• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +9°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

Вільних ліжок немає: мешканці села на Харківщині вдалося отримати місце в обласній «інфекційці» за тиждень і тільки завдяки знайомим

Общество   
Вільних ліжок немає: мешканці села на Харківщині вдалося отримати місце в обласній «інфекційці» за тиждень і тільки завдяки знайомим

Від початку місяця інфіковані регулярно повідомляють, що їм відмовляють в ушпиталенні і пропонують шукати концентратор, аби лікуватися на дому.

Олена Докукіна, подруга COVID-хворої

Вона тільки дихала в трубку і казала: «Ну все, ну все».

Киянка Олена Докукіна розповідає: 25 березня її 55-річній подрузі Інні, мешканці села Котляри, що на Харківщині, стало зле. У жінки почався кашель та піднялася температура до 38 градусів.

Олена Докукіна, подруга COVID-хворої

Вона її збила і пішла до лікаря. Вона телефонувала мені і казала, що вона прийшла до лікарки, а вона каже: «Я вам нічим не можу допомогти, бо в нас немає чим зробити флюрограму». І вислухала в неї двосторонню пневмонію.

 

Олена додає: сімейна лікарка зробила подрузі експрес-тест на COVID, він був негативним, призначила антибіотик та порекомендувала у разі погіршення самопочуття викликати «швидку». Інна так і зробила, декілька разів. Проте щоразу, розповідає Олена, медики вимірювали сатурацію і їхали. Одного разу вона становила 91%.

Олена Докукіна, подруга COVID-хворої

Її ганяли до лікаря, лікар казала: «А я тут не при чому, якщо гірше — викликай «швидку».

Наразі на Харківщині працюють 50 COVID-бригад.

Віктор Забашта директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф

До 400 викликів по COVID за добу. Ну, важко працювати, безумовно. Вони ж не тільки задіяні на COVID. Ви ж зрозумійте, у нас службу ніхто не скасував. Тому до нашого звичайного навантаження 1200 викликів додалося ще 300-400 цих.

1 квітня подрузі стало ще гірше — вона почала задихатися, згадує Олена. О третій годині дня вона отримала SMS від подруги.

Олена Докукіна, подруга COVID-хворої

«Я їду у «швидкій». З 12-ї години. Місць немає. Мені «швидка» сказала, що навряд ми вас десь положимо.

Тож о дев’ятій вечора жінку повернули додому, додає Олена. Волонтерка Наталія Попова констатує: таких випадків, коли хворим на коронавірус чи пневмонію відмовляють в ушпиталенні, за останній місяць побільшало. Майже щодня до неї звертаються люди, в яких сатурація менше 60%. Але медики «швидких» розводять руками, бо місць у лікарнях немає, додає Попова.

Наталія Попова, волонтерка

Місць як не було на поточний кисень і в реанімаційних залах, так і немає. У разі, якщо надходить заявка на важкого пацієнта, на жаль, може доводитися чекати і добу, а цього часу у важких пацієнтів немає. Доводиться чекати або виписки пацієнтів, або звільнення місця іншим шляхом.

 

Скільки вільних ліжок із потоковим киснем залишилося в регіоні, журналісти намагаються дізнатися з початку тижня. Проте в облдержадміністрації цю цифру не називають.

Олександр Галацан, радник голови ХОДА з медичних питань

Ліжок забезпечені потоковим киснем. 173 особи були за добу госпіталізовані в різні стаціонари госпітальної бази із потоковим киснем, із кисневими концентраторами. Нагадаю, що вся госпітальна база забезпечена тим чи іншим видом кисню. Всі мають доступ до кисневої терапії.

А от у міських лікарнях Харкова станом на 13 квітня немає вільних місць для COVID-хворих, коментує заступниця мера Світлана Горбунова-Рубан.

Світлана Горбунова-Рубан заступниця Харківського міського голови

Ну не буває такого, щоб стояли вільні місця. Людина виписалася — на її місце тут же поклали іншу. Ну нема. Лікарні заповнені сьогодні. Є вільні місця тільки в гінекології. І то трошки. На 840 ліжок — 820 людей. Вільні ліжка в гінекології.

Олена, сестра COVID-хворої

Вони казали: «Шукайте волонтерів, можна через них знайти такі апарати для дихання».

В інтернет-магазинах концентратори коштують від майже 14 тисяч гривень. Є і по 40 тисяч. Проте волонтери зазначають: хворому у тяжкому стані цей апарат не допоможе.

Наталія Попова, волонтерка

Сатурація тільки починає просідати, пацієнта можна ще пролікувати вдома. Але і то, на повному контролі лікаря, з постійним забором крові хоча б раз у декілька днів.

Тож подруга та сестра хворої мешканки Котлярів почали шукати не концентратор, а місце в лікарні. Знайти вільне ліжко із потоковим киснем вийшло через знайомих у ДСНС. Мешканку Котлярів 3 квітня ушпиталили до обласної «інфекційки» із сатурацією 60%. І в цій лікарні, додає подруга Олена, COVID в Інни підтвердився. Наразі жінці стає краще.

Автор: Вікторія Яковенко
Популярно

Вы читали новость: «Вільних ліжок немає: мешканці села на Харківщині вдалося отримати місце в обласній «інфекційці» за тиждень і тільки завдяки знайомим»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 13 апреля 2021 в 19:07;
  • Корреспондент Вікторія Яковенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Від початку місяця інфіковані регулярно повідомляють, що їм відмовляють в ушпиталенні і пропонують шукати концентратор, аби лікуватися на дому".