• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

Проблеми вуглевидобування обговорили в Києві

Общество   
Проблеми вуглевидобування обговорили в Києві

У Києві пройшла Всеукраїнська нарада працівників вугільної галузі України. Президент Володимир Зеленський зробив кілька гучних заяв.

Перша заява Президента України стосувалася погашення заборгованості зарплат шахтарям, який становить понад мільярд гривень. «Дуже прошу в найближчі два місяці – березень, квітень – закрити повністю всі борги перед шахтарями. Якщо не будемо це закривати і пропустимо хоч одну добу, тоді, мені здається, буде справедливо, якщо весь уряд не отримуватиме заробітну плату за ці місяці, — заявив Зеленський. — «Жодну шахту не можна ліквідувати, поки працівники не отримають іншої безпечної роботи з гідною оплатою.»

Друга заява стосувалася імпорту вугілля та електроенергії в Україну. «Про який імпорт може бути мова, якщо країни, з яких ми імпортуємо, не пускають нас на свої ринки. Тому спочатку наше вугілля, наші шахтарі, наша електроенергія. А якщо якась марка у нас не добувається – тільки тоді ми можемо піднімати питання імпорту цієї марки. І це термінове завдання», – зазначив він.

У своїй третій заяві Володимир Зеленський наголосив на необхідності створення соціально-економічних можливостей для розвитку вугільних регіонів: «Для цього Міністерством розвитку громад і територій буде розроблена Національна програма справедливої трансформації вугільних регіонів. Її головний принцип такий: жодна шахта не може бути закрита чи ліквідована, поки люди не отримають нової роботи – безпечної та з гідною оплатою. Спочатку нові робочі місця для цих людей. І тільки потім починаємо говорити про інше», – проголосив Президент.

Четверта заява стосувалася захисту вітчизняного ринку вугілля: «Проблеми подальшого розвитку галузі мають вирішуватись системно», – зауважив Володимир Зеленський. – «Має бути гарантований ринок збуту вугілля. Цей ринок збуту – українські ТЕС. Далі – держава має захистити українське вугілля. Потрібен довгостроковий енергетичний баланс: маємо зрозуміти, скільки вугілля нам потрібно на наступні 10 років. Управління вугільною галуззю має бути без корупції, з ефективним менеджментом, що інвестує у виробництво та розвиток робітників.»

Чи не найголовніший акцент Володимир Зеленський зробив у п’ятій заяві відносно необхідності ліквідації корупції у вугледобувній галузі: «Дивна формула, за якою держава вкладає гроші, а натомість отримує збитки. Ми чудово розуміємо, хто є бенефіціарами цієї формули. І чудово розуміємо її складові: це і корупція, і неефективне управління, і багато іншого. Термін «смотрящі за шахтами» має зникнути разом із самими «смотрящими»», – заявив Президент. »

Він підтримав пропозицію представників галузі утворити Державний комітет з вугільної промисловості і наголосив, що міністр інфраструктури має приділити окрему увагу ремонту доріг у невеликих шахтарських населених пунктах.

Під час наради Володимиру Зеленському передали звернення від представників шахтарів зі списком проблем, котрі потребують розв’язання. Він доручив віцепрем’єрміністрові Денисові Шмигалю створити умови для робочих поїздок шахтарськими містечками задля вивчення стану справ.

За матеріалами офіційного сайту Президента України.

Як повідомлялося раніше, в Харкові має пройти засідання МАГАТЕ.

Автор: Вікторія Березка
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: «Проблеми вуглевидобування обговорили в Києві»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 25 февраля 2020 в 17:02;
  • Корреспондент Вікторія Березка в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У Києві пройшла Всеукраїнська нарада працівників вугільної галузі України. Президент Володимир Зеленський зробив кілька гучних заяв.".