• Вт 23.04.2024
  • Харьков  +8°С
  • USD 39.78
  • EUR 42.31

Читання на драбині: у Харкові відзначили день поезії (відео)

Культура   
Читання на драбині: у Харкові відзначили день поезії (відео)

До Всесвітнього дня поезії працівники Харківського Літературного музею організували захід під назвою «Читання на драбині».

Аліка Піхтерева, кореспондентка
Григорій Квітка-Основ’яненко, Борис Чичибабін, Іван Багряний, Сергій Жадан. Харківщина відома своїми діячами мистецтва, зокрема, літераторами. Щоб здивувати сучасного слухача,  поети вдаються до нових віршованих форм, вигадують нові слова та об’єднуються з музикантами, режисерами та хореографами. 

Поетичний захід під назвою «Читання на драбині» організовують у Харківському літературному музеї більше 10 років. Працівники установи розповідають: ідея читати віршы з висоти виникла неочікувано, але прийшлася до душі як поетам, так і слухачам.

 Марина Куценко, співробітниця літературного музею
У нас у музеї збирався колектив, який називався «Скажений кактус». Власне не колектив, а літературне угрупування. У них були читання в нашому садку. Було багато людей і поетів, якось, було не видно, як слід. І вони просто витягли драбину і стали читати з драбини.

Марія Козиренко, модераторка «Читань на драбині»
 Коли поет вилізає на драбину, коли він виходить перед публікою, він собою несе трішки пафосу, а коли він починає залазити на драбину — це все в нього відвалюється і він просто стає людиною, яка лізе на драбину. Це страшно. 

Цьогоріч захід відбуватиметься у двох залах через велику кількість охочих. Їх виявилося близько 60. Однією з учасниць є ведуча «Об’єктив Новин» Катерина Єгоренкова — авторка двох поетичних збірок, лауреатка багатьох конкурсів та фестивалів. Катерина розповідає: коли почали приходити перші рядки — не згадає, адже пише, скільки себе пам’ятає. Найживіша тема для поетеси — жіноча лірика.

Поетеса розповідає, що більш за все її надихають твори Йосипа Бродського

Катерина Єгоренкова, поетеса, телеведуча
Для меня весь поэтический мир делится на две составляющие: весь поэтический мир и Иосиф Александрович Бродский. Бродский — это отдельный мир. По крайней мере, для меня. Это не просто мир. Это вселенная, галактика, космос. 

Одним з відповідальних за «чоловічу» поезію на заході Іван Сенін. Пише вірші близько 7 років, виключно українською мовою, хоча раніше, каже, спілкувався російською.

Іван Сенін, поет
Ситуації, які відбуваються і ти це емоційно переживаєш, і після цього пишеш. Буває, як ви сказали: спочатку ти йдеш десь по вулиці, тобі приходить якась рима і ти далі її вигулюєш. Буває навпаки: ти сидиш у квартирі і думаєш: так,є думка, треба її вигуляти. 

Цього року одним з сюрпризів, який підготували організатори, є приєднання авторів із азербайджанської спільноти Харкова. Алі Алієв — президент всесвітньої конфедерації, яка об’єднує інтереси 47 країн. Чоловік розповідає: писати вірші почав у 7 років, після того, як пережив клінічну смерть. Одним з власних творів, яким Алієв пишається, є вірш-подяка своїм пращурам. Твір, каже поет, виношував 40 років.

«Читання на драбині» відбуваються у Харківському літмузеї кожного року. Захід приурочений до всесвітнього дня поезії.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: «Читання на драбині: у Харкові відзначили день поезії (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 22 марта 2019 в 16:31;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "До Всесвітнього дня поезії працівники Харківського Літературного музею організували захід під назвою «Читання на драбині»".