• Вт 23.04.2024
  • Харьков  +13°С
  • USD 39.78
  • EUR 42.31

Форуми, презентації, рівність: харків’ян запрошують до музею гендерної культури (відео)

Культура   
Форуми, презентації, рівність: харків’ян запрошують до музею гендерної культури (відео)

У рамках місяця жіночої солідарності, який триває на Харківщині протягом березня, у центрі організували екскурсії. 

Колекція гендерного музею нараховує понад 3000 експонатів. За словами робітників закладу, експозиції допомагають відчути на собі, яким чином відбувається процес гендерного конструювання у суспільстві. Для чоловіків екскурсія завжди починається з незвичної пропозиції, яка дозволяє вжитися в жіночу роль.

У музеї більше п’яти кімнат. Директорка Тетяна Ісаєва каже, що у кожному приміщенні можна дізнатися про якісь важливі історичні процеси.

Тетяна Ісаєва, директорка музею ґендерної культури
 Ми починаємо нашу екскурсію з цього експонату. Це — вишивка білим по білому. І коли ми дивимося на неї здалеку — ми не бачимо деталей цієї вишивки. Чим далі я буду відносити це — буде створюватися один якийсь малюнок, без деталей. Чим ближче — тим більше деталей. так само і жіноча історія. 

У коридорах музею — фотокартки науковиць, військовослужбовиць, працівниць заводів різних часів. Біля кожного кадру — підпис: «Про них просто не писали».

Аліка Піхтерева, кореспондентка
Ця кімната має назву «Зупинився час». Тут, за допомогою ось таких предметів побуту демонструють: протягом багатьох років основною функцією жінки вважалося прибирання, прасування, виховування дітей. А історію в цей час творили чоловіки. Мета ґендерного центру — розвінчати цей міф

Тетяна Ісаєва наголошує, що  гендерний музей — це не тільки про дискримінацію жінок. Тут займаються реалізацією державної гендерної політики, а це — про жінок і чоловіків у сучасному світі, якій змінюється та відкидає стереотипи. А також про корисний досвід з сусідніх країн.

За словами Ісаєвої: сучасна дитяча література націлена на те, щоб сіяти стереотипи: хлопчики мають бути розумними, а дівчата — красивими. Жінка демонструє шведське видання, де дівчина-принцеса рятує світ та допомагає визволитися принцу. У фіналі не відбувається весілля. Дівчина повертається додому відпочивати та готуватися до нових подвигів.

Тетяна Ісаєва, директорка музею ґендерної культури
Тут вибору нема і тут вибору нема, а якщо є вибір: сьогодні ти можеш бути слабкою, завтра — сильною. Ти можеш бути будь-якою в сучасному світі. Тобі буде легше, з нашої точки зору

У музеї проводять багато тренінгів. Дар’я Нагоївська вчить всіх охочих робити моніторинг сексистської реклами. Головна мета — позбавити місто від оголошень у міському електротранспорті, які містять ознаки ґендерних стереотипів.

Дар’я Нагоївська, громадська активістка
 Коли в нас був круглий стіл за результатами моніторингу сексистської реклами минулого року,то також був присутній представник німецької спільноти. Він зауважив, що у Німечині вже 10 років немає реклами, яка розміщена у Харківському метро, наприклад. 

Харківський центр ґендерної культури — єдиний в Україні та на всьому пострадянському просторі. Розташований він на Московському проспекті, 124-а.

 

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: «Форуми, презентації, рівність: харків’ян запрошують до музею гендерної культури (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 14 марта 2019 в 19:30;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У рамках місяця жіночої солідарності, який триває на Харківщині протягом березня, у центрі організували екскурсії".