• Вт 23.04.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.78
  • EUR 42.31

У Харкові пройшов спецпоказ фільму «Крути 1918» (відео)

Культура   
У Харкові пройшов спецпоказ фільму «Крути 1918» (відео)

Картина присвячена 100 — річниці трагічного бою, який відбувався взимку 1918 року.

Стрічка «Крути» розповідає про події 1918 року. На Київ йдуть підрозділи Червоної армії Михайла Муравйова. Одночасно в столиці більшовики влаштовують масові вибухи, тому головний отаман військ Української народної республіки Симон Петлюра посилає бійців туди. Протистояти багатотисячній армії Муравйова залишаються лише 400 захисників УНР — курсанти і козаки. Головні персонажі фільму — брати Савицькі, закохані в одну дівчину. Один з них — студент-пацифіст Андрій, якого події змушують змінити погляди і взяти до рук зброю. Його брат Олекса — офіцер УНР. Саме завдяки йому розвивається шпигунська лінія сюжету.

Андрій Федінчик, виконавець ролі Олекси в фільмі «Крути 1918»
Я коли читав сценарій, поруч зі мною сиділа дружина і перше, що я сказав: «Я дуже хочу цю роль». Насправді так сталося, досі пам’ятаю, що потім сказав: «Тільки кінець такий пафосний. Мені не подобається». Але потім, коли ми почали працювати над фільмом, режисер прийняв рішення і ми кардинально змінили кінцівку. 

Одні з головних ролей зіграли Остап та Дмитро Ступки: перший виступив в образі радянського комісара, другий — Симона Петлюри. Голову Центральної ради УНР Михайла Грушевського зобразив харків’янин Сергій Дзялик. А для масових сцен залучили курсантів Нацгвардії. Проект «Крути» став одним з переможців дев’ятого конкурсного відбору Держкіно та отримав 26 мільйонів гривень фінансової підтримки при загальному бюджеті в 52 мільйони. Сцени знімали в Києві, в Межигір’ї, а станцію Крути — в селі Сигнаївка на Черкащині. Зйомки проходили в 20 мороз, часто вночі.

Анна Бешкнадзе, піар-менеджер фільму «Крути 1918»
Зйомки відбувалися з осені 2017 року до січня 2018-го. Основні зйомки відбувались взимку, тому що потрібні були локації саме зимові. Бо хлопці виборювали свободу саме в цей період. Ми навіть інколи робили паузи в зйомках, тому що не було потрібної погоди. 

На допрем’єрному показі були присутні звичайні глядачі.

Любов Жванко, доктор історичних наук
 Коли ми дивимося фільм, ми розуміємо, що є ми українці, як і хлопці готові гинути в цих білих сорочках, і є той ворог, який несеться оцим ешелоном на Україну. Це фактично те саме, що сталося в 2014 році, коли через кордон також прийшов на нашу землю ворог. 

У бою з червоноармійцями загинуло близько 300 захисників УНР. Ще 28 студентів потрапили в полон. Бійці Муравйова мордували їх цілу ніч, а на світанку повели на розстріл. Перед смертю крутівські герої співали український гімн.

Бій під Крутами називають одним із головних символів боротьби українського народу за свободу та незалежність.

Автор: Юлія Бойко
Популярно

Вы читали новость: «У Харкові пройшов спецпоказ фільму «Крути 1918» (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 7 февраля 2019 в 16:31;
  • Корреспондент Юлія Бойко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Картина присвячена 100 — річниці трагічного бою, який відбувався взимку 1918 року".