• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +9°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

У січні харків’яни зможуть відвідати низку нових музейних виставок

Интервью   
У січні харків’яни зможуть відвідати низку нових музейних виставок

Заступник директора з наукової роботи Харківського художнього музею Лариса Абраменко розповіла про січневі виставкові заходи закладу.

— Пані Лариса, розкажіть, будь ласка,  про сучасну концепцію роботи Вашого музею.

— Харківський художній музей веде активну виставкову роботу. Ми намагаємось робити проекти, що можуть зацікавити глядача з різним ступенем підготовки й знаннями історії образотворчого мистецтва.

— Які виставкові проекти заплановано на січень? 

— Стосовно нових експозицій, то в січні ми запрошуємо всіх, хто цікавиться історією Харкова, харківською фотографією, та творчістю відомого фотохудожника Володимира Оглоблина на виставку жіночого портрета початку ХХ ст. з циклу «Написано світлом».

Мистецтво минулих століть багато розповідає про епоху, події, про які, може бути, замовчували письмові джерела, воно дозволяє відновлювати костюми, інтер’єри будинків, таке інше. Всебічно їх вивчення розