• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +14°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

«Плювок в театр»: як формальність обернулася звільненням директора театру Пушкіна в Харкові

Культура   
«Плювок в театр»: як формальність обернулася звільненням директора театру Пушкіна в Харкові

Неочікувано для себе, творчий колектив театру Пушкіна залишився без директора. Сергій Бичко був на посаді з 2015 року. «Пушкінці» наголошують: хочуть, аби він працював і надалі. Але на сесії облради його кандидатуру не підтримали.

Аліка Піхтерева, кореспондентка

Сьогодні наша знімальна група приїхала до театру імені Пушкіна, люди тут збентежені. Бо вчора на сесії облради стало відомо, що звільнили директора Сергія Бичка, який обіймав цю посаду п’ять років, попри те, що працівники, як вони кажуть самі, були задоволені його роботою.Що з цього приводу думають люди, зараз ми в них і дізнаємося.

Театри працюють за контрактною системою. З кожним працівником директор щороку укладає угоду. Рішення приймає самостійно і має право не пояснювати власних мотивів. А вже із самим директором контракт терміном на п’ять років підписує облрада. Він проходить конкурс, потім за нього голосують на сесії.

Людмила Терещенко, директорка департаменту культури та туризму ХОДА

Конкурси вже пройшли, майбутні керівники представили свої стратегії, пройшли комісії, тому на сесії ми лише затвердимо їхні призначення.

Дія угоди сплинула, новий конкурс директор ніби й пройшов, і в театрі не мали сумнівів, що подальша справа — суто формальна, депутати мають проголосувати за нього. Та як жадалося — не склалося.

Ольга Турутя-Прасолова, головна режисерка театру ім. Пушкіна

Таке рішення шокує, і незрозуміло, із чим воно пов’язане. Чому такий стрімкий ріст театру приводить до того, що треба не подовжити контракт на другий термін.

Бичко прийшов у театр 2015-го. Як кажуть «пушкінці», він приніс за собою епоху змін. За ці роки вдалося повністю оновити репертуар, відкрити експериментальну сцену, що має назву «портал на Гоголя», бо на ній молоді режисери та актори можуть собі дозволити найзухваліші експерименти.

Сергій Бичко, директор театру ім. Пушкіна

Современный театр. В театре должно быть много молодежи талантливой, которой по плечу творческие задачи, которые стоят в данный момент перед театром. Это обязательное условие. И театр должен быть смелым, даже дерзким. Как Александр Сергеевич Пушкин. 

Поки що директор закликає колектив не бентежитися, не «палити шин» та не гарячкувати. І додає: під його керівництвом, або ні, театр повинен і надалі триматися намічених шляхів. Адже навесні заплановані два прем’єрні покази.

Сергій Бичко, директор театру ім. Пушкіна

Я, может быть, очень виноват перед вами в том, что я не ходил по кабинетам, не блюдолизничал.

Проте відпускати так просто свого керівника активна частина робітників театру не збирається. Під час зібрань люди намагаються разом віднайти шляхи, які б могли утримати Бичка на посаді. Як нам пояснив юрист Роман Чумак, такі варіанти є. Поки не оголосять конкурс на нового очільника театру, нинішній директор не втратить повноважень. А потім він і сам зможе позмагатися за цю посаду.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»

Є питання щодо прозорості цього конкурсу, відповідно до умов чинного законодавства. Щоб ці питання всі зняти — потрібно провести відкриту процедуру з комісією, яка обере кандидатів, з комісією, аби було зрозуміло, які особи подаються, яку вони мають кваліфікацію, яке рішенні приймає конкурсна комісія.

Але це не всі питання, що бентежать працівників театру. На сесії також ухвалили рішення, в якому замість двохсот семи мільйонів гривень, що необхідні закладам культури, виділили всього п’ятдесят чотири. Це, за думкою деяких депутатів, катастрофічно мало.

Наталія Плотнік, депутатка Харківської облради

Мені соромно дивитися в очі своїм колегам, які в минулому році не працювали, через пандемію. В цьому році працюють у напівзаповнених залах. І, можливу, будуть вимушені припинити діяльність у зв’язку із третьою хвилею пандемії.

Проте, як запевнила очільниця обладміністрації Айна Тимчук, урізатимуться не заробітні плати, а 30-відсоткові надбавки, які театрали отримували раніше.

Айна Тимчук, голова ХОДА

Сегодня в театрах, мы посчитали, средняя зарплата — 16,5 тысячи гривен. Это большая заработная плата.

 

Марія Бораковська, акторка театру ім. Пушкіна

Ні, ніколи таких заробітних плат не було у нас.

У театрі нам розповіли: зарплатні за лютий у повному обсязі люди й досі не отримали. У свою чергу Айна Тимчук повідомила, що під час пандемії та існування низки інших проблем, утримувати заклади культури неможливо. Ймовірно, якісь передаватимуть із обласної — у комунальну власність Харкова.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: ««Плювок в театр»: як формальність обернулася звільненням директора театру Пушкіна в Харкові»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 12 марта 2021 в 19:10;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Неочікувано для себе, творчий колектив театру Пушкіна залишився без директора. Сергій Бичко був на посаді з 2015 року. «Пушкінці» наголошують: хочуть, аби він працював і надалі. Але на сесії облради його кандидатуру не підтримали".