• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +15°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Провокація та брехня: коментарій щодо конфліктів в саду Шевченка

Общество   

Ніколь Костенко, кореспондентка
У Харкові досі тривають конфлікти між охоронцями саду Шевченка та інших міських парків, і людьми, які не задоволені їхньою діяльністю. Мовляв, вартові застосовують силу до відвідувачів, але охоронці мають щодо цього свої пояснення. Які саме — розповім просто зараз.

Охоронці б’ють, силоміць затримують людей та вживають наркотики просто на роботі. Про це заявляють люди, які влаштували пікет у центрі Харкова. Один із них, Михайло Аксьонов впевнений: такі вартові не можуть слідкувати за порядком у парках та інших місцях для відпочинку.

Михайло Аксьонов, учасник пікету
Я теж хочу красиві парки, лавочки й фонтани. З охороною, яка мене не буде бити, тому що навіщо мені тоді потрібні ці парки. Наступного разу він дістане травмат і застрелить мене. А потім вийде знову заступник і скаже: «Нет, ну тут все не так однозначно, это, конечно, другое, это конечно была провокация.

Перші конфлікти розпочалися в червні минулого року. Тоді вартові відгамселили одного з відвідувачів саду Шевченка нібито через те, що чоловік заліз на парапет фонтану.

Заступник директора охоронного агентства Олег Черкашин погоджується: охоронці не мають застосовувати силу до відвідувачів, тож їхній працівник понесе за це кримінальну відповідальність. Але додає: вартовий теж подав заяву до поліції, адже й сам постраждав під час конфлікту.

Олег Черкашин, заступник директора охоронного агентства «Антирейдер ГО «Ветеран»
Человек, который наносит удары — это человек, который ему сломал нос. СКЛ И когда он ему сломал нос и вольготно сидит, вы же не знаете, что он ему говорил. А вот я вам хочу сказать, что скорей всего, у меня нервы тоже подсдали бы.

Натомість юрист Роман Чумак наголошує: охоронці не мали права навіть затримувати цього чоловіка. Та додає: якщо відвідувачі псують майно чи поводять себе агресивно, а на зауваження не реагують — вартовим необхідно викликати поліцію. Однак застосовувати силу до таких людей їм не дозволено.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»
Вони не здійснюють охорону громадського порядку. Відповідно вони не наділені повноваженнями затримувати цю особу, поміщати їх у спеціалізовані приміщення. Вони повинні лише контролювати те, щоб майно, яке їм ввірено, воно знаходилося в безпечному стані. Власне, якщо така людина з’являється на об’єкті, який вони охороняють, то вони повинні викликати поліцію.

У вересні минулого року в Харкові розгорівся ще один скандал. Молоді люди стверджували, що їх начебто силоміць витягнули з туалету у саду Шевченка охоронці тієї ж організації й також побили. Олег Черкашин погоджується: конфлікт був, але охоронці до нього непричетні.

Олег Черкашин, заступник директора охоронного агенства «Антирейдер ГО «Ветеран»
Конфликты там происходят, как вы думаете, не только исключительно между посетителями и охраной. Они происходят и между собой на непонятных причинах.

А от на відео, де начебто охоронець агентства вживає наркотики, насправді не вартовий, а зовсім інша людина, — наголошує Черкашин. Мовляв, узимку їхні працівники носять іншу уніформу. Фірма «Антирейдер ГО «Ветеран» виграла тендер, який проводило КП «Харківзеленбуд» у листопаді 2019 року. Тоді ж уклали перший договір, розповідають фахівці міського антикорупційного центру,

Володимир Рисенко, юрист
На последний тендер, на котором они выиграли охрану сада Шевченка, Саржиного Яра и других общественных пространств, участвовали 2 участника. Собственно, охранное агентство «Антирейдер ГО «Ветеран» и один ФОП. Второго отсеяли по формальным основаниям. В связи, если я не ошибаюсь, с тем, что он не предоставил все страницы паспорта директора. 

Денис Шаповалов, учасник пікету
Тоді охоронне агентство не було активне. У них не було ні сайту, нічого, й вони виграють тендер на 80 мільйонів — це дуже дивно. Тут треба думати про зв’язок Олега Черкашина з власниками КП «Ритуал» та «Харківзеленбуд».

Проте представники фірми наголошують, що виграли тендер чесно. А інциденти щодо побиття людей та неоднозначні відео називають провокацією.

Олег Черкашин, заступник директора охоронного агенства «Антирейдер ГО «Ветеран»
Никто не может влиять на решение. Это открыто: есть антимонопольный комитет и прочее, прочее. Но заказчик всегда смотрит. Ему нужно эффективная услуга.

Юристи зазначають: якщо охоронці все ж застосували силу до відвідувача, той має одразу звернутися до поліції та викликати медиків, аби компетентні органи зафіксували факт побиття та встановили винних.

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

  • Категории: Общество, Харьков; Теги: ;

  • Чтобы узнавать о самом важном, актуальном, интересном в Харькове, Украине и мире:
  • подписывайтесь на нас в Telegram и обсуждайте новости в нашем чате,
  • присоединяйтесь к нам в соцсетях: Facebook , Instagram , Viber , а также Google Новости,
  • смотрите в Youtube, TikTok, пишите или присылайте новости Харькова в нашего бота.

Вы читали новость: «Провокація та брехня: коментарій щодо конфліктів в саду Шевченка»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 25 января 2021 в 19:35;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Ніколь Костенко, кореспондентка У Харкові досі тривають конфлікти між охоронцями саду Шевченка та інших міських парків, і людьми, які не…".