• Пт 26.04.2024
  • Харьков  +20°С
  • USD 39.67
  • EUR 42.52

«Світ очима харків’ян»: чи допоміг жорсткий карантин подолати полякам COVID-19 (відео)

Мир   
«Світ очима харків’ян»: чи допоміг жорсткий карантин подолати полякам COVID-19 (відео)

У березні, коли пандемія коронавірусу набирала обертів, уряд Польщі вирішив ввести жорсткий карантин. Декілька тижнів люди не могли покидати власні домівки без особливих потреб.

Артем Листопад, кореспондент

Після досить жорсткого карантину, зокрема, коли не можна було покидати домівок без належної потреби, у Польщі скасували низку обмежень. Навіть дозволили не одягати маски у людних місцях за умови дотримання дистанції. Ми зв’язалися із харків’янами, які за місяць до пандемії переїхали до Польщі. І ось що вони нам розповіли.

 

Марина Яценко та Іван Сидоренко, мешканці Польщі

Сейчас город живет уже практически нормально, почти все работает. А вот совсем недавно открылись детские площадки, открылись спортивные площадки под открытым небом. Пляжи открылись.

 

Статистика хворих на коронавірус у Польщі майже не відрізняється від української – зараз там понад 24 тисячі підтверджених випадків і щодня їхня кількість зростає на кілька сотень.

 

Однак деякі карантинні обмеження наші західні сусіди знімають швидше. Низка таких ініціатив набрала чинності з 30 травня. Зокрема, дозволили масові зібрання і концерти на свіжому повітрі, якщо людей не набереться більше ніж півтори сотні.

Марина Яценко та Іван Сидоренко, мешканці Польщі

Городской транспорт никто не останавливал. Он работал и работает. Единственное ограничение по количеству людей в салоне. Например, в трамваях это решили так – в шахматном порядке. На сиденьях повесили таблички с просьбой не занимать это место. Как ни удивительно, при видимом отсутствии контроля, люди все-таки придерживаются этих рекомендаций.

У Польщі вже працюють ресторани, торговельні центри, ринки, непродовольчі магазини. Уряд відмінив заборону на обмежену кількість людей у приміщеннях, знову ж таки, за умови дотримання дистанції.

По містах, зокрема у Гданську де мешкає подружжя, розташовані мобільні палатки, де можна зробити тест на коронавірус.

Марина Яценко та Іван Сидоренко, мешканці Польщі

Для 1-3 классов школы недавно открылись, но в режиме, скорее, не обучения, а просто чтобы было куда детей деть. Они там играют просто, занятий нет. Это сделано чисто для родителей.

Щоб врятувати бізнес під час пандемії, уряд розробив спеціальний «антикризовий щит» — це низка заходів з підтримки працівників, роботодавців і самозайнятих.

На його реалізацію виділили понад 210 мільярдів злотих. А ось за порушення карантину в Польщі запровадили значні штрафи – до 30 тисяч злотих. Це було під час найжорсткіших обмежень, коли без особливої потреби громадянам забороняли покидати власні домівки.

Марина Яценко та Іван Сидоренко, мешканці Польщі

Штрафы, в принципе, выписывают, но достаточно редко. Если полиция останавливает – она делает замечание, ты нормально реагируешь и на замечании все и заканчивается. Если начинаются споры, какие-то попытки что-то доказать – есть штрафы.

Вже з 6 червня уряд Польщі обіцяє відновити роботу кінотеатрів, басейнів, фітнес-клубів, ігрових кімнат та парків розваг. Також запрацюють мають сауни, солярії та салони краси.

Хочеш першим дізнаватися новини Харкова, України та світу?

Підписуйся на телеграм-канал: t.me/objectivetv або на вайбер-канал: https://cutt.ly/lyDk847

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: ««Світ очима харків’ян»: чи допоміг жорсткий карантин подолати полякам COVID-19 (відео)»; из категории Мир на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 3 июня 2020 в 18:44;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У березні, коли пандемія коронавірусу набирала обертів, уряд Польщі вирішив ввести жорсткий карантин. Декілька тижнів люди не могли покидати власні домівки без особливих потреб".