• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +9°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Харківському театру імені Шевченка — 97 років (відео)

Культура   
Харківському театру імені Шевченка — 97 років (відео)

Також відзначила свій 30-річний ювілей вистава «Мина Мазайло» .

Не грав у виставі «Мина Мазайло» — не актор. Така приказка живе у театрі Шевченка понад 30 років.

Аліка Піхтерева, кореспондентка
Харківські театрали святкують 30-річний ювілей вистави «Мина Мазайло» за п’єсою Миколи Куліша. За словами працівників театру Шевченка: вони багато працювали з архівними матеріалами перших режисерських редакцій Леся Курбаса. 

Тетяна Грінік вкотре готується виходити на сцену в ролі вчительки «правєльних проізношеній» російської мови. За сценарієм, ця яскрава особа безуспішно вчить головного героя Мину промовляти літеру «ґ». Прізвища тих, хто виконував роль Мазайла змінювалися, а ось репетиторка, навпаки, вже 30 років входить в образ.

Тетяна Грінік, акторка театру ім. Шевченка
 Коли мені було ще тільки 19 рочків і ми випускали цю виставу, то фраза «Стара гімназіяльна учителька» не дуже щиро у мене виходила. Зараз дуже щиро я кажу цю фразу. 

До виконання ролі, яку вона теж приміряє на себе три десятки років, готується Оксана Стеценко. Саме її персонажу, проросійські налаштованій Тьоті Моті належить відома фраза: «Лучче біть ізнасілованой, чем украінізірованной»

Оксана Стеценко, акторка театру ім. Шевченка
 Дуже шкода, що проблеми, які підіймаються у цій виставі, вони існують і досі, з того часу, як цю п’єсу написав Микола Куліш: проблеми мови, суспільства, молоді.

Вистава вперше відбулася за часів, коли акторки тільки-но закінчили університет. Наразі в ній грає декілька театральних поколінь. Євген Моргун виконує роль сина Мини Мазайла, каже, що хоч він і є ровесником вистави, це не заважає йому знаходити у своєму персонажі, як питання так і відповіді.

Євген Моргун, актор театру ім. Шевченка
 Ця вистава побудована так, що ти на свій образ дивишся збоку. Граєш не вживаючись, не надягаючи його на себе, а ось він як костюм на тобі.

Працівниця музею та акторка театру Тетяна Турка розповідає: 20 років вона приділила виконанню ролі дівчинки Уляни, яка намагається сподобатися сину Мини Мазайла. Наразі вона турботливо доглядає за багаторічною історією, що зберігається в цих папках.

У кожній папці — програмки, газетні статті, перелік акторів та фотографії. Також у музеї нам показують альбом з картками майже сторічної давнини. Тут можна побачити, як виглядали актори та декорації до цієї ж постановки за часів Миколи Куліша, Леся Курбаса та Вадима Меллера.

31 першого березня театр імені Шевченка відзначив день народження — 97 років.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: «Харківському театру імені Шевченка — 97 років (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 1 апреля 2019 в 16:16;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Також відзначила свій 30-річний ювілей вистава «Мина Мазайло» ".