• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

У ХОДА пояснили, чому за держкошти ремонтуватимуть не Шарівку, а церкву та бібліотеку (відео)

Общество   
У ХОДА пояснили, чому за держкошти ремонтуватимуть не Шарівку, а церкву та бібліотеку (відео)

Мінкульт виділить гроші на ремонт бібліотеки Короленка, Університетської церкви та військового училища у Чугуєві.

Артем Листопад, кореспондент

Три об’єкти архітектурної спадщини Харківщини пройшли відбір у межах проєкту «Велика реставрація». Це означає, що будівлі будуть відновлювати за гроші державного бюджету. Хто ввійшов до списку та що буде з іншими, не менш важливими культурними об’єктами, — розповім далі.

Ремонт фасаду та покрівлі бібліотеки імені Короленка, а також реставрація Університетської церкви в Харкові і військового училища в Чугуєві. Регіон подавав на конкурс 11 об’єктів, але серед них було тільки 3 державної форми власності, які й пройшли відбір. Тому до інших пам’яток архітектури, але вже комунальної власності, як-то Шарівська садиба і музей Григорія Сковороди, справа не дійшла.

Людмила Терещенко, директорка департаменту культури і туризму ХОДА

Допускаються до розгляду в конкурсі лише об’єкти державної форми власності. Але міністерство у письмових заявах, в усних заявах анонсує, що до цього переліку можуть увійти й об’єкти комунальної форми власності, але це в майбутньому.

За словами активістки руху збереження культурної спадщини Олени Рофе-Бекетової, ті об’єкти, які пройшли відбір, не слід недооцінювати, адже всі вони є знаковими для української культури. А особисто її із ними пов’язує дещо більше.

Олена Рофе-Бекетова, учасниця ініціативної групи Save Kharkiv

Я б не розділяла пам’ятки на ті, що більш важливі чи менш важливі. Особисто для мене дуже близькі і знакові, бо бібліотека імені Короленка побудована за проєктом Олексія Миколайовича Бекетова — це мій прадід, а в Університетській церкві він же свого часу вінчався з Ганною Олексіївною Алчевською.

Щодо інших об’єктів, то в департаменті культури та туризму говорять, що Шарівська садиба знаходиться в далеко не найкращому стані, тож потребує ремонту. У музеї Григорія Сковороди таких проблем немає, переконують чиновники, але реставрація точно не завадить. Як зазначили в департаменті, Мінкульт обіцяє організувати конкурс і для таких пам’яток. Тож за гроші обласного бюджету взялися розробляти проєкти реставрації обох об’єктів. Наприклад, у Сковородинівці хочуть провести роботи на понад 54 мільйони гривень. Але таких грошей обласний бюджет виділити не може, тож будуть чекати підтримки держави.

Людмила Терещенко, директорка департаменту культури і туризму ХОДА

Наш музей Сковороди, його підтримують меценати, і там в цьому році було заплановано та замовлено, це інсайдерська така інформація, велику таємницю вам відкриваю, там буде встановлено фонтан. Фонтан по центральній алеї ви будете проходити і будете бачити фонтан.

Саме допомога меценатів не рідко може рятувати культурні пам’ятки, каже кандидат мистецтвознавства Андрій Корнєв.

Андрій Корнєв, кандидат мистецтвознавства

Ось руйнується якась пам’ятка. Але коли доходить до того, що якась приватна структура повинна це зробити, то ні не віддамо ніколи, бо вони захаращать, занепастять та й усе. А бюджетних коштів не вистачає на все. І, відповідно, тоді нічого не робиться.

Корнєв додає, що неодноразово стикався з такими ситуаціями у професійній діяльності.

Андрій Корнєв, кандидат мистецтвознавства

Прописано законодавчо, що якщо якась приватна структура береться фінансувати, то вона повинна працювати зі спеціалістами, працювати з реставраторами, працювати з фаховим архітектором, а слава Богу, що Харків — це велике архітектурне місце і є люди, які добре розуміють як треба реставрувати.

Загалом на ремонт пам’яток архітектури в межах «Великої реставрації» Мінкульт виділив два мільярди гривень.

Олена Рофе-Бекетова, учасниця ініціативної групи Save Kharkiv

Не всі садиби, на жаль, мають статус пам’яток культурної спадщини. І це, до речі, є такою можливістю закривати на них очі. У тому сенсі, що раз не пам’ятка, то й не звертати увагу. Але насправді вони всі потребують грошей, уваги, любові. І насправді вони важливі і для збереження історії, і для можливості розвивати туристичний напрямок.

За підрахунками експертів, на Харківщині понад 750 об’єктів культурної спадщини потребують реставрації.

Автор: Артем Листопад
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: «У ХОДА пояснили, чому за держкошти ремонтуватимуть не Шарівку, а церкву та бібліотеку (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 20 мая 2021 в 15:31;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Мінкульт виділить гроші на ремонт бібліотеки Короленка, Університетської церкви та військового училища у Чугуєві".