• Вт 19.03.2024
  • Харьков  +5°С
  • USD 38.97
  • EUR 42.45

Urban-Travel: Базель

Urban-Travel: Базель

Улітку гарно відвідати Базель – одне з найартистичніших міст Швейцарської Конфедерації та Європи в цілому. Дістатися туди можна літаком з Києва.

Час тут нібито зупиняється, а потім, відзеркалюючись, починає текти у зворотньому напрямку.

Біля одного з будинків у центрі міста ходять панове у смокінґах та габіках  й пані у старожитніх вбраннях та капелюшках з вуалетками.

Усі вони приїхали на міжнародний фестиваль катеринщиків, тобто «шарманщиків». В українській мові їх назва бере початок від популярної на початку XIX сторічча мелодії «Charmante Catherine» — «Прекрасна Катерина».  Вже на вулиці гостей зустрічає тріо, яке грає на … чотирьохколісних багатоголосих музичних автоматах. Музики крутять ручки, однак катеринками такі «ґаджети» назвати складно. Звук лунає так, ніби грає  цілий оркестр з духовими, струнними та ударними…

У першому місяці літа на форум «Аrt-Basel» з’їжджаються художники, власники галерей, директори музеїв та колекціонери з усього світу. Біля входу до виставки  стоїть керамічний арт-об’єкт. Велику будівлю заповнено творами сучасного мистецтва з різних країн.

Такої кїлькості людей, захоплених різноманітним втіленням креативності я ще не бачив. Більш за все мені сподобалася голова оленя, змонтована з кульок художнього скла. Можливо, автор використав ідею кубізму на свій кшталт, замінивши гострі грані плавними закругленнями. У одному з павильонів я побачив роботи всесвітньовідомого харківського фотохудожника Бориса Михайлова.

Після перегляду такої грандіозної експозиції життя міста нібито набуває додаткового мистецького виміру. Люди начебто починають трансформуватися у персонажів концептуального арту.

Вулицями прямують розмальовані трамваї. Зі стін будівель на нас дивляться граффіти-портрети відомих рок-музикантів.

У вікнах будинків з’являются авторські скульптури та  колекції кукол. На одній з вулиць повстає величезний «Троянський кінь». На іншій —  заклад зі знайомою з дитинства назвою – кіоск.

А баржа, яка з медитативною швидкістю плине по ріці, нагадала мені «чернетку» до инсталяції «Черепаха Тортила простує Рейном з Базелю до Ротердаму», яку я придумав, стоячи на великому мості.

Поступово день змінився сутінками та я почимчикував на техно-вечірку. Неподалік я побачив будинок, де знаходиться головний офіс Базельського комітету з банківського надзору, яким розроблено рекомендації у галузі банківського регулювання, відомі під назвою Basel-III. У клубі ди-джеї грали за відмінним трек-листом – досить бадьорим та у той же час — релаксуючим.

Виходячи з клубу, у вітрині арт-бутіку я побачив фігуру мулата-сніговика, який нагадав мені про новорічні свята, до яких ще було чималенько.

До побачення, творчий Базелю!

Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: «Urban-Travel: Базель»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 31 мая 2019 в 10:10;
  • Корреспондент в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Улітку гарно відвідати Базель – одне з найартистичніших міст Швейцарської Конфедерації та Європи в цілому. Дістатися туди можна літаком з…".