• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Проєкт Саржиного Яру отримав гран-прі на конкурсі української урбаністики (фото)

Харьков   
Проєкт Саржиного Яру отримав гран-прі на конкурсі української урбаністики (фото)

Бачити красу в кожному кривому дереві та нерівній стежці, зберегти «дикість» флори та прагнути до єдності людини з природою. Такі ідеї харківські дизайнери намагалися втілити в проєкті Саржиного Яру. Напередодні він виграв гран-прі на конкурсі української урбаністики.

Про це кореспонденту МГ «Об’єктив» розповіла керівниця студії архітектури та дизайну Ольга Клейцман. Саме її працівники займалися розробкою проєкту оновленого Саржиного Яру 4 роки. Прагнули зберегти максимальну кількість рослин та дерев, аби зона здавалася натуральною та «дикою». За словами жінки, намагалися уникати знищення рослин. Вдавалися навіть до того, що викривляли огорожі велоестакади, якщо ті упиралися в дерева.

«Ми до кожного дерева ставилися з великою увагою та любов’ю. Тому що ми розуміли, що для того, аби дерево зросло, необхідно як мінімум 30 років. Тому всі дерева, які потрапляли на шляхи естакад, озер – ми врятували максимальну кількість дерев. Я не кажу, що ми нічого не знищили. Дерево, діаметром 7 сантиметрів ми могли прибрати, але переважно ми все зберегли.»,- розповіла Ольга.

Крім цього, в яру висадили рослини, які здатні самостійно розростатися по газонах. Вони не потребують особливого догляду та поливу. На них потраплятимуть проміння сонця, тож ділянки трави вигорятимуть. Архітектори пояснюють, що це дизайнерське рішення. Таких ідей втілили багато. Наприклад прикрашали територію непотрібними матеріалами, які залишилися після створення естакад.

«Обрізки естакад ми помітили на будівельному майданчику під час авторського нагляду. Й ми вирішили нашу «Доріжку Хоббітов» укріпити за допомогою цих металевих обрізків. І на мою думку, непогано вийшло, по-європейському. Раніше ми тут посадили великі лопухи, однак вони не прижилися. Місцева рослинність їх напевно перемогла»,- пояснила Ольга.

Дизайнери розповіли, що в Ярі встановлені алюмінієві унітази. такі ж, як в американських тюрмах, проте, на відміну від керамічних, їх не потрібно періодично замінювати. На озерах побудували мости. Вони створені за технологією, яку вигадали наші пращури кілька віків тому. Архітектори пояснили, що намагалися якомога менше користуватися сучасними технологіями та не копіювали сучасні тренди дизайну.

«Запропонували таке рішення у вигляді бетонних мостів. По ним ми можемо ходити й спостерігати, як вода перетікає з однієї водойми в іншу. А також ці мости виконують функцію дамб. Вони мають верхній перелив та донний. Тут є прорізи, які ми зробили. Вони дозволяють регулювати рівень верхнього потоку води за допомогою дерев’яних дошок. А нижній перелив дозволяє спустити повністю весь ланцюг озер. Таким чином можна почистити дно без участі людини. Загалом таких дамб 6»,- зазначила провідна архітекторка проєкту Саржиного Яру Юлія Федоренко.

Комунальники спилюють дерева та встановлюють попереджувальні таблички, тож доводиться постійно переробляти концепцію, акцентували фахівці. Деякі ідеї досі не втілили в життя. Тож незабаром харків’яни побачать нові об’єкти. Наприклад, на дитячому майданчику стежки оздоблять кокосовим волокном. А озера в Саржиному Яру з‘єднають з вулицею Дерев‘янка. Там прокладуть велодоріжки, а пішоходи зможуть ходити новим шляхом через воду. По боках розмістять водні рослини. Дизайнери акцентували, що такої локації немає ніде в Європі. Їх зроблять за прикладом Азійських країн.

Нагадаємо, 54% українських користувачів Facebook публікують фейки та маніпуляції.

 

Бажаєш першим дізнаватися новини Харкова, України та світу?

Підписуйся на телеграм-канал: t.me/objectivetv або на вайбер-канал: https://cutt.ly/lyDk847

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

Вы читали новость: «Проєкт Саржиного Яру отримав гран-прі на конкурсі української урбаністики (фото)»; из категории Харьков на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 14 сентября 2020 в 15:17;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Бачити красу в кожному кривому дереві та нерівній стежці, зберегти «дикість» флори та прагнути до єдності людини з природою. Такі ідеї харківські дизайнери намагалися втілити в проєкті Саржиного Яру".