• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +13°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Прокуратура відкрила кримінальну справу за фактом невиконання рішення суду Харківською міськрадою (відео)

Общество   
Прокуратура відкрила кримінальну справу за фактом невиконання рішення суду Харківською міськрадою (відео)

Напередодні суд призупинив рішення виконкому міськради щодо підняття тарифів на проїзд в міському електротранспорті.

Після ухвали окружним адмінсудом двох позовів Харківського антикорупційного центру в метро, тролейбусах та трамваях мали повернутися старі тарифи. Принаймні до остаточного рішення суду. Активісти стверджують, що процедура прийняття нових цін не відповідала закону «Про місцеве самоврядування» — документ був підписаний не мером, а секретарем міськради. За словами антикорупціонерів, ухвала суду про призупинення рішень виконкому підлягає негайному виконанню, а подача апеляції її дії не зупиняє.

Наталя, харків’янка
Ви чули, що сьогодні проїзд має бути 4 гривні? — Ні, не чула, 6 гривень. — Рішенням суду було тимчасово відмінити. — Ми дуже вдячні, якщо це так. 

 Ольга, харків’янка
 Если б они сделали троллейбус по 4.50 — оно бы прошло нормально. А то сразу с 4 до 6. Конечно, не годится. 

Голова області Юлія Світлична наголосила, що рішення суду повинні виконуватися: це прописано в Конституції. Губернаторка зазначила, що обласна адміністрація, на жаль, не має повноважень щодо встановлення або погодження тарифів у транспорті.

Аліка Піхтерева, кореспондентка
На питання журналістів щодо ухвали суду в прес-службі міськради не відповідають. Сьогодні о 15:00 мало відбутися засідання виконкому – відкрите для преси. Але провели його вранці, повідомивши про це «заднім числом». Повістку також не оголосили.

Згодом у мерії надали відеокоментар заступника міського голови з питань інфраструктури Євгена Водовозова, який назвав рішення суду «політичним». Він наголосив, що скасувати дію нових тарифів міськрада не може технічно та повідомив, що в Харкові планують ввести диференційовану оплату проїзду.

 Євген Водовозов, заступник Харківського міського голови з питань інфраструктури
Сейчас изучаются материалы, какие методы применяются, обратимся в академию городского хозяйства, чтобы изучить европейский опыт, как это применяется, по каким стандартам. Как учитывается количество средних поездок, введение электронного билета. Есть много факторов, это целая наука, мы начнем заниматься этим уже официально. 

На станції «Університет» відбулася штовханина. Антикорупціонери вимагали виконання ухвали суду від працівників метрополітену. Намагалися сплатити 5 гривень в автоматі, а коли не отримали квиток — звернулися до адміністрації. Працівники метро відмовилися пропускати пасажирів через турнікети за старою ціною. Тоді активісти самі стали на пільговий прохід та почали пропускали людей за 5 гривень. У прес-службі облуправління Нацполіції повідомили, що ніяких заяв стосовно інциденту не надходило.

Мы пытаемся добиться своего законного права на основании решения суда: осуществлять проезд в городе Харькове по 5 гривен, так как это положено законом.

Після антикорупціонери пішли до управління метрополітену. На прийом до голови комунального підприємства їх не пустили поліцейські.

За словами юриста Романа Чумака, міськрада була зобов’язана виконати ухвалу суду. У даному випадку є підстави для порушення кримінального провадження. Санкція статті — штраф до 15 тисяч гривень на посадову особу, до повноважень якої входить виконання зазначеного рішення.

 Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»
 Але тут є багато питань, пов’язаних з тим, кого ж притягати до відповідальності. Оскільки невідомо, хто з посадових осіб Харківської міської ради якраз є відповідальною особою за виконання рішення суду.  Власне треба з’ясовувати, до повноважень якої особи входить виконання зазначенного рішення суду у Харківській міській раді. 

Прокуратура області вже порушила кримінальну справу про умисне невиконання судового рішення.

Віта Дубовик, речниця прокурора Харківської області
Мабуть, сьогодні всі на роботу їхали в трамваї, тролейбусі, всі знають, що ціна залишилася така сама, підвищена. Це є складом злочину статті 182, саме за цією статтею ми і розпочали кримінальне провадження. 

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: «Прокуратура відкрила кримінальну справу за фактом невиконання рішення суду Харківською міськрадою (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 20 февраля 2019 в 21:30;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Напередодні суд призупинив рішення виконкому міськради щодо підняття тарифів на проїзд в міському електротранспорті".