• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Підготовка до зимової Олімпіади в Харкові: чи є спортсменам, де тренуватися – інтерв’ю

Интервью   
Підготовка до зимової Олімпіади в Харкові: чи є спортсменам, де тренуватися – інтерв’ю

«За льодом» у Харкові стають у чергу, траса для лижників на «Темпі» частинами «відходить у приватні руки», а трамплін будувати немає сенсу, бо немає тренерів. Але інфраструктуру обіцяють розбудувати. Про реальність та перспективи – в інтерв’ю начальника Управління у справах молоді та спорту Харківської ОДА Костянтина Ананченка МГ «Об’єктив».

2 лютого в Пекині стартують 23-ті зимові Олімпійські ігри. У складі національної збірної із 45 спортсменів четверо – представники Харківської області. У лижних перегонах виступатиме Руслан Перехода, у фігурному катанні – танцювальна пара Олександра Назарова та Максим Нікітін, а в шорт-треку (перегони на ковзанах) – Уляна Дуброва. Готуючись уболівати, ми дізналися, як спортсмени готувалися змагатися. А також — про підтримку спортсменів, підготовку паралімпійців і стан спортивної інфраструктури на Харківщині.

У Харкові спортсмени стають «у чергу за льодом»

— Де на Харківщині тренувалися спортсмени, які представлятимуть Україну в Пекіні?

— Для фігуристів – це «Салтівський лід», Палац спорту, навіть у «Французькому бульварі» я бачив. Декілька місць. І ми допомагаємо в оренді, і федерація. Центр олімпійської підготовки виділяє гроші на оренду приміщень для спортсменів у різних видах спорту. Для лижних перегонів – це база «Темп», а шорт-трек – це Палац спорту, Салтівський лід. Цей вид спорту, там шалені швидкості для проведення тренування. Тому вони повинні тренуватися окремо. Час у кожного спортсмена, у кожної федерації свій. Деякі спортсмени навіть приходять о 6-й годині ранку, а о 7-й їх змінює інший вид спорту. Є таке питання стосовно льоду, нам не завжди вистачає часу.

— Із яких джерел фінансувалася підготовка наших олімпійців?

— Це дуже об’ємне питання, дуже багато аспектів. Не можна сказати, що тільки брала участь федерація, чи тільки область, чи тільки міністерство. На чемпіонати України ми відряджаємо спортсменів. Ви повинні знати, що на кожне змагання з олімпійських видів спорту (це чемпіонати України, кубки України, чемпіонати області) Управління у справах молоді та спорту фінансує проїзд спортсменів та їхнє харчування. Також ми фінансуємо проведення навчально-тренувальних зборів. Є Державний центр олімпійської підготовки із зимових видів спорту. Там закладені фінанси на виїзд спортсменів. Я взагалі суму не пам’ятаю, яка там є по ЦОПу, але декілька мільйонів закладено.

«Щоб побудувати інфраструктуру, треба розуміти, хто буде тренувати на цій інфраструктурі»

— Чи є якісь перспективні види зимового спорту, які могли б активніше розвиватися в регіоні?

— Є деякі країни, де дуже добра інфраструктура, але немає результату. Це пов’язано з людьми. А історію роблять люди. У нас дуже добра школа, якщо порівняти, наприклад, школу дзюдо українську й африканську. Якщо казати про інші види спорту… Так склалося історично, що фігурне катання розвиває Галина Чурілова, ми бачимо здобутки Віталія Сівака у шорт-треку. Мені важко сказати, що тільки база вирішить питання в досягненні високого спортивного результату.

— Ну це ж зимові види спорту…

— Якщо в нас немає стрибків із трампліна, то хоч ми збудуємо трамплін – навряд чи в нас з’являться одразу стрибуни. Вони в Закарпатті. І ми запрошували стрибунів і пропонували їм умови для того, щоб вони тут були. Але їм ближче там знаходитися. Це інша підготовка, інші тренери, інше мислення. Щоб побудувати інфраструктуру, треба розуміти, хто буде тренувати на цій інфраструктурі. Потрібні натхненники.

«Чекаємо на медалі Людмили Ляшенко»

— Чи відомий вже перелік спортсменів від Харківської області, які поїдуть на Паралімпіаду?

— Це Ляшенко Людмила – у неї є три «золота», одна срібна та дві бронзові медалі, це напередодні зимових Паралімпійських ігор. Тому ми чекаємо від неї олімпійські медалі. Також у нас Оксана Шишкова і Віталій Лук’яненко. Це спортсмени, які братимуть участь у лижних перегонах та в біатлоні. Фактично завжди вони беруть участь на різних дистанціях. Це дуже сильні спортсмени. Наш інваспорт опікується підготовкою спортсменів. Фінансуються всі виїзди на змагання, також проводяться навчально-тренувальні збори. Це обласний бюджет, так. Гроші виділяються на розвиток спорту.

— Де тренуються паралімпійці?

— Є добра лижна база, побудована за підтримки Паралімпійського комітету, вона знаходиться в Сянках (Львівська область). Більшу частину часу вони проходять підготовку там. Коли вони знаходяться в Харкові, в них також є графік підготовки. У нас є траса «Темп», на якій свого часу проходили перегони. Наразі ми дивимося, що деякі частини цієї траси відходять в якісь приватні руки, але зараз ще триває підготовка наших спортсменів. Крім лижних перегонів, там є ще й бігова підготовка.

— Взагалі, що з базою «Темп», кому вона підпорядковується?

