• Чт 25.04.2024
  • Харьков  +21°С
  • USD 39.47
  • EUR 42.18

У сквері на майдані Свободи до Дня міста з’явиться «сухий» фонтан (відео)

Культура   
У сквері на майдані Свободи до Дня міста з’явиться «сухий» фонтан (відео)

Конструкція буде однією з найбільших в Україні. 

Це – центральна площа Харкова. До 2014 року тут стояв пам’ятник Леніну. Ще в такому вигляді, за словами на той час головного архітектора області Михайла Рабіновича, комплекс майдану Свободи планували внести до списку ЮНЕСКО.

Михайло Рабінович, заслужений архітектор України
Что мы пытались занести в список? Мы пытались здание Госпрома или отдельный комплекс площади… И вот то, что мы обсуждали, стало камнем преткновения. И мы поняли, что если будем пытаться завести комплекс, то вот эти вот строения, наслоения – они не дадут возможности. 

Тобто, за словами експерта, через постійні реконструкції та модернізації майдан з кожним роком втрачатиме архітектурну цінність. У 2017  міськрада провела конкурс – найкращий проект монумента обіцяли реалізувати в центрі Харкова. Обрали 86-метрову колону.

Олена Рофе-Бекетова, громадська діячка, праонука архітектора Олексія Бекетова
 Ця колона протиречить і цьому місцю, і цьому архітектурному ансамблю. І взагалі вона тут недоречна і, крім того, судом було заборонено тут щось робити. 

Громадська діячка згадує: харків’яни відреагували на таку перспективу негативно – подали петицію і за два дні назбирали необхідну кількість голосів. Активісти організовували акції протесту та подали позов до суду, який згодом ухвалили.

 Вікторія Бондаренко, кореспондентка
 Вже у серпні на місці цього паркану обіцяють урочисто відкрити сухий фонтан. Це гідротехнічна споруда, обладнана ґратами, з-під яких б’ють струмені води. Сама ніша басейну буде захована під решіткою. У Харкові такий фонтан вже є – біля оглядового колеса у парку Горького. 

«Сухий» фонтан на майдані Свободи буде однією з найбільших подібних конструкцій в Україні, зазначив мер. Його діаметр складе 36 метрів. Для порівняння, «сухий» фонтан у парку Горького діаметром усього 10 метрів.

Геннадій Кернес, Харківський міський голова
Там будут реконструированы все дорожки. Там будут установлены скамейки. Там будет новое освещение. Там будут высажены новые деревья и будет «сухой фонтан», потому что там большой поток людей. 

Новий фонтан буде підсвічуватися різними кольорами. Конструкція передбачає регулювання кількості струменів, що дозволить проводити в сквері різні заходи.

Олександр, харків’янин
Ну, фонтан это красивое архитектурное сооружение. Мне кажется, оно здесь гармонично встанет. 

Ксенія, харків’янка
 Были проекты памятника предоставлены. Ну, он как-то меньше нравится мне. Просто мне кажется, что это бессмысленная конструкция, не очень гармоничная, а фонтан – почему бы и нет. 

 Ірина, харків’янка
Нам все нравится в Харькове… И сухие, и мокрые, и Гепа, и Кернес. Нам все нравится. Мы любим Харьков.

Спеціалісти в галузі архітектури наголошують: модернізація міста не має порушувати композиції. Тобто під час розробки проектів слід звертати увагу на споруди, які розташовані поруч.

Катерина Черкасова, завідувачка кафедри ХНУБА
 У нас харьковчане все ездят в Европу и они видят, что все площади европейских городов имеют современное благоустройство, современное освещение. Ну, фонтан – это, конечно, специфический объект, который требует соответствующей ему ландшафтной ситуации. 

У мерії запевняють: реконструйований сквер на майдані Свободи відкриють цьогоріч до Дня міста.

Автор: Вікторія Бондаренко
Популярно

Вы читали новость: «У сквері на майдані Свободи до Дня міста з’явиться «сухий» фонтан (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 25 апреля 2019 в 15:31;
  • Корреспондент Вікторія Бондаренко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Конструкція буде однією з найбільших в Україні".