• Вт 19.03.2024
  • Харьков  +5°С
  • USD 38.97
  • EUR 42.45

«Зелене» дослідження надр: чи впливає сейсморозвідка на підземні води

Общество   
«Зелене» дослідження надр: чи впливає сейсморозвідка на підземні води

Дослідник та геофізик Юрій Ренкас

За результатами економічного аудиту Уряд встановив, що розмір нереалізованого економічного потенціалу України за останні 10 років становить трильйон доларів. Найбільший відсоток у цій сумі — за корисними копалинами. Про це говорив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на презентації результатів аудиту. Головний урядовець стверджує, що правильне використання надр може принести Україні 409 мільярдів доларів.

За даними геологів, надра України можуть містити близько 1,3 трлн куб. м газу при річній потребі 32 млрд куб. м. Основний потенціал блакитного палива зосередженій в районі Дніпровсько-Донецької западини на території Харківської та Полтавської областей. Через виснаженість досліджених родовищ, які експлуатуються впродовж тривалого часу, збільшення видобутку вуглеводнів вимагає від видобувних компаній значних інвестицій і має досить обмежений ресурс. Виходом може бути розвідка нових та дорозвідка діючих родовищ. Це створює додаткові перспективи для видобутку, наближаючи тим самим країну до енергетичної незалежності. Але крім відкриття нових покладів, розвідка нових територій породжує і нові питання у мешканців громад, на території яких відбуваються пошукові роботи: Чи вплинуть розвідувальні роботи на якість води? Чи пропаде вода у криницях? Чи варто боятись?

В нас також постало питання, чи дійсно сейсміка настільки небезпечна, як про неї говорять? Аби розібратися в аспектах сейсморозвідки, ми поговорили з українським дослідником і геофізиком Юрієм Ренкасом, а також отримали роз’яснення Регіонального офісу водних ресурсів у Харківській області.

Чи впливає сейсміка на стан поверхневих вод?

Усі земні породи різною мірою пористі. Їхні пори іноді можна розгледіти оком, іноді — під мікроскопом. Саме у них містяться такі корисні копалини, як газ і нафта. З водою ситуація трішки інша: вона може бути як у породах, так і у підземних резервуарах, звідки люди її видобувають для пиття.

Про будову землі та розміщення у ній різних пород і речовин ми дізнаємося завдяки сейсморозвідці. Через свою безпечність для землі та живих істот цей метод дослідження надр став популярним ще 100 років тому: він прижився та вдосконалюється.

Сейсморозвідка — повністю фізичний метод дослідження. Ніяких хімічних процесів на поверхні чи всередині землі він не передбачає, виключається і радіаційний вплив. По суті, люди за допомогою спеціальних приладів — вібраційних джерел — викликають коливання хвиль, дуже схожих на звукові, тільки нижчих частот.

Саме тому сейсмічні роботи ніяким чином не можуть погіршити чи покращити хімічний стан поверхневих вод, які живлять людські колодязі й артезіанські свердловини. Це те саме, що говорити про такий вплив на навколоплідні води в утробі вагітної під час УЗД. Адже природа і сейсміки, і ультразвукового дослідження однакові.

Що найчастіше впливає на якість води у криницях, нам пояснили у Регіональному офісі водних ресурсів Харківської області:

«Власникам приватних колодязів не слід забувати, що якість води у криницях залежить від того, через що вона пройшла під час просочування у ґрунті. Дуже часто водоносний шар у криницях забруднюється внаслідок наявності поруч із ними септиків, туалетів, каналізації, гноєсховищ, смітників тощо».

Від чого залежить рівень ґрунтових вод?

Що стосується впливу сейсморозвідки на ґрунтові води, у відомстві повідомили, що вона не може бути причиною зниження рівня. На ґрунтові води впливають насамперед опади, причому взимку: чим більше снігів — тим вологішою стає земля і тим більше вона віддасть колодязям живильної рідини.

А от під час спеки дощі падають, випаровуються — й одразу повертаються в атмосферу. Виходить, що зволожується лише верхній шар землі, вглиб нічого не потрапляє. Брак води призводить до ущільнення ґрунтів. Ущільненню сприяє і те, що зростає площа доріг і полів, якими пересувається техніка і, таким чином, трамбує землю.

Тобто ще один аспект, що впливає на рівень води — випаровування. Ми влітку кілька років поспіль спостерігаємо високі температури повітря. І пересохлі річки, ставки й пусті колодязі стають результатом природних процесів. Коли довго немає опадів, то першими пересихають маленькі потічки, а в більших водоймах вода доходить до межені. Неглибокі криниці швидко порожніють, міліють, навіть глибокі поступово висихають.

Крім того, відбувається замулення й заростання підземних джерел. Про що йдеться? Оскільки наші криниці живлять підземні води, які утворюються завдяки атмосферним і поверхневим опадам, разом із ними у землю часто потрапляють нерозчинні домішки (пісок, глина, мул тощо). Як правило, це змиви з розораних полів неподалік. У результаті води стає менше, погіршуються її смакові якості. А іноді вона взагалі стає непридатною для вживання. У Регіональному офісі водних ресурсів Харківської області зазначили: серед інших причин замулення поверхневих водойм — і збільшення площі орних земель.

Що таке «зелена» сейсміка й у чому її переваги?

Варто згадати, що згідно з сучасними екологічними нормами сейсморозвідка не проводиться за допомогою таких масштабних вибухів, як це було у радянські часи. Таким чином, людина без шкоди для довкілля і себе досліджує надра.

— Я вам більше скажу: Україна переходить на «зелену» сейсміку. Її відмінність від класичного варіанту — відсутність проводів на землі, через які часом тривожаться жителі сіл. Залишаються джерела сейсмічних хвиль, сейсмоприймачі та станції, які акумулюють отримані сигнали. От якраз для того, щоб вони благополучно потрапили до станцій, у класичному варіанті сейсморозвідки використовували інфраструктуру на відстані у сотні кілометрів, — пояснює Юрій Ренкас. — Сьогодні спеціалісти можуть це робити за допомогою радіосигналів. Тобто це не так енергозатратно, як було раніше: потрібно менше обладнання, людей, транспорту, «романтичних поїздок» полями, болотами і лісами.

«Зелена» сейсміка використовує відкриті частоти 2,5 Гц, як звичайний вайфай. Що стосується самої назви дослідження, то воно з’явилося під час роботи сейсмологів у тайзі. Там складні природні умови для такої праці, крім того, доводилося вирубувати багато дерев. Тепер цього робити не потрібно.

Як і раніше, для сейсморозвідки спеціалісти обирають чітко окреслену територію, на якій розміщують приймачі та джерела хвиль. Проведення сейсмічних досліджень дозволене навіть у населених пунктах через свою безпечність. Роботу вібраційного пристрою можна порівняти з рухом вантажівки: в обох випадках є вібрація, яка входить у землю та поширюється на всі боки. У старих будинках із поганим фундаментом при цьому може деренчати скло і з’явитися відчуття легкої вібрації. Але це явище триває кілька секунд і ніколи не траплялося такого, щоб воно призводило до руйнувань чи пошкоджень будівель.

Після того, як сейсморозвідка закінчена, отриману інформацію тривалий час (часто більше року) опрацьовують. І тільки після цього у регіонах, багатих на корисні копалини, починають їх видобуток. Але це вже тема наступного матеріалу.

Автор: Алексей Наумов
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: ««Зелене» дослідження надр: чи впливає сейсморозвідка на підземні води»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 12 февраля 2021 в 12:17;
  • Корреспондент Алексей Наумов в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "За результатами економічного аудиту Уряд встановив, що розмір нереалізованого економічного потенціалу України за останні 10 років становить трильйон доларів".