— Вона існує як сама, як організація, федерація опікується цією трасою. Якщо в нас є комунальний заклад Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа «ХТЗ», в них є обов’язкова заробітна плата, виділяються кошти якісь на відрядження, то тут ситуація інша. Так, спортсмени на «Темпі» тренуються, але завжди хочеться розширення деяких питань, хочеться вистроїти базу, хочеться зробити з неї місце, де проводити чемпіонати.

— Чи плануються якісь премії для олімпійців і паралімпійців з обласного бюджету?

— Так. За золоту медаль передбачена винагородав розмірі 200 тисяч гривень, за срібну – 130 тисяч, за бронзову – 90 тисяч.

На ХТЗ збудують центр єдиноборств, а в П’ятихатках – будівлю для важкої атлетики та басейн

— По вашому управлінню, яке на цей рік передбачене фінансування на будівництво і оновлення спортивних об’єктів?

— Є програма по «Великому будівництву». Це 100 ДЮСШ та 18 спортивних інтернатів (на всю країну – Ред.) На Харківську область на реалізацію цього проєкту планувалося 1,9 мільярда гривень. Там буде декілька черг. У межах першої будуть простіші об’єкти, які будуть реалізовуватися в цьому році. І ХОДА закладені кошти, і вже проведені проєктні роботи по всіх об’єктах. Уже є експертизи, й ми більш-менш готові оголошувати тендери на будівництво цих об’єктів. Зараз ми визначаємо, які об’єкти будуть стартові. Це й Курчатова, 1. Це футбольне поле, а навколо 6 бігових доріжок для легкої атлетики та для виступу спортсменів. Навіть там буде комбінована трава, яка дозволяє не тільки грати в футбол, а й виконувати вправи з метання спису, ядра, молота. Деякі об’єкти можуть бути знаковими, бо ми плануємо, що там можна буде проводити не тільки тренування, а й запрошувати для участі у змаганнях. На ХТЗ Дитячо-юнацька спортивна школа, там також планується будівництво центру єдиноборств. Такі об’єкти плануються, і, думаю, це дасть новий поштовх.

У нас дуже гарні результати є з важкої атлетики. У рейтингу наші спортсмени набрали 90 тисяч очок. Минулого року було 27 тисяч, а зараз – 90! І в нас дві дівчини їздили на Олімпійські ігри, і в нас чемпіони світу з важкої атлетики. Там 12 людей, які претендують на місця у складі збірної України. Їм потрібний зал, для них потрібно будувати. І вже по субвенції купували їм штанги. Щоб ви розуміли, кожна коштує 200 тисяч гривень. Завдяки таким результатам планується зведення прибудови в П’ятихатках для важкої атлетики, у спортивному коледжі. Також у П’ятихатках планується будівництво басейну. Вже готові проєктно-кошторисна документація, експертизи. Це близько 36 мільйонів гривень, це обласний бюджет.

— Роботи планують цьогоріч розпочати?

— Так, зараз визначаються стартові. Деякі проєкти треба буде завершити в цьому році, деякі пізніше. Дуже багато підготовчої документації.

Басейни – «фінансово дуже відповідальні»

— Цей басейн у П’ятихатках, він буде відкритий для людей? Чи тільки для спортсменів?

— Він буде підпорядковуватися цьому спортивному ліцею. Акцент буде робитися на спортивні досягнення. Але ми всі розуміємо, що тільки спортом не можна закривати питання гарячої води, опалення, електроенергії. Я знаю, що він буде працювати для всіх охочих. Керівництво визначатиме час для всіх охочих.

— Як щодо будівництва льодової арени на вулиці Морозова в Харкові? Цей проєкт раніше анонсували в міськраді. Ви також про нього згадували. Чи там передбачене співфінансування?

— Це окремо, це такий магніт. Я ще не бачив розпорядження стосовно фінансування. Якщо з’являться гроші, ми будемо розуміти, як буде далі. Вже є проєктно-кошторисна документація. Вартість наразі не можу вам сказати. Наступний крок – міністерство має сказати, хто буде будувати. Чи це буде капітальне будівництво, який департамент. Зараз мені важко сказати. Але будівництво має розпочатися цього року.

— Харків’яни в багатьох районах просять ковзанки та басейни. Як щодо цього? Чи дочекаються, наприклад, мешканці Олексіївки?

— Деякі види спорту є фінансово дуже відповідальними. І басейни зокрема. Це така й аналітика, і підготовка документації, і погодження. Я знаю, що в нас планувався басейн поряд із Локомотивом — ще один, який дасть змогу підготувати та виступати на змаганнях. Що мається на увазі. При проведенні чемпіонату Європи чи чемпіонату світу обов’язково повинен бути новий басейн. Це так звана чаша для розминки спортсменів. Як я сказав раніше, басейни плануються в П’ятихатках і в Пісочині.

Автор: Олена Нагорна
Популярно

Вы читали новость: «Підготовка до зимової Олімпіади в Харкові: чи є спортсменам, де тренуватися – інтерв’ю»; из категории Интервью на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 1 февраля 2022 в 21:48;
  • Корреспондент Олена Нагорна в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "«За льодом» у Харкові стають у чергу, траса для лижників на «Темпі» частинами «відходить у приватні руки», а трамплін будувати немає сенсу, бо немає тренерів. Але інфраструктуру обіцяють розбудувати. Про реальність та перспективи – в інтерв’ю начальника Управління у справах молоді та спорту Харківської ОДА Костянтина Ананченка МГ «Об’єктив»".