• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +17°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

Українські школи вперше отримали підручники та посібники для дітей з особливими потребами

Общество   
Українські школи вперше отримали підручники та посібники для дітей з особливими потребами

Видавці та письменники розповіли про новинки літератури для дітей і нові можливості для читачів.

2 квітня в Україні відзначають Міжнародний день дитячої книги та Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму.

Під час прес-конференції в Харкові генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов показав «Буквар», що видали за підтримки Юнісеф, з унікальним шрифтом, який має допомогти людям з дислексією розпізнавати літери. Це було унікальне замовлення окремої школи, проте в Україні підручники з адаптованим шрифтом вперше вийшли українською мовою. Видавництво «Ранок» зацікавилось проєктом.

 

«Раніше думали, що діти з таким діагнозом погано читають, але вони просто не можуть розрізняти літери. За деякими дослідженнями, їх стає все більше, тому ми почали створювати «Букварі», які надруковані спеціальним шрифтом. Ця проблема довго замовчувалася, але зараз вже не можна мовчати. У нас дуже швидко змінюється суспільство, і ці діти, які стають дорослими, можуть досягати значних успіхів. Свого часу Стів Джобс приймав до програмного відділення аутистів, бо вважав їх кращими розробниками програмного забезпечення», — розповів Віктор.

Один із практичних методів, що може полегшити читання дітям із дислексією, є видання книг, адаптованих до їх сприйняття. Саме тому видавництво «Ранок» вперше в Україні розпочинає друк такого формату. Також ведуться перемовини із засновником канадського видавництва «Accent Graphics Communications», що займається створенням книг для дітей з дислексією. В найближчих планах — видання серії «Казкотерапія» таким шрифтом.

Редакторка розвиваючої літератури «Кенгуру» Юлія Єрьоменко представила книги для дітей з аутизмом. За її словами, вони мають отримувати якісну освіту для свого розвитку.

«Ми займаємося інклюзивною літературою з 2017 року. За весь час нашого існування було створено понад 350 різних проєктів, у яких взяли участь спеціалісти, педагоги, художники, коректори. Для нас важливо допомогати дітям розвивати моторику, координацію та мовлення. У всьому світі більше 2 мільйонів людей з аутизмом, в Україні зареєстровано сім тисяч. Тому, ми обрали правильний напрямок, адже наш загальний наклад книг — понад півтора мільйона підручників», — розповіла Юлія.

За чотири роки роботи ВГ «Кенгуру» було видано літературу різних напрямків: для педагогів і вчителів, для батьків особливих дітей, художню та розвиваючу літературу. Зокрема книги «Діти дощу» для виховання дітей із розладами аутистичного спектра, «Розвиток мовлення дітей з аутизмом» для педагогів і «Учні початкових класів із розладами аутистичного спектра», які вже узгодили з МОН та відправили у загальноосвітні заклади.

Також видавництво «Ранок» створило QR-коди на багатьох нових книгах для аудіо-відтворення. Письменниця Мар’яна Горянська говорить, що відтепер люди з вадами зору зможуть прослуховувати аудіосупровід або уривки з книг.

«2020 рік був складний для всіх, проте ми приділили увагу благодійним проєктам з Українським культурним фондом. У більшості наших книжок з’явилися спеціальні коди, через які можна почути озвучку тексту. На основі цього було створено проєкт «Слухати серцем» для дітей, які навчаються в інтернатах для незрячих та слабозорих. Ці книги озвучили 11 відомих харківських акторів», — зазначила Мар’яна.

Автор: Віталій Залевський
Популярно

Вы читали новость: «Українські школи вперше отримали підручники та посібники для дітей з особливими потребами»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 2 апреля 2021 в 15:14;
  • Корреспондент Віталій Залевський в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Видавці та письменники розповіли про новинки літератури для дітей і нові можливості для читачів".