• Ср 24.04.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.59
  • EUR 42.26

Як обиратимуть ректора ХНУ ім. Каразіна та хто посягає на посаду (відео)

Общество   
Як обиратимуть ректора ХНУ ім. Каразіна та хто посягає на посаду (відео)

26 травня у ХНУ імені В.Н. Каразіна відбудуться вибори нового ректора.

Вибори в Каразінському. Більше 20 років посаду ректора обіймав доктор соціологічних наук Віль Бакіров, але у березні він заявив, що йде. Це стало несподіванкою для колективу університету. Цим представники оргкомітету і пояснюють невелику кількість претендентів, що зазіхнули на ректорську посаду. Мовляв, більшість охочих були збиті з пантелику і просто не встигли сформувати свою ректорську програму.

Аліка Піхтерева кореспондентка

Наразі офіційно затверджені чотири кандидати — троє фізиків та одна юристка. З ними, власне, як і з процедурою за якою проходять вибори, ми познайомимо вас просто зараз.

На перший погляд, вибори ректора — це голосування за мера чи президента, тільки в мініатюрі. 6 дільниць. Там працюватимуть близько 50 членів комісії — голови, заступники, секретарі. Але відбувається це на волонтерських засадах, ніхто не отримує надбавок за таку роботу. Анонімне голосування в кабінках, претенденти стають кандидатами тільки після затвердження їхніх кандидатур Міносвіти. Кілька днів кандидати мають на агітацію. Але існує і низка принципових відмінностей.

Максим Фоломєєв, секретар оргкомітету з проведення виборів ректора ХНУ ім. Каразіна

Політичні вибори — це одне, а вибори в колективі — це зовсім інше, бо це корпоративні вибори. Немає такої норми, як там день тиші, наприклад, немає норм пов’язаних з оприлюдненням інформації і таке інше.

Всі кандидати — декани університету. Аби познайомитися з першим, рушаймо до П’ятихаток. Ігор Гірка очолює фізико-технічний факультет. Запевняє: знає як об’єднати зусилля, щоб спільно працювати над технологіями, що підвищать якість життя не тільки в Україні, а й по всьому світові. Більше 40 років життя науковця тісно пов’язане із університетом, до того ж він член Національної академії наук. Близько 15 років Гірка — декан.

Ігор Гірка, кандидат у ректори ХНУ ім. Каразіна

Я був проректором. Я ж не ангел, точно помилявся, а люди бачили ці помилки і як я до них ставився та як я їх виправляв. Я працював з колегами з усіх університетів і бачив як працює університет зсередини.

Як об’єднати зусилля, аби ім’я університету частіше вимовлялося на міжнародній арені знає й декан фізичного факультету — Руслан Вовк. Хоча каже: не збирався виставляти свою кандидатуру, чекав що подасться хтось із проректорів. Але коли побачив у списку двох колег-фізиків, зрозумів: його факультет має запропонувати власну програму розвитку вишу.

Руслан Вовк, кандидат у ректори ХНУ ім. Каразіна

Доля дала мені шанс — я працював в групі всесвітньо відомій групі квантових рідин під керівництвом королівської академії. Декілька років я мав можливість зсередини бачити як на заході організований освітній процес і наука. У мене є всі можливості, протягом 20 років я беру участь у всіх освітніх програмах.

Декан факультету радіофізики Сергій Шульга: має на меті зробити Каразінський університетом світового класу. Зізнається: кілька років ідея очолити університет назрівала в голові науковця, стільки ж формувалася програма розвитку закладу. Доктор фізико-математичних наук, зокрема, має досвід співпраці з китайськими колегами. На посаді декана — з 2006.

Сергій Шульга, кандидат у ректори ХНУ ім. Каразіна

Путь, який пов’язаний с комерціалізацією. Якщо університет може заробляти гроші — він зробить і матеріальну базу і освітні програми і бібліотеку.

Між собою трійко фізиків підписали меморандум. Перш за все, зобов’язалися гідно поводитися під час агітаційного процесу та у разі, якщо в другий тур пройде фізик та юристка, об’єднати зусилля в підтримку першого. Тетяна Кагановська — докторка юридичних наук. Вона — 4 кандидатка на ректорську посаду.

Тетяна Кагановська, кандидатка в ректори ХНУ ім. Каразіна

Я сюди прийшла працювати з Віль Савбановичем Бакіровим, мені подобався його стиль управління, менеджмент, цілі які він ставить. Якщо я бажаю, щоб все що було закладено в процесі роботи Віль Савбановича Бакірова Я розумію що я повинна прийняти це рішення.

Майже 20 років тому Бакіров запропонував Кагановській відновити юридичний факультет. За цей час катедра правознавства на філософському перетворилася на самостійний факультет, де працюють доценти, кандидати, викладачі, а кількість студентів з двадцяти п’яти збільшилася до дев’ятисот. Фізики, що на трьох підписали меморандум, запропонували Кагановській підписати ще один, на всіх. Про це нам повідомив Сергій Шульга. У документі йдеться про повагу один до одного під час агітації. Чи підписала кандидатка документ — невідомо.

Аліка Піхтерева кореспондентка

Голосують п’ять категорій виборців. Штатні науково-педагогічні працівники — це вже три категорії, а також деякі з інших працівників університету, що не є науковцями. Та вибрані, за відповідною квотою, студенти — всього 2,5 тисячі виборців.

Переможець візьме на себе відповідальність за розвиток 24 факультетів, де здобувають освіту близько 20 тисяч студентів, працюють трохи менше 2000 викладачів. Вибори відбудуться 26 травня.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: «Як обиратимуть ректора ХНУ ім. Каразіна та хто посягає на посаду (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 24 мая 2021 в 18:44;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "26 травня у ХНУ імені В.Н. Каразіна відбудуться вибори нового ректора".