• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Врожай, пожежі та сільське господарство. Агродепартамент ХОДА про перший тиждень жнив на Харківщині (фото)

Интервью   
Врожай, пожежі та сільське господарство. Агродепартамент ХОДА про перший тиждень жнив на Харківщині (фото)

Майже 80 000 тонн ранніх зернових та зернобобових культур наразі вдалося зібрати на території Харківської області. 

Про перший тиждень жнив на Харківщині розповів директор департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації Сергій Прокопченко.

— Розкажіть, будь ласка, про перші результати жнив. Скільки вже зерна зібрали на Харківщині?

— Жнива розпочались майже у всіх районах Харківської області. В деяких районах більш активно, у деяких – тільки починають. Ось сьогодні ми спілкувались із Коломацьким районом – там почались жнива. Поки що досить така невелика кількість продукції, але набираємо оберти і починаємо збирати звітність. І зведення буде вже кожного тижня.

На сьогодні вже зібрано 42 тис. тонн пшениці, 31 тис. тонн ячменю, 3,8 тис. тонн. гороху. Сукупно — 77 тисяч тонн.

— Чи є райони, де й досі не почалися жнива? 

Жнива почалися майже в усіх районах. Але через погодні умови деякі райони почали вже на минулих вихідних обкошування і збирання врожаю. Деякі райони починають от сьогодні-завтра.  Це, в основному, північні райони Харківської області. Харківський район почав на цьому тижні. Вовчанський район – там дощі були дуже сильні, почекають поки буде добра погода. Річ в тому, що у нас кліматична ситуація може відрізнятися по районах, тому всюди вже почали підготовку, обкошування. Можна казати, що почалися всюди.

— Де найбільше скосили на цей час? 

— Найбільше – в Ізюмському, Зміївському, Балаклійському, Борівському і Барвінківському районах.

— Чи виникали якісь складнощі на початку жнив? Чи вчасно почали косити? 

— Всі господарства області підійшли підготовленими до жнив. Тобто, проблем з початком кампанії не було. У нас, загалом, галузь розвинена, господарства завчасно готуються. У нас достатньо техніки. Навіть техніка надається спеціалізованими підприємствами в оренду, тому при підготовці початку жнив проблем не було.

Є у нас окреме питання, яке стоїть на контролі – це протипожежна безпека. Ми бачимо, що відбувається в інших районах України. І ми звертаємо увагу і районної влади, і органів місцевого самоуправління, і виробників, щоб вони особливу увагу у цей час приділяли протипожежній безпеці.

У нас були невеличкі інциденти по районах, але вони були локалізовані швидко. Там невеликі втрати.

— В ЗМІ повідомляли про пожежу в Лозівському районі. Говорилось про 20 гектар пшениці, які згоріли. 

— Так, там поле — близько 70 гектарів. 51 гектар пшениці врятовано, і, дійсно, 20 гектарів озимої пшениці вигоріло. Але треба зазначити, що ми готувалися до цього. І на кожній зустрічі з агровиробниками ми наголошуємо на контролі за пожежною безпекою. Але ж є людський фактор – його неможливо виключати. Наприклад, в Дніпропетровській області через недбалість тракториста і трактор, і поле згоріло. Є така особливість, що десь хтось недбало себе веде і, як наслідок, певна частина урожаю може постраждати. Але, в основному, фермерські господарства і сільгоспвиробники дуже уважно до цього ставляться. Вони, загалом, дотримуються заходів протипожежної безпеки. Наразі у нас масштабних якихось подій з приводу пожеж на полях не відбувається.

— Можна сказати, що пожежа на Лозівщині – найбільша станом на зараз?

Вони приблизно однакові. Ми розуміємо, що для фермера це також втрати, але масштабних втрат і виходу пожежі за межі поля у нас не було. І я думаю, що й не буде.

— Які прогнози? Гарним буде врожай? 

— Ті статистичні дані, які у нас є, дозволяють зробити позитивний прогноз. У нас прогнозується врожайність більша, ніж минулого року. Цьому сприяли і погодні умови: незважаючи на таку зиму, весна нам дала дощі. Був дуже добрий сонячний період. Тому врожайність ранніх зернових і ярих зернових буде вища, ніж минулого року.

Врожайність пшениці буде близько 50 центнерів з гектара.

— Ви недавно стали очолювати агродепартамент ХОДА. У якому стані наразі сільське господарство Харківщини? 

— На дуже високому рівні. Постійно зростає рівень освіченості. І технологічний рівень зростає. Дуже багато наукових розробок і нових технологій впроваджується. Тому за останні, мабуть, 10 років сільське господарство Харківської області дуже великий крок вперед зробило. Але є куди зростати. І я бачу, що агровиробники дуже активно займаються власним розвитком. Вони вкладають в техніку, в свої кадри.

У цьому році запустилося декілька нових елеваторів. У нас і державні елеватори на гідному рівні, і приватні. Загалом ситуація позитивна.

Хочеш першим дізнаватися новини Харкова, України та світу?

Підписуйся на телеграм канал: t.me/objectivetv або на вайбер канал: https://cutt.ly/lyDk847

Автор: Артем Листопад
Популярно

  • Категории: Интервью; Теги: ;

  • Чтобы узнавать о самом важном, актуальном, интересном в Харькове, Украине и мире:
  • подписывайтесь на нас в Telegram и обсуждайте новости в нашем чате,
  • присоединяйтесь к нам в соцсетях: Facebook , Instagram , Viber , а также Google Новости,
  • смотрите в Youtube, TikTok, пишите или присылайте новости Харькова в нашего бота.

Вы читали новость: «Врожай, пожежі та сільське господарство. Агродепартамент ХОДА про перший тиждень жнив на Харківщині (фото)»; из категории Интервью на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 11 июля 2020 в 17:39;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Майже 80 000 тонн ранніх зернових та зернобобових культур наразі вдалося зібрати на території Харківської області".