• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

«Це вже занадто»: екологи вимагають винести «Коксовий завод «Новомет» за межі міста (відео)

Общество   
«Це вже занадто»: екологи вимагають винести «Коксовий завод «Новомет» за межі міста (відео)

Напередодні на харківському Коксовому заводі «Новомет» заявили, що цьогоріч на підприємстві планують вирішити проблему з очисними фільтрами.

Активіст Олександр Константинов обурюється: це необхідно було зробити набагато раніше, адже люди вже давно потерпають від викидів заводу. І додає: більше року намагаються привернути увагу до проблеми численними пікетами.

Олександр Константинов, активіст

Кожен тиждень ми виходили на вулиці, намагалися зустрітися з головним керівництвом області, міста, намагалися донести до них свої вимоги.

Константинов мешкає неподалік Коксового заводу. Чоловік стверджує: щодня фіксують викиди підприємства. Які, на думку активіста, негативно впливають на довкілля та здоров’я людей. Це ж підтверджує й еколог Олег Перегон.

Олег Перегон, еколог

Там є і сульфати, сполучення сірки, сполучення азоту. Там є можливість формування дуже небезпечних для здоров’я людей речовин канцерогенних, тератогенних. Тобто тих, якими місто не має дихати.

Перегон наголошує, що встановлення очисних фільтрів не вирішить всі проблеми на підприємстві. Бо його побудували у 1932 минулого століття. Технологія виробництва та обладнання давно застаріли. Тож еколог впевнений, що завод треба повністю перебудувати та винести за межі міста.

Олег Перегон, еколог

Навколо цього заводу з усіх боків людське житло. Не може такого бути. Ну, 1932 рік, коли ще ніхто не розумів, яка може бути шкода, коли людське життя не вартувало взагалі нічого. Ну, 21 сторіччя і це виробництво продовжує працювати… Ну, хлопці, ну це вже занадто.

Раніше Держекоінспекція навідувалася на підприємство з перевірками. Фахівці встановили, що воно працює без дозвільних документів на викиди та подали щодо цього позов до суду. Завод через забруднення атмосфери оштрафували на майже 3,4 мільйони гривень, керівнику Максиму Бондареву оголосили підозру.

Олександр Константинов, активіст

Ви бачите з труби викид типу «лисий хвіст», так званий, — це є велика кількість закису азоту. І при цьому дирекція заводу каже про те, що це чиста пара, ми нікого не труїмо, нічого не відбувається. Це все брехня.

Попри це, коксовий завод все ж отримав від Мінохорони навколишнього середовища дозвіл на роботу на наступні 7 років. Але до 2023 підприємство зобов’язали зменшити викиди забруднюючих речовин, до 2024 — запровадити автоматизовану систему моніторингу.

Олександр Константинов, активіст

Нам сказали, до кінця 2023 року, можливо, вони подумають про очищення саме води в башті гасіння для того, щоб не було неприємного запаху. Сьогоднішні власники коксового заводу не мають бажання вкладати гроші в розробку екологічних систем на цьому підприємстві.

Активіст вважає, що з урахуванням усіх порушень, представники підприємства не мали отримати дозвільні документи на роботу. Тож стверджує: і далі вимагатимуть усунення всіх проблем на заводі та його переобладнання.

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

Вы читали новость: ««Це вже занадто»: екологи вимагають винести «Коксовий завод «Новомет» за межі міста (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 24 июня 2021 в 18:49;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Напередодні на харківському Коксовому заводі «Новомет» заявили, що цьогоріч на підприємстві планують вирішити проблему з очисними фільтрами".