• Вт 19.03.2024
  • Харьков  +5°С
  • USD 38.97
  • EUR 42.45

Сучасна стародавня країна. Що зберегла Греція за дві тисячі років

Сучасна стародавня країна. Що зберегла Греція за дві тисячі років

Греція розташована на Балканському півострові, має материкову частину та майже 200 островів у своєму складі. Самі греки називають себе еллінами, а офіційна назва країни грецькою звучить, як Еллінська демократія.

Греція входить до Шенгенської зони, тому українцям, що мають біометричний паспорт, віза не потрібна. Дістатися можна літаком, або автомобілем через Молдову, Румунію та Болгарію.

6 років тому я була на острові Крит, а цьогоріч ми обрали для відпочинку півострів Халкідіки. Його ще називають тризубом Посейдону, бо півострів розгалужується на три частини: Кассаднру, Сітонію та Афон, та омивається Егейським морем.

З півострову можна побачити місце, про яке ми читали у міфах Давньої Греції – гору Олімп.

Егейське море прохолодне зранку та дуже тепле після 12 дня. Зранку море спокійне та в ньому можна побачити рибок, а от після обід із задоволенням полежати на хвилях.

Зазначу, що на материковій частині Греції тепліше, ніж на островах, і тому комфортніше.

ДОСТУПНІСТЬ

У країні дбають про людей з обмеженими можливостями. І в аеропортах Салоніків, Афін та у готелях є інвалідні візки, пандуси та вбиральні. В нашому готелі до моря потрібно було спускатися сходами, але для інвалідів обладнали окремий комфортний спуск. І в аеропортах, і в готелі, і на пляжі я бачила багато людей на візках, які зовсім не відчували себе обмеженим в чомусь та відпочивали з комфортом та задоволенням.

ЇЖА

Їжа в Греції – це окремий вид мистецтва. «Ми їмо багато», — сказав нам офіціант, коли ми побачили розміри порцій. Великими стравами славляться балканські країни, і Греція — не виключення. Традиційно тут подають закуски на основі йогуртів, сирів та маслин, а також багато морепродуктів. Це креветки, гребінці, мідії та, навіть, лобстери. Традиційними стравами є дзадзики – закуска з грецького йогурту з огірками та зеленню, яка смакує до картоплі, пиріжки з листкового тіста та мусака – запіканка з баклажанів, картоплі та фаршу. Запивати це пропонують білим вином та грецькою кавою – чорною з цукром.

КУЛЬТУРА ТА ІСТОРІЯ

Якщо ви знудилися відпочивати на пляжі – вирушайте до столиці  — Афін. Найшвидше з півострова можна дістатися туди літаком, а з деяких островів – паромом.

Біля будівлі парламенту можна подивитися на цікаве видовище – зміну караулу. Хлопці тут одягнені в спеціальну форму та дивне взуття з помпонами. Та виглядає це, справді, красиво.

АКРОПОЛЬ

У столиці обов’язково вирушайте до Акрополю, це верхня частина давньогрецького міста, розташована на висоті 156 метрів над рівнем моря. Перші укріплення тут з’явилися за архаїчний період 750-450 р.р. до нашої ери. Наразі ми можемо казати, що пам’яткам, які збереглися на руїнах акрополю більше 2000 років.

На схилах розташований театр Дионіса, який побудували у V столітті до нашої ери. Там і досі йдуть вистави і єдине, що нагадує нам про 21 століття – це софіти та сучасні афіші.

Ще однією пам’яткою давньогрецької архітектури, яка збереглася до наших днів є Парфенон – храм, присвячений богині  Афіні. Парфенон пережив напади Османської імперії, був і християнським храмом, і мечеттю і попри війни та більш ніж 2000 років вистояв. Наразі його відновлюють.

До речі, всі колони на будівлях Акрополю побудовані не симетрично, через те, що земля не рівна, і саме тому, з різних ракурсів, вони виглядають так довершено.

Ліворуч від Парфенону розташований храм Ерехтейон. Його звід тримають так звані каріатиди – колони в образі жінок. Це – копії, а оригінали перебувають у Музеї Акрополя та у Британському музеї. Поряд з Ерехтейоном росте дерево оливи. За легендою саме тут богиня Афіна сперечалася з Посейдоном за владу в столиці. Боги повинні були вразити мешканців. Посейдон вдарив списом та дав людям солону воду. Вона не сподобалася мешканцям. Коли ж списом вдарила Афіна, на цьому місці виросло оливкове дерево. Плоди вразили греків. Богиня виграла та дала своє ім»я столиці.

Акрополь входить до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Вхід до Акрополю коштує 20 євро.

НОВИЙ МУЗЕЙ АКРОПОЛЮ

Окремої уваги заслуговує музей Акрополю. Його будівництвом греки закликають Британський музей повернути на батьківщину низку пам»яток архітектури. Раніше британці сперечалися та нарікали на те, що у Греції немає місця, в якому можна зберігати експонати.

Музей вважається одним з найкращих у Європі, зокрема, через освітлення. Усі експонати білі, або кольору слонової кістки, та через специфічне освітлення очі не напружуються.

На першому поверсі скляна підлога, тому можна побачити археологічні розкопки.

У залі Парфенону розташовані безліч скульптур, які прикрашали Акрополь, але ні за які гроші світу вам не дозволять тут фотографувати. Також тут можна побачити гравюри, зокрема із зображенням подій Троянської війни, а також дивовижний вид на Акрополь через скляні стіни.

Греки дуже цінують свою історію, свою культуру та дбайливо зберігають кожен камінчик, який може щось розповісти про давні часи. З якою любов’ю тут збирають кошти та вкладають сили аби зберегти хоч якусь частинку багатовікової історії.

Історикам, юристам та тим, хто просто любить історію варто завітати до давньої країни.

Вхід – 10 євро.

ПАНАФІНСЬКИЙ СТАДІОН

Не культурою єдиною багата Еллада. Греція по праву вважається батьківщиною Олімпійських ігор. Сучасна олімпіада була вперше проведена у 1896 році саме тут на мармуровому Панафінському стадіоні. Він налічує 60000 посадкових місць і саме тут від палючого грецького сонця запалюють славнозвісний Олімпійський вогонь, який потім доставляють у місто, яке приймає олімпіаду.

Там же, в Афінах, із зеленого скла тридцять років тому побудували пам»ятник бігуну. Подейкують, що люди, які проїжджають площею повз скульптуру, заряджаються від нею енергією.

ЗООПАРК

Афінський зоопарк – це дійсно парк, у якому багато не лише тварин, а й рослинності. Тут намагаються зберегти природу, аби тварини почувалися комфортно. Тут є й зебри, й жирафи, й мавпи, й сім’я тигрів. «Родзинкою» є шоу з дельфінами: їх багато, вони танцюють, плескають та спілкуються зі своїми тренерами. Потім з тваринами можна сфотографуватися.

Вхід – 14 євро.

ДОДОМУ

Додому я вирушила з думкою: ну чого така маленька відпустка? Я стільки всього ще не бачила у цій країні: пам’ятники богам, острови Родос та Корфу, я не була на екскурсії морем і не наближалася до священної гори Афон (до якої, до речі, пускають лише чоловіків). Чекаючи свого літака у міжнародному аеропорту «Македонія» у Салоніках, я була щаслива від того, що була там, де зароджувалася світова демократія, наука та культура. Саме тому Греція варта того, щоб до неї повернутися.

Автор: Юлия Белая
Популярно

Вы читали новость: «Сучасна стародавня країна. Що зберегла Греція за дві тисячі років»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 11 сентября 2019 в 19:35;
  • Корреспондент в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Греція розташована на Балканському півострові, має материкову частину, та майже 200 островів у своєму складі. Самі греки називають себе еллінами, а офіційна назва країни грецькою звучить, як Еллінська демократія".