• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +13°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Запчастини для ремонту трофейної техніки на Харківщині зрізали з пам’ятників (відео)

Общество   
Запчастини для ремонту трофейної техніки на Харківщині зрізали з пам’ятників (відео)

Кореспонденти МГ «Об’єктив” дослідили, який шлях проходить трофейна техніка після того, як покидає ряди окупантів, на Харківщині.

Артем Листопад, кореспондент 

Це БМП-1. Вона стояла на озброєнні російської армії. Але згодом у ході боїв за Харківщину українські захисники її відбили, внаслідок чого бойова машина піхоти затонула в болоті. Тепер БМП буде служити Збройним силам України, але після ремонту.

Першочергово на БМП встановлять озброєння. Трофейна машина отримає гранатомет, над яким вже працюють у майстерні харківські військові.

Позивний «Щит», військовослужбовець спецпідрозділу ТрО KRAKEN

Це гранатомет 72 калібру, стоїть на МТ-ЛБ, стоїть на БМП-1. Цей конкретно з БМП-1. Ми його ремонтуємо, робимо профілактику, змащуємо, перевіряємо гідросистему. По запчастинах — необхідний механізм вертикального наведення, оскільки його нема, вона прийшла без механізму вертикального наведення. Також робимо систему заряджання на кулемет.

Сама ж БМП не зазнала руйнівних пошкоджень, але до неї, все ж, необхідно докласти рук, каже боєць спецпідрозділу KRAKEN з позивним «Маяк». Те, що корпус її в достойному стані, не означає, що машина на ходу.

Позивний «Маяк», військовослужбовець спецпідрозділу ТрО KRAKEN

Здесь будет полностью происходить ремонт: переборка двигателя, его уже практически сделали, система подачи снарядов будет меняться, будет полностью ставиться оружие, и система подачи орудия здесь будет стоять.

Проблема старої військової техніки полягає в тому, що на неї дуже важко знайти запчастини. Заводи їх не виготовляють, а на складах старих залізяк може не опинитися. Тому харківські майстри вигадали оригінальний спосіб вирішити цю проблему. Необхідні запчастини знайшли на військовій техніці, що встановлена на монументах у якості пам’ятників.

Позивний «Маяк», військовослужбовець спецпідрозділу ТрО KRAKEN

Если бы это не было так смешно, но это правда. Нам пришлось часть запчастей снимать с памятников. Нам пришлось брать карту, смотреть, где памятники такого типа, и договариваться с властями. Шли, искали памятники, вскрывали, вырезали, заваривали назад. В основном это варианты креплений, монтажей, системы подъема, регулировки. Электрики, понятное дело, там нет. Но есть железо, которое необходимо.

На передовій знадобиться все, кажуть військові, тому й ремонтують не лише сучасну, але й стару техніку. І БМП 70-х років — не єдиний екземпляр у їхній майстерні. Це — зенітно-артилерійський комплекс С-60. Його не просто відремонтували, але й удосконалили — стріляти з гармати стало значно простіше.

Позивний «Маяк», військовослужбовець спецпідрозділу ТрО KRAKEN

Она переделана из расчета на 8 человек — всего на всего на 2. Огонь ведется не 3, а одним человеком. Наводка – также одним. Дальность этого орудия, по прямой наводке – до 4 километров, по воздушной цели – до двух с половиной. Этого вполне хватает. По навесной траектории она может до 7 километров бить. Именно из этого оружия был уничтожен склад боеприпасов.

Але на спрощенні системи ведення вогню українські захисники не зупинилися. Зараз вони готуються до того, щоб встановити пушку на вантажівку, таким чином зробивши її мобільнішою. Жартують, що таким чином змайструють Бандеромобіль-гігант. Досвід такої роботи у них є.

Читайте також: Харківський інженер сам пішов до ЗСУ й сина з білим квитком відправив (фото)

За період повномасштабної війни команда військових та волонтерів, які називають себе групою «Коваля», відремонтувала десятки одиниць техніки українських захисників. Щоденно вони пораються у майстерні, мотаються містом у пошуках запчастин та ламають голови, намагаючись удосконалити зброю для передової. У той час техніка, після їхнього ремонту, успішно нищить ворога на фронті. І за свою працю волонтери не отримують жодної фінансової винагороди, адже працюють виключно на перемогу України в цій війні. Але, кажуть, величезні рахунки за електроенергію приходять регулярно, на погашення боргів майстри не мають коштів. Кажуть, зверталися до чиновників з цією проблемою, але конкретики у відповідь так і не отримали. Тому побоюються, що одного дня весь процес допомоги армії може зупинитися — коли їхньому підприємству раптово відріжуть електропостачання.

Сергій, волонтер 

Ребята приезжают с фронта, машина разбита — нужно починить. Танк, БТР, машина — все, что угодно. Самое главное — это энергоснабжение. Вы видите, что все это — это электрика. То есть, у нас самое главное сейчас, это свет. Сейчас ресурс уже заканчивается, к сожалению.

Тому волонтери просять допомоги від органів влади — вирішити проблему з рахунками за електроенергію, щоб і надалі мати змогу допомагати українській армії, а значить, вносити свій вклад у спільну перемогу над окупантами.

Автор: Артем Листопад, Павло Велицький
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: «Запчастини для ремонту трофейної техніки на Харківщині зрізали з пам’ятників (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 26 июля 2022 в 17:26;
  • Корреспондент Артем Листопад, Павло Велицький в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Кореспонденти МГ «Об’єктив” дослідили, який шлях проходить трофейна техніка після того, як покидає ряди окупантів, на Харківщині".