• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Нове житло для переселенців збудували на Харківщині за кошти німців (відео)

Общество   
Нове житло для переселенців збудували на Харківщині за кошти німців (відео)

14 родин, які були вимушені виїхати з окупованого Донбасу, отримали ключі від нових помешкань у Дергачах.

Артем Листопад, кореспондент

Цей гуртожиток у Дергачах більш як десять років не експлуатувався. Однак у 2016 його почали реставрувати, а зараз тут проживають біля 30 переселенців із Донбасу.

Переселяти мешканців з окупованих територій розпочали цієї зими. Однією з перших була Ольга Рибкіна — у минулому жителька Стаханова. Сьогодні це місто зветься Кадіївкою. На питання, чи повернеться жінка на батьківщину після завершення бойових дій, жінка відповідає так:

Ольга Рибкіна, переселенка з Донбасу

Я не знаю, насколько я смогу там находиться. Потому что я была там в январе-месяце — у меня умер папа. Кроме родителей и родственников меня там ничего не держит, в принципе. То есть, я уже не могу, для меня этот город чужой. Там чужие лица, там чужие люди. Он перестал быть мне родным.

Ользі виділили кімнату у гуртожитку в Дергачах. Оскільки чоловік та син проживають у Києві, місця їй вистачає, розповідає жінка. Тим паче, знайшла у Дергачах роботу, яка дуже подобається. Жінка викладає у Харківському центрі профтехосвіти.

Ольга Рибкіна, переселенка з Донбасу

Я каждый раз, когда только начала работать, каждый день себя щипала, говорила, неужели я здесь работаю. Потому что здесь все создано комфортно, удобно.

На умови проживання мешканці не нарікають, хоча зізнаються, що деякі незручності все ж таки є. Зокрема відсутність транспортного сполучення. Аби дістатися центру Дергачів, треба пройтися більш як 3 кілометри дорогою, бо немає рейсових автобусів. Наразі у гуртожитку проживають 14 родин, а ще 17 кімнат чекають на нових господарів. Мешканці сплачують за комуналку та близько 500 гривень за кімнату.

Наталія, переселенка з Донбасу

Статус тут роли не играет. Только статус переселенца — так могут заехать абсолютно все переселенцы. Поэтому решили переехать сюда, потому что жилье достаточно бюджетное.

Будівлю гуртожитку реконструювали за кошти німецького уряду. Проєкт реалізував Український фонд соціальних інвестицій — це некомерційна державна організація. На ремонт витратили понад 13 мільйонів гривень.

Сергій Кадигроб, консультант з питань взаємодії з органами влади УФСІ

Ця будівля була повністю зруйнована, тому ми вимушені були робити практично все з нуля. Тобто це були і повністю відновлені стіни, перекрита покрівля, утеплений дах, горище, утеплені стіни, відремонтований підвал. І окремо поставлена модульна котельна газова, яка дозволяє мешканцям будинку сплачувати менше коштів.

Житло знаходиться у комунальній власності, каже Сергій Кадигроб. І приватизувати його ніхто не може. Воно позиціонується як тимчасове помешкання для переселенців з окупованих територій. Однак терміну, допоки люди будуть там перебувати, немає. Якщо після закінчення бойових дій мешканці не захочуть переїжджати, їх обіцяють не виганяти.

Сергій Кадигроб, консультант з питань взаємодії з органами влади УФСІ

Ми проводимо роботи не тільки по будівництву, а ще й по пошуку роботи для переселенців. По їх адаптації у громади і навіть про зміни системи надання соціальних послуг.

Гуртожиток у Дергачах — це частина великого проєкту, який фінансує німецький уряд. Вже реконструювали понад 300 квартир і кімнат у Харківській, Дніпропетровській і Запорізькій областях. Зараз працюють над облаштуванням квартир у Чугуєві й Ізюмі.

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: «Нове житло для переселенців збудували на Харківщині за кошти німців (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 15 июня 2020 в 16:10;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "14 родин, які були вимушені виїхати з окупованого Донбасу, отримали ключі від нового помешкання у Дергачах".