• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

В оновленій Харківській філармонії відбувся перший концерт (відео)

Культура   
В оновленій Харківській філармонії відбувся перший концерт (відео)

Через 13 років після початку робіт завершено реконструкцію великої та камерної зал, а також фойє. 

У великій залі Харківської обласної філармонії лунає увертюра до опери «Тарас Бульба». Це перший концерт, який відбувається тут в цьому сторіччі. Багато десятиліть у будівлі розміщався оперний театр, а філармонія отримала її в 1995 році. Тоді велика зала вже була аварійною, пригадує арфістка Олександра Дяченко.

Олександра Дяченко, музикантка
Мы начали скитаться, мы работали во многих клубах. В холодное время в неотапливаемых помещениях. Было трудно, но выдержали. Вот, дожили до лучших времен.

Олена Нагорна, кореспондентка
Філармонію збудували в ХІХ столітті. Тому при реконструкції поставили завдання відновити її автентичний вигляд. У великій залі зробили ліпнину, нанесли позолоту, а також повісили кришталеві люстри.

У великій залі — 777 дерев’яних стільців і дубовий паркет. Майже все українського виробництва. Щоб звучання музичних інструментів було якнайкращим, консультувалися зі спеціалістами з Німеччини. Завдяки багатьом інноваціям, каже директор філармонії Юрій Янко, зала за акустикою не поступається європейським.

 Юрій Янко, директор Харківської обласної філармонії
 Оркестровая яма у нас имеет три уровня. Сейчас вы видите она в уровне сцены. Вы видите эту самую знаменитую ракушку, которая фокусирует звук и он весь до последней ноты идет в зал. Все, что есть сегодня современное в области акустики и сценического оборудования, оно все здесь.

Реконструкція філармонії стартувала в 2006. Багато разів роботи зупиняли і навіть заморожували зовсім. Активна фаза розпочалася в 2015 році.

Михайло Рабінович, заслужений архітектор України, один з авторів проекту реконструкції
Больше двух десятков крупных субподрядных организаций. Практически весь строительный комплекс Харькова был задействован на этом объекте. Поэтапно сдавался комплекс. Первый этап с пуском органного зала и сегодня мы присутствуем при завершении всего комплекса работ.

 Юлія Світлична, голова ХОДА
Багато років філармонійний комплекс знаходився у жахливому стані. Незважаючи на величну історію і традиції. Багато хто намагався відновити і будівлю і її призначення. Нам  вдалося повністю реконструювати будівлю. Сьогодні —  це один з найкращих і найсучасніших концертних залів в Україні.

Вартість реконструкції великої та камерної зал, а також фойє — 300 мільйонів гривень. А разом з органною залою, відкритою в 2016 році, — півмільярда. Кошти виділялися з обласного і державного бюджетів. За словами президента Петра Порошенка, половину грошей освоїли за останній рік. 174 мільйони  — у 2018  і 49 мільйонів — цьогоріч.

Петро Порошенко, президент України
Ми здатні самі змінювати своє життя. Змінювати його на краще. Змінювати його в часи, коли здавалося б дуже важко. І зусилля мають бути спрямовані на інші напрямки.  «Когда говорят пушки, музы молчат». Я як президент займаю абсолютно іншу позицію. Саме музи допомагають нам боронити державу.

На урочистостях присутні люди, які брали участь у реконструкції, чиновники, депутати різних рівнів, гості з інших міст, а також запрошені мешканці регіону.

Олександр Давтян, депутат Харківської міськради
Звук великолепный, оркестр великолепный, артисты великолепные! Благодаря Юлии Александровне, стараниям Игоря Львовича, Арсена Борисовича, Кабинета министров, президента. Все вместе. Такие вещи строят, наверное, всей страной.

Перший концерт у великій залі, на який можна придбати квиток, відбудеться 19 лютого. Місця розраховані на 1500 глядачів.

Автор: Олена Нагорна
Популярно

Вы читали новость: «В оновленій Харківській філармонії відбувся перший концерт (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 14 февраля 2019 в 18:45;
  • Корреспондент Олена Нагорна в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Через 13 років після початку робіт завершено реконструкцію великої та камерної зал, а також фойє".