• Пт 26.04.2024
  • Харьков  +24°С
  • USD 39.67
  • EUR 42.52

Міжнародний день жінок і дівчат в науці відзначали у Харкові

Культура   
Міжнародний день жінок і дівчат в науці відзначали у Харкові

У харківському Центрі гендерної культури 11 грудня відзначили Міжнародний день жінок і дівчат в науці. Деталі розповіла координаторка заходу Дарія Велигодська.

«До Міжнародного дня жінок і дівчат в науці ми підготували інтерактивний захід за участи школярства та студентства. У нас в гостях були учні та учениці 73-ї спеціалізованої школи, а спікерками виступили фізикині, біологіні та географині Каразінського університету.

Спершу ми презентували історичний екскурс щодо жінок в науці, далі студентки розповіли свої історії обрання наукових професій. Тема звучала як «П’ять причин, чому я займаюся саме цією наукою». Це були бліц-доповіді, жваві та креативні, хоча не всі розповіли саме про п’ять причин, дехто змінив ракурс, акцентувавши увагу на тому, що спершу вибір майбутнього в науці не був таким очевидним. Наприклад, біологиня та фізикиня розповіли, що в середніх класах школи їм важко давалися профільні предмети. Потім сталися зміни, наприклад — змінилися викладачі, а це в свою чергу, призвело до зміни викладання. І незрозумілий предмет ставав улюбленим.

Загалом, судячи з виключно з дівчачих розповідей, ми не могли порівняти їхній підхід у виборі майбутнього з чоловічим підходом. Тим не менш, вони заохочували аудиторію до технічних спеціальностей, розповідали про цікаві наукові події своїх факультетів. Зокрема, про досвід публікацій у спеціалізованих журналах та участь в наукових конференціях.

Випливало, що людина має покладатися більше на власну мотивацію, а не на упередження соціальних груп, котрі традиційно вважають, що наука не є покликанням справжньої жінки. Кожна спікерка акцентувала якісь окремі моменти, але загалом, промови демонстрували необхідність ставити мету та досягати результату, йдучи за покликанням.

Виступали лише дівчата, але серед аудиторії також були хлопці — учні 9-х класів. Діти взяли участь в онлайн-вікторині на тему історій жінок-лауреаток Нобелівської премії. Учасники змагання через смартфони зареєструвалися на певному сайті і, на швидкість, відповідали на поставленні запитання. Треба було обрати одну із правильних відповідей. Ми не ставили надскладних запитань, лише прагнули привернути увагу до цієї теми, відповідно до вікових особливостей.

На завершення івенту, переможцям конкурсу було вручено заохочувальні призи, а студентству запропоновано екскурсію нашим музеєм, оскільки ці відвідини дуже поєднувалися з тематикою нашої зустрічі.»

 

Автор: Вікторія Березка
Популярно

Вы читали новость: «Міжнародний день жінок і дівчат в науці відзначали у Харкові»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 12 февраля 2020 в 14:23;
  • Корреспондент Вікторія Березка в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У харківському Центрі гендерної культури 11 грудня відзначили Міжнародний день жінок і дівчат в науці. Деталі розповіла координаторка заходу Дар’я Велигодська.".