• Вт 19.03.2024
  • Харьков  +5°С
  • USD 38.97
  • EUR 42.45

Театр — не для дітей

Театр — не для дітей

Частка вистав для дітей у репертуарі державних театрів Харкова у листопаді складає майже 30%, однак потрапити на них могли б десь 5% маленьких містян.

Культурна компетентність — одна з 11 ключових компетентностей Нової української школи (НУШ) для початкових класів, а на мистецьку освітню галузь заплановано по 70 годин на рік. Більше лише у мовно-літературної (315-350 годин на рік), математичної (140) та фізкультурної (105), на рівні — природнича. Завдяки цьому очікується, що у четвертому класі дитина, серед іншого, «розрізняє види мультфільмів (мальований, ляльковий), театру (ляльковий, музичний) та хореографії (народна, класична, сучасна)».

Десятий тиждень навчання у першому класі присвячений темі «Театр» та, серед іншого, передбачає похід на виставу.

Насправді, українські театри пропонують програми для дітей від народження (наприклад, у Київському академічному театрі ляльок), але до 18 років відвідання театру має обмеження. Традиційно вистави для дітей проходять у денний час.

На сайті Міністерства культури (нині — шматочок Міністерства культури, молоді та спорту України) є всі підпорядковані державі установи — театри, циркові та музичні заклади, бібліотеки, навчальні заклади, музеї, обласні центри народної творчості, науково-дослідні та методичні організації, культурні центри, заповідники, кіностудії та національні творчі спілки. Так чи інакше всі вони отримують підтримку з бюджету України.

Якщо походити по вкладках, знайдемо у Харкові п’ять державних театрів, одну національну оперу, одну спілку театральних діячів (осередок), два профільні виші (студенти вчаться, ставлячи вистави), одне училище. Усі ці заклади створюють контент для глядачів, зокрема, дітей.

У листопаді у Харківському національному театрі опери та балету ім. М.В. Лисенка пропонують один захід для дітей, але двічі — балет «Лускунчик». Вартість квитка — 80 гривень, зала вміщує півтори тисячі людей. В описі вік глядачів не вказаний, але за часом показу — об 11:30 — можна судити про цільову аудиторію. Всього в афіші на місяць 23 заходи.

Постановка, втілена Харківською хореографічною школою, святкує 25-річчя. За цей час, схоже, жодної альтернативи для дітей, яка могла б посісти місце у репертуарі ХНАТОБ, не створили. Можливо, через недофінансування. Але ж, наприклад, на «Лебедине озеро» на воді (Water fantasy) витратили майже мільйон гривень.

На сайті Харківського державного академічного українського драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка чітко вказано, що дітям до 14 років перегляд вечірніх вистав без дозволу адміністратора театру заборонено. Бачимо 21 вечірню виставу і одну музичну казку на одну дію для дошкільників і дітей молодшого шкільного віку «Кіт у чоботях», потрапити на яку можна за 50-80 гривень. Зал вміщує понад 800 глядачів.

Харківський академічний російський драматичний театр ім. О.С. Пушкіна вистав для дітей у листопаді не пропонує. На двох сценах театру пройдуть 28 показів. Великий зал вміщує понад 470 глядачів, малий — 80.

Харківський академічний театр музичної комедії не вказує у афіші вік глядача, але у листопаді, наприклад, є музичні казки на дві дії «Попелюшка» та «Кицькин дім», а також балет-казка у двох діях «Бембі». Зазначимо, що лише остання вистава йде у театрі з 2000-х, усі інші мають вік понад 30 років. Вартість квитків на вистави для дітей — 50 гривень, зал вміщує понад 400 глядачів. Всього у афіші на листопад 25 заходів.

«Кицькин дім», а також «Дюймовочку», «Русалоньку», «Сплячу красуню» та інші інсценівки відомих казок можна подивитися у Харківському театрі для дітей та юнацтва. З 21 вистави, що пропонуються до перегляду у листопаді, лише три — умовно — для дорослих. Як вказано в афіші, українською в цьому театрі можна подивитися лише «Назара Стодолю» та «Ніч перед різдвом». Вартість квитків — від 50 до 80 гривень, в залі — 440 місць.

Харківський державний академічний театр ляльок ім. В.А. Афанасьєва має 29 показів за місяць, з яких 18 — для дітей. Тут також можна подивитися лише давно відомі казки: про Колобка, Ріпку, Червону Шапочку, трьох поросят, Буратіно, Лускунчика тощо. «Вартість квитків на виставу для дітей: 60 грн. для кожного глядача незалежно від віку. Вартість квитків на вистави для дорослих: 120 грн. для кожного глядача незалежно від віку. Звертаємо вашу увагу: по одному квитку проходить тільки один глядач. Діти до 14 років на вистави для дорослих не допускаються», — суворо зауважують на сайті театру. Одну виставу (без доставляння стільців) можуть подивитися 188 глядачів.

Тож, виявляється, що майже третина серед усіх вистав вказаних театрів — для дітей.

З дербюджету фінансування отримують ще кілька закладів, де можна подивитись вистави.

На заходи до учбового театру Харківської державної академії культури стороннім людям потрапити складно, найчастіше це відбувається на фестивалях.

Вистави студентів Харківського національного університету ім. І.П. Котляревського більш відкриті, але на листопад для дітей нічого не пропонують. Принаймні, серед п’яти показів, що пройдуть на великі сцені.

Харківський вищий коледж мистецтв не пропонує вистав взагалі.

Харківський осередок Національної спілки театральних діячів перетворив свою будівлю на повноцінний театр з двома сценами. У Будинку актора ім. Леся Сердюка фокусується значна кількість творчих колективів. Зокрема, дитячий театр «Сорванці» (у листопаді дає чотири вистави), Малий театр маріонеток (чотири вистави) та «Платформа театральних ініціатив» (одна вистава). Тут варто зауважити, що «дитячий театр» — той, в якому грають діти, на відміну від «театру для дітей», в якому неповнолітні — глядачі. Але будемо сподіватися, що вистави «Сорванців» також для дітей. Великий зал має 200 місць, малий — близько 80.

Усі вказані театри приватні та не мають державної підтримки, хоча завдяки допомозі, наданій спілці, мають приміщення для оренди. Цікаво, що серед пропонованих ними вистав майже немає «попелюшок», «лускунчиків», «колобків» та інших персонажів із солідною літературною історією. Всього ж в афіші Будинку актора на листопад 68 спектаклів.

Якщо додати ці локації до загального списку, то нескладний підрахунок дозволяє зрозуміти, що у листопаді майже кожна четверта вистава у харківських театрах — для дітей.

Зазначимо, що населення Харкова станом на 1 січня 2018 року складало понад 1,43 млн осіб, серед яких 1 216 087 повнолітніх та 178 767 дітей від 3 до 18 років. Зважаючи, що у театрі для дітей та юнацтва, наприклад, 440 місць, в арифметично ідеальному випадку кожна дитина (без батьків) змогла б потрапляти на виставу приблизно один раз на 19 місяців. У репертуарі театру — 31 вистава, щоб переглянути кожну по разу, довелося б витратити приблизно 49 років.

Насправді, примарним виглядає і намір зводити усіх першачків Харкова (понад 12 тисяч) до театру протягом одного тижня, як це передбачає програма НУШ. Харківські театри у листопаді запланували для дітей різного віку лише приблизно 18,3 тис. місць на виставах, з яких державні — 17,1 тис. Якщо порахувати, що кожна дитина прийде в супроводі дорослого, потенційно потрапити на всі враховані заходи можуть лише близько 5% дітей.

 

Джерела (в порядку звертання у матеріалі):

— Проект нового державного стандарту початкової загальної освіти. Додаток 1. Базовий навчальний план.
— Проект нового державного стандарту початкової загальної освіти. Змістові лінії та конкретні очікувані результати. Мистецька освітня галузь.
— Модельна навчальна програма для 1-го класу та навчально-методичні матеріали, 2017, тиждень 10, тема тижня: «Театр».       
— Сайт Київського академічного театру ляльок. Правила поведінки у театрі.
— Сайт Міністерства культури України. Розділ «Установи галузі»
— Бассейн, фонтаны, 3D-декорации: Схід Опера представит «Лебединое озеро» на воде, Алина Бычек, Vgorode.ua.

Популярно

Вы читали новость: «Театр — не для дітей»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 11 ноября 2019 в 12:25;
  • Корреспондент в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Частка вистав для дітей у репертуарі державних театрів Харкова у листопаді складає майже 30%, однак потрапити на них могли б десь 5% маленьких містян".