• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

У Харкові на Вертеп-фест збереться тисяча колядників з усієї України (відео)

Харьков   
У Харкові на Вертеп-фест збереться тисяча колядників з усієї України (відео)

Вихідними у Харкові відбудеться Вертеп-фест, в якому візьмуть участь понад 900 творчих людей з різних регіонів країни.

У суботу учасники виступатимуть на вулицях, у великих супермаркетах, у соціальних установах та в парку Горького. У неділю колядники пройдуть масштабною ходою від майдану Свободи.

Ірина Голубєва, співорганізаторка Вертеп-фесту
Сам Вертеп-фест вже має сталу традицію. Тому що вже четвертий рік ми проводимо цей фестиваль у Харкові. Він збирає як правило більше 50 колективів з усієї країни. Також беруть участь багато містян та гостей міста. І ми їм дуже раді. От Злата перший раз готова взяти участь, тому так кричить.

 

Вертеп з’явився понад триста років тому. Поняття походить зі священних текстів. Так називалася печера, в якій народився Ісус Христос. Спочатку вертеп був ляльковим, потім стали виступати живі актори. Цьогоріч на Вертеп-фесті студентка з Харкова Арина Чернобай грає царя Ірода.

Арина Чернобай, учасниця Вертеп-фесту
Цар Ірод — це історична постать. Це цар, який панував на землях Вифлеєму, коли саме народився Ісус Христос. І він був ініціатором того закону, коли всіх дітей до одного року вбивали, щоби вбити саме Месію.

 

 

Смерте моя мила, мені ти вірно служила і не раз. Ти всякі бунту зародки душила. Махни своєю гострою косою. Гай-гай, синочку, час до всіх жорстокий.

Школярка Альона Фещенко грає Янгола. Під час ходи вона йтиме на початку колони.

Альона Фещенко, учасниця Вертеп-фесту
Він символізую добро, злагоду. Він разом з усіма співає. Він взаємодіє зі Звіздарем і з іншими персонажами. 

 

 

 

Традиційно відбудеться акція «Нова радість стала» — люди одночасно співатимуть однойменну колядку. За словами організаторів Вертеп-фесту, ця подія вже стала міжнародною. Захід розпочнеться 12 січня о 12:15. Учасники Вертеп-фесту співатимуть у парку Горького.

Ірина Голубєва, співорганізаторка Вертеп-фесту
Ця акція починалась з того, що в перший рік її проведення вона об’єднала три міста: Харків, Львів, Київ. Такі різні географічні точки в Україні. І колективи заспівали. Весь сенс акції полягав у тому, щоб заспівати колядку одночасно. Потім ми зрозуміли, що було б гарно, якби співала вся Україна.

 

У зв’язку із ходою колядників у неділю частину майдану Свободи та вулиці Сумської закриють для транспорту на пів години — з 11:30. Саме у цей час рушить колона. Закриватиме фестиваль фольклорна вечірка «Етновечорниці» у театрі опери та балету. Вхід — вільний.

 

Автор: Олена Верекомська
Популярно

Вы читали новость: «У Харкові на Вертеп-фест збереться тисяча колядників з усієї України (відео)»; из категории Харьков на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 10 января 2020 в 20:03;
  • Корреспондент Олена Верекомська в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Вихідними у Харкові відбудеться Вертеп-фест, в якому візьмуть участь понад 900 творчих людей з різних регіонів країни".