• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Ярославський може отримати майно за безцінок — депутат (відео)

Общество   
Ярославський може отримати майно за безцінок — депутат (відео)

10 червня облрада передала майно «Металіста» у власність Харкова.

Дмитро Булах, депутат Харківської міськради, депутат облради попередніх скликань

По-перше, у нас є два футбольні клуби в Харкові. І один із них став учасником зараз прем’єр-ліги. І це не футбольний клуб Ярославського. Він продав, отримав прибуток, а тепер йому за міські кошти повинні. Це якось… Повинні зробити всі умови, щоб його приватний футбольний клуб розвивався.

На сесії Харківської облради ухвалили передачу майна «Металіста» у комунальну власність Харкова. Що ж саме і на яких умовах передали? Спробуємо розібратись.

Олена Нагорна, кореспондентка

Колись єдиний майновий комплекс опинився у двох власників. Частина — на балансі області, частина — в держави. І все це міськрада вирішила зібрати докупи — аби відродити славу харківського футбольного клубу. Майже весь стадіон «Металіст» належить обласному КП «ОСК «Металіст», і саме його передала облрада на сесії. 

КП — збиткове, раніше фінансувалося з бюджету області та за внески команд, що його орендували, розповідають в облдержадміністрації. Підприємство накопичило близько 30 мільйонів гривень боргів. Із них 16 мільйонів — по земельному податку. Звідки будуть виплачувати ці гроші — з обласного, міського бюджету або інших джерел, поки не вирішено.

Роман Семенуха, заступник голови Харківської ОДА

Є комісія, яка опрацьовує цей момент. Але наше завдання — максимально чистим передати комунальне підприємство міській раді. Безумовно, у міста є більша фінансова спроможність утримувати такий гігант, таку гордість Харкова.

Так само поки не проголошено, що буде безпосередньо із КП. Адже його керівника Романа Пеця звільнили ще одним рішенням сесії. До цього він пішов у відпустку та відмовився давати будь-які коментарі.

Олена Нагорна, кореспондентка

Є ще одна частина майна, що у розпорядженні державного комерційного підприємства «Харків-Арена». Це VIP-сектор і деякі підтрибунні приміщення стадіону «Металіст», дитяча футбольна академія та тренувальна база в селищі Високий. Усе це бізнесмен Олександр Ярославський наприкінці 2012 продав разом людині Януковича Сергію Курченку.

За три роки команда втратить статус професійної, Курченка вже не буде у країні, а борги клубу сягнуть 900 мільйонів гривень. Реконструкція стадіону до Євро-2012, за даними BBC, коштувала майже 100 мільйонів доларів, із них дві третини — це бюджетні гроші.

Дмитро Булах, депутат Харківської міськради, депутат облради попередніх скликань

Вкладалися ж у реконструкцію кошти не тільки Ярославського і не стільки Ярославського, а й державні кошти. Тим не менше, частина власності відійшла Ярославському. Дійсно, дивна історія. Коли через реконструкцію до Євро-2012 вийшло так, що частина приміщень потрапила до власності Ярославського і футбольного клубу «Металіст», який був проданий Курченку і потім збанкрутував.

Із лютого заяви про відродження «Металіста» на базі клубу «Метал» регулярно лунають і в мерії Харкова, і в обласній раді, і від самого Ярославського.

І якщо обласне майно вже передали, то з колишніми активами бізнесмена, конфіскованими в Курченка, все складніше. Аби міськрада отримала їх у комунальну власність, необхідна згода Кабміну.

Роман Семенуха, заступник голови Харківської ОДА

Наразі питання вивчається. Воно у процесі. Я не готовий коментувати його деталі, бо процес юридично дуже чутливий. Трошечки терпіння — і там також буде юридично виважене рішення.

Тренувальна база в селищі Високий — це три повноцінні футбольні поля, два розминочні, поле зі штучним покриттям, котеджі, побудовані від Євро-2012, головна будівля з басейном та столовою, а також старий корпус.

Андрій Недєлін, виконавчий директор клубу «Металіст 1925»

Вот комната, о которой я говорил. Она предусмотрена для реабилитации, и в данный момент, пожалуйста, используют ударно-волновую терапию для нашего бразильского легионера Дерека. Привет, Дерек!

Базу передали держпідприємству «Харків-Арена», але фактично тут господарює ще один харківський клуб «Металіст 1925». Директор коментує: щомісяця витрачають на утримання комплексу пів мільйона гривень. Водночас офіційно не є орендарями, тож і на комерційну діяльність права не мають. У клубі зізнаються: про можливу передачу бази місту чули, проте без конкретики. Зараз мають надію, що в майбутньому їх не виставлять за паркан.

Андрій Недєлін, виконавчий директор клубу «Металіст 1925»

Мы хотим заключить арендное соглашение на нормальных условиях. Мы эту ношу арендной платы готовы разделить не только с «Металлом», а если еще есть желающие, мы можем разделить на двоих, на троих. И это будет всем выгодно.

Раніше Ярославський коментував, що за 7,5 року вклав у проєкт «Металіст» 270 мільйонів доларів. А виручив, як писало видання Forbes, 300 мільйонів.

Олександр Ярославський, бізнесмен

— Называть я цифру не буду, потому что это вопрос конфиденциальности контракта. Сумма внушительная.

— Меньше 300 миллионов?

— Меньше, да.

І тепер, не виключає депутат міськради Дмитро Булах, бізнесмен може повернути собі зокрема й те, за що раніше вже отримав гроші.

Дмитро Булах, депутат Харківської міськради, депутат облради попередніх скликань

Зараз ми все приймемо на баланс міста, відремонтуємо за десятки мільйонів гривень. А потім за якусь гривню чи якусь смішну суму віддамо в оренду Олександру Ярославському. Тобто ми фактично профінансуємо діяльність його приватного футбольного клубу. Я не здивуюся, якщо ми всі врешті-решт як місто, як громадяни, вимушені будемо ще дофінансовувати купівлю гравців із такими підходами. Це політична. Це чисто політична історія. Це передвиборча історія.

Чи завершиться вона анонсованим відродженням того «Металіста», яким його пам’ятають фанати? У будь-якому випадку на це знадобиться час. Адже зараз «Метал» вийшов у першу лігу. «Металісту 1925», аби потрапити у прем’єр-лігу, знадобилося п’ять років.

Автор: Олена Нагорна
Популярно

Вы читали новость: «Ярославський може отримати майно за безцінок — депутат (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 10 июня 2021 в 22:27;
  • Корреспондент Олена Нагорна в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "10 червня облрада передала майно «Металіста» у власність Харкова".