• Вт 16.04.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.57
  • EUR 42.16

Харківські студенти розробили монумент загиблим героям війни на Сході (відео)

Общество   
Харківські студенти розробили монумент загиблим героям війни на Сході (відео)

На території Харківського педагогічного університету відкрили монумент «Козацький хрест» присвячений загиблим героям АТО та ООС.

Одинадцятирічна Олеся — донька загиблого героя Юрія Литвиненка. Батько дівчинки пішов на війну коли їй було 6. Школярка розповідає: тоді не розуміла що відбувається, але зараз впевнена цей вчинок був героїчним.

 

Олеся Литвиненко, донька загиблого героя Юрія Литвиненка

В мене спочатку був шок, як він загинув. Я навіть не розуміла, що таке може статися. Я подумала що це просто сон. Я це уже прийняла, але іноді буває відчуття, що він зараз тут, що він зараз прийде, що він зараз мене приголубить.

 

Наталія Левченко викладає у Харківському педагогічному університеті імені Сковороди, де колись навчався її єдиний син Юрій Литвиненко. Розповідає: коли питалася у сина про війну, він розповідав про землю, яка горить, більше нічого не відповідав. У свій останній вечір Юрій зателефонував матері. І вже тоді жінка відчула — більше його не побачить.

 

Наталія Левченко, мати Юрія Литвиненка

Гідний, гордий, з почуттям юмору, так і мовчки помер. Йому не викликали санавіацію. Його відвезли в госпиталь, коли вже почалася агонія, а то вже було пізно. Хоча за 8 годин могли б направити сюди в Харків, бо я б тут перевернула весь світ і спасла б свого сина. Але це війна, там життя знецінюється і ворогів, і своїх.

 

На території Харківського педагогічного університету відкрили монумент «Козацький хрест» на честь загиблих героїв АТО та ООС. П’ятеро випускників вишу: Микола Акінцев, Андрій Ваховський, Святослав Горбенко, Юрій Литвиненко та Андрій Маслов мужньо боронили незалежність України. Героям присвятили цей пам’ятник вже посмертно.

 

Іван Прокопенко, ректор ХНПУ ім.Г.С. Сковороди

У цей час окрім слів вдячності і пам’яті важко щось додати. Хай буде так, Бог посилав нам випробування і думаю, що воно з честью закінчиться перемогою України.

 

 

На відкриття монументу прийшли родичі та викладачі загиблих героїв, ветерани АТО, військові та активісти.

 

Олександр Кухаренко, прес-офіцер 92-ї окремої механізованої бригади імені Івана Сірка

Це така призма, через яку, я маю на увазі пам’ятник, ми маємо розуміти те, що відбувається в наші країні. Через цю призму проглядає і 72 наші бойові втрати 92-ї бригади. Тому ми тут.

 

В університеті у 2016 році було відкрито меморіальну аудиторію учасників АТО. На стінах кабінету щодня студенти бачать волонтерів, учасників бойових дій і тих, хто не повернувся додому.

Автор: Василиса Степаненко
Популярно

Вы читали новость: «Харківські студенти розробили монумент загиблим героям війни на Сході (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 3 декабря 2019 в 16:03;
  • Корреспондент Василиса Степаненко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "На території Харківського педагогічного університету відкрили монумент «Козацький хрест» присвячений загиблим героям АТО та ООС".