• Вт 30.04.2024
  • Харьков  +20°С
  • USD 39.67
  • EUR 42.5

Чи може піст знизити імунітет і підвищити ризики захворіти на COVID: коментар лікарки (відео)

Общество   
Чи може піст знизити імунітет і підвищити ризики захворіти на COVID: коментар лікарки (відео)

15 березня розпочався Великий піст.

Василиса Степаненко, кореспондентка

Найважливішим та найсуворішим для християн східного обряду вважається Великий піст. Розпочався він 15 березня і триватиме до 2 травня. Як харків’яни готувалися до посту — розповім далі.

Леонід Куманцев — парафіянин храму священномученика Олександра. Чоловік співає в церковному хорі та з дитинства відвідує богослужіння.

Леонід Куманцев, парафіянин храму священномученика Олександра

Пост для меня — это познание себя в первую очередь. Человек настолько себя не знает. Благодаря посту он может увидеть, что в нем накопилось.

 

Леонід працює шеф-кухарем, тож із приготуванням смачних пісних страв проблем немає. Чоловік варить різноманітні каші та супи, їсть багато фруктів та хліб.

Леонід Куманцев, парафіянин храму священномученика Олександра

Всевозможные чечевичные котлеты, гречневые котлеты в табуле. Есть вариант греческого табуле, турецкого табуле. То есть основа кус-кус, чечевица, киноа. Всевозможные овощи. Сейчас их достаточно на рынке. С авокадо.

 

Великий піст — найбільш тривалий та суворий. Триває він 6 тижнів. Християни східного обряду відмовляються від м’яса, молочних продуктів, яєць, частково риби. Також забороняються вироби, які містять ці інгредієнти, солодощі та випічка. Але йдеться не тільки про відмову від продуктів, а й про очищення душі, зазначає отець Сергій.

Отець Сергій, священник храму священномученика Олександра

Это не сам пост, а напоминание, что там я человека еще не простил, там я забыл сделать доброе дело, там я вместо того, чтобы поддержать — осудил. Еда — это всего лишь напоминание, чтобы мы не смотрели вокруг, кто, где, какой. А смотрели внутрь и становились каждый день лучше.

 

Терапевтка Валентина Нагорна зазначає, що піст може бути корисним, адже відмова від деяких продуктів сприяє очищенню організму. Експертка зауважує: людям, які мають хронічні захворювання кишечнику, діабет, психічні розлади, а також вагітним та дітям до 14 років піст протипоказаний. Водночас, за словами терапевтки, обмеження в їжі не підвищують ризики захворіти на коронавірус.

Валентина Нагорна, терапевтка

Если всё правильно делать, то на иммунитете это не отразится. Потому что растительная пища содержит много витаминов, много минералов. Пожалуйста, возьмите комплекс витаминов паралельно для того, чтобы иммунитет не пострадал.

Лікарка додає: багату білку є в бобових, тому під час посту це може стати альтернативою м’ясу. А загалом радить урізноманітнити свій раціон та не переїдати. Завершиться піст Світлим Христовим Воскресінням. До цього на християн східного обряду чекають важливі богослужіння.

Автор: Василиса Степаненко
Популярно

Вы читали новость: «Чи може піст знизити імунітет і підвищити ризики захворіти на COVID: коментар лікарки (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 16 марта 2021 в 19:03;
  • Корреспондент Василиса Степаненко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "15 березня розпочався Великий піст".