• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Скіфське золото та старовинний посуд: у Харкові відкрито виставку реставраційних робіт (відео)

Культура   
Скіфське золото та старовинний посуд: у Харкові відкрито виставку реставраційних робіт (відео)

У музеї археології університету ім. Каразіна відкрилася виставка під назвою «Покликання — реставрація». Харківські вчені представили понад 80 експонатів, які збирали із 7 музеїв східної України.

Харків’янин Сергій Омельник відновив бляшки зі скіфського золота. На них зображені гірський козел та пантера. Об’єкти датуються 6 століттям до нашої ери, каже реставратор. Уламки блЯшок були знайдені два роки тому під час експедиції до Більського городища.

 

Сергій Омельник, художник-реставратор

Це все з курганів, це поховання скіфської знаті. Вони клали своїх померших родичів у похоронні камери. Одежа та зброя оздоблювалася самим дорогим, що вони мали. Це була така у них традиція. Я приїжджав на розкопки, коли їх знайшли і допомагав археологам вилучати їх з грунту.

 

У музеї археології університету імені Каразіна відкрилася виставка, яка присвячена 35 харківської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Майстри представили більше 80 робіт з 7 музеїв східного регіону.

 

Аліна Харламова, наукова співробітниця музею археології ХНУ ім. В.Н. Каразіна

Кожен експонат дуже цікавий і своєю мистецькою цінністю, і тими об’ємами праці, які були в нього вкладенні реставраторами. У нас є вироби з тканини, з дерева, з метлу, графічні твори, твори живопису, експонати декоративно-ужиткового мистецтва.

 

Світлана Єфанова більше 30 років займається реставрацією керамічних та скляних виробів. Одна з робіт жінки — ваза з розписом початку 20 сторіччя.

Світлана Єванова, художниця-реставраторка

Оно было разбито на множество фрагментов, некачественно клееное и експозиційного вида у этого объекта не было. Мне прийшлось провести большое реставрационное мероприятие. В следствии чего, вы когда подойдете, вы увидите что никто не увидит что он когда-то был разбит на множество фрагментов.

 

Володимир Болотін займався реставруванням теки 19 століття майже рік. Розповідає: це дуже кропітка та цікава робота, яка потребує терпіння.

 

Володимир Болотін, художник-реставратор

Самое трудоемкое по работе это было отчистить металлический бисер. Который где-то миллиметр, 1,5 миллиметра в диаметре был. надо было каждую бисеринку зафиксировать и в микроскопе отчищать механически. Потому что там только механика была. Нельзя было не обрабатывать ни кислотами, ни влажностью.

 

Виставка «Покликання — реставрація» триватиме до 29 листопада.

Автор: Василиса Степаненко
Популярно

Вы читали новость: «Скіфське золото та старовинний посуд: у Харкові відкрито виставку реставраційних робіт (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 31 октября 2019 в 19:47;
  • Корреспондент Василиса Степаненко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У музеї археології університету ім. Каразіна відкрилася виставка під назвою «Покликання — реставрація». Харківські вчені представили понад 80 експонатів, які збирали із 7 музеїв східної України.".