• Чт 18.04.2024
  • Харьков  +15°С
  • USD 39.55
  • EUR 42.06

Втратила зір, але вижила: історія жителів харківської 5-поверхівки, на яку скинули авіабомбу (відео)

Общество   
Втратила зір, але вижила: історія жителів харківської 5-поверхівки, на яку скинули авіабомбу (відео)

Будинок на Ново-Баварському проспекті, який першим у Харкові почали відбудовувати після капітальних руйнувань, постраждав ще 1 березня. Тоді російські пілоти масово бомбардували Харків авіабомбами. Одна з них прилетіла сюди.

Були загиблі та важко поранені. Як люди рятувалися з-під завалів і як живуть зараз – у сюжеті МГ «Об’єктив».

У Харкові продовжують оглядати будинки, пошкоджені внаслідок війни. Частину з них — уже ремонтують, як от цей дім на Ново-Баварському проспекті.

Артем Листопад, кореспондент

Нині цей будинок знаходиться в аварійному стані. На місці працюють фахівці, які розгрібають завали. Вікна, двері, балкони: все, що пошкодив або зруйнував вибух, — прибирають.

Першого березня російський літак скинув бомби поблизу цієї п’ятиповерхівки. На цих кадрах — перші хвилини після авіаудару по Харкову в районі Баварії.

Дом развалили. Попало, попало туда. Человека убило.

Світлана Бончковська, мешканка будинку на Ново-Баварському проспекті

Пролетел мимо самолет, который сбросил на нас бомбы. Сбросил одну бомбу между вторым и третьим подъездом, вторую сбросил на дорогу и еще две сбросил на завод.

У цей момент Тетяна разом із чоловіком тільки-но поснідали. Діти пішли в кімнату, а подружжя залишилося на кухні.

Тетяна, мешканка будинку на Ново-Баварському проспекті

Мы покушали, я поставила тарелки в мойку, развернулась и слышала очень сильный свист — и все, я больше ничего не слышала. Я слышала, как уже муж кричал, звал меня. И он меня вытягивал из-под завалов, как потом выяснилось. Потому что я дезориентирована была полностью.

Подружжя змогло вибратися із розтрощеної будівлі, їхні діти вціліли. Та коли вони вийшли на вулицю — побачили суцільний жах. Сусідка Тетяни — Світлана Бончковська згадує, що тоді загинули і сусіди, і люди, які випадково опинилися поруч із п’ятиповерхівкою.

Світлана Бончковська, мешканка будинку на Ново-Баварському проспекті

Были раненые, было много крови здесь. Здесь было очень много погибших. Вот на тропинке лежали погибшие люди, которые проходили просто мимо дома, они даже были не жильцами этого дома. И на дороге, и в доме, всего посчитали около 30 человек здесь погибло. Когда люди, которые уцелели, выбегали, на дороге горели машины, там просто люди горели заживо.

Дивіться в сюжеті МГ «Об’єктив»: Провели годину під завалами: харків’яни вижили після влучання «Іскандера» (відео)

Зараз дім пустує, а тоді тут перебувала більша частина його мешканців, додає жінка. Крім загиблих, було багато травмованих. Тетяна, яку відкопав з-під завалів чоловік — одна із них. Через бомбардування вона майже повністю втратила зір.

Тетяна, мешканка будинку на Ново-Баварському проспекті

Переломы со смещением. Полностью осколочные ранения грудной клетки, контузия сильная была, две барабанные перепонки у меня отсутствуют и самое большое — это глаза. Очень осколками стекла мне повредили глаза. Один глаз у меня почти отсутствует, а второй чуть-чуть реабилитируем, восстанавливаем.

До вторгнення жінка працювала у школі. Тетяна — майстер спорту з плавання. Багато часу приділила реабілітації неповнолітніх, також займалася дітьми з інвалідністю. Але зараз проводить багато часу в лікарнях. Вона вже перенесла кілька операцій, але й досі потребує дороговартісного лікування. Жінка, як і її сусіди, не має можливості повернутися додому. Люди дуже сподіваються, що ремонтники встигнуть відновити п’ятиповерхівку до настання холодів, адже зараз тимчасово проживають у знайомих.

Оксана, мешканка будинку на Ново-Баварському проспекті

Сейчас нас приютили, но проходит время, на которое нас взяли к себе. И нужно думать о том, как дальше, где нам жить.

Та всеж, люди не втрачають надію на світле майбутнє, адже 1 березня кожен із них втратив когось зі своїх знайомих — сусідку з нижнього поверху, приятеля з іншого під’їзду чи навіть члена родини. Тож тепер, кажуть, цінують власне життя значно більше.

Тетяна, мешканка будинку на Ново-Баварському проспекті

Живы-здоровы, слава богу, все остальное будем лечить. Жили мы очень хорошо. Хочется, чтобы это все вернулось назад.

Автор: Артем Листопад, Павло Велицький
Популярно

Вы читали новость: «Втратила зір, але вижила: історія жителів харківської 5-поверхівки, на яку скинули авіабомбу (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 30 июня 2022 в 19:55;
  • Корреспондент Артем Листопад, Павло Велицький в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Будинок на Ново-Баварському проспекті, який першим у Харкові почали відбудовувати після капітальних руйнувань, постраждав ще 1 березня. Тоді російські пілоти масово бомбардували Харків авіабомбами. Одна з них прилетіла сюди".