумцями намагається зберегти територію комплексу.

Сергій Балакірєв, тенісист

Остался велотрек, большой зал, футбольное поле. Ну осталась последняя площадка и все. Остальное все, уже нет ничего. Большое поле для метания было. И поле, которое возле большого зала, там было большое-большое футбольное поле. Там осталось его кусочек.

А ось тут, зітхають місцеві, із 60-х років був басейн. Він перестав працювати в 1992 році. А на початку «нульових» двоповерхову роздягальню, що виходить на вулицю Новгородську, продали під приватну клініку, повідомляється на сайті «СтройОбзор».

Сергій Балакірєв, тенісист

Таких бассейнов было в Киеве и в Харькове. В Киеве его уже нет, и в Харькове нет.

Повністю басейн знесли у 2008 році, а на його місці побудували декорації для зйомок скандального фільму «Дау» російського режисера Іллі Хржановського. Зараз тут лише руїни.

Володимир, харків’янин

— Молодежь всегда ходила, мы всегда ходили, всегда радовались. Мы ходили в открытый бассейн в -20.
— Зараз такого немає?
— Зараз такого немає. Посмотрите там, все разрушено, все развалено.

Лариса Скрипник також територію «Динамо» пам’ятає іншою. Жінка займалася тут волейболом.

Лариса Скрипник, почесна ветеранка волейболу України

Когда мы узнали в мае-месяце, что будут уничтожать площадки волейбольные и корты, тут мы уже зашевелились. И я собрала, у меня есть все документы, 276 подписей в защиту площадок и в целом стадиона «Динамо».

А у грудні минулого року волейбольний майданчик почали демонтувати, додає Скрипник. Тож ініціативна група вирішила з’ясувати, чи законне це будівництво.

Лариса Скрипник, почесна ветеранка волейболу України

Вот эта земля, где сейчас дома, там прямоугольничек уже отдан в частную собственность. Как, когда и что — никто не знает. Знаете, все портится с головы.

Активісти кажуть, що зверталися до різних інстанцій.

Лариса Скрипник, почесна ветеранка волейболу України

Председателю общества «Динамо», министр внутренних дел — Аваков. Его заместителю — Корж. Как ни странно, но он воспитанник харьковского «Динамо». Но он себя вел очень некорректно. Писали мы президенту федерации волейбола Украины, президенту тенниса Украины, президенту ассоциации ветеранов спорта Украины.

Проте відповідей так і не отримали, стверджує Скрипник. І додає: на їхнього листа відреагувала лише нардепка Марія Мезенцева. У грудні вона надіслала депутатський запит до всеукраїнського товариства.

Марія Мезенцева, народна депутатка України

— Нам відповіли, що будь-які проєкти забудов відсутні. 02:46 СКЛ
Жодних забудов, які стосуються жодних житлових комплексів або комплексів для проживання багатоквартирних будинків, тощо.
— Тобто вони там планують…
— Два комплекси, цитую: «два мультифукціональних комплекси для забезпечення безперервного навчально-тренувального процесу».

Що ж відбувається з територією «Динамо»? Розібратися нам допомагає обізнана особа, але називати себе не хоче. Згідно із кадастровою картою, зараз у спорткомплексу залишились 11 гектарів. А от ще 2,8 гектари біля входу із 2014 року орендує відомий забудовник «Авантаж», який зводить там житловий комплекс «Люксембург».

— Раніше, там де зараз ЖК «Люксембург», знаходилася територія «Динамо»?

— Ну це ж явно видно із самого периметру території.

Зараз цільове призначення землі, де був басейн, — «будівництво та обслуговування багатоквартирного будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури». І жодної інформації про нові спорткомплекси, які обіцяють у всеукраїнському товаристві «Динамо».

— Наша ділянка під басейн. Ось вона, 1 гектар, кадастровий номер. От, право оренди, і коли зареєстровано.
— «Олімп-2» ?
— «Олімп-2».

В Єдиному державному реєстрі бачимо, що з 2018 року компанія «Олімп-2» належить вже згадуваному вище забудовнику — фірмі «Авантаж».

Олег, харків’янин

Все продано. Тут от стадиона осталось раз, два и все. Бассейн уже продали. И тут будет дом, и там будет дом, везде дома только будут — муравейники.

Менеджерка тенісиста міжнародного рівня Іллі Белобородька розповідає: у січні минулого року намагалися орендувати в «Динамо» манеж для тренувань. Робили так останні два роки, каже жінка, проте цього разу їм відмовили без пояснення причини.

Любов Долгополова, менеджерка тенісиста міжнародного рівня

Виталий Кириленко, он с юридической точки зрения не значится там. Ни директором, ни каким-то другим должностным лицом. Но он фактически управляет всем. И он просто в какой-то момент решил отказать. Но не только нам. Это касалось и училища, и ДЮСШ. Им всем отказали в аренде. И я хочу акцентировать внимание на том, что это был олимпийский год.

Кириленко був першим заступником голови облорганізації «Динамо» з 2012 по 2014 рік. Наразі ж він — депутат Харківської міськради та заступник голови «Динамо» України. Питання прийняття спорткомплексу на баланс міськради неодноразово підіймали мери Михайло Добкін і Геннадій Кернес. Останній обіцяв повністю відремонтувати стадіон. Проте в «Динамо» щоразу відмовляли. Зараз обласне товариство очолює Валерій Сокуренко. Яка ж позиція керівництва і як сталося так, що територія зменшується на очах, — намагаємося дізнатися. Проте спочатку телефоном нас запевняють, що очільники у відрядженні. Потім обіцяють передати інформацію.

Не дочекавшись результату, їдемо на місце. Першого разу заступник голови обласного товариства виходить до нас тільки після того, як ми ховаємо камеру. І натякає, що не може коментувати без дозволу з Києва. Вдруге нам вдається зафільмувати посадовця.

Василь Гур’єв, заступник голови ГО «Харківська обласна організація фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» України»

— Находимся у приватній власності. Откройте и посмотрите наше положение.
— А хто є власником цієї приватної власності?
— Центральна рада фізкультурно-спортивного товариства. Все.
— Чому не будете коментувати?
— Нет.
— Чому не будете коментувати? Це ж важлива тема. Є ініціативна група, яка бореться за територію «Динамо». Чи знаєте ви про неї?
— Без комментариев. Давайте без комментариев.

Тим часом, ветерани «Динамо» запевняють: продовжать боротися, аби «Динамо» повністю не закрили.

Сергій Балакірєв, тенісист

У меня просто сердце кровью обливается, потому что стадион просто умирает. Если не сказать, что он уже умер.

Автор: Вікторія Яковенко
Популярно

Вы читали новость: «Був басейн, а планується багатоповерхівка: в минулому територія «Динамо» забудовується на очах (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 2 марта 2021 в 16:12;
  • Корреспондент Вікторія Яковенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "На очах забудовується територія не тільки навколо харківського спорткомплексу «Динамо», а й землі, які ще нещодавно належали товариству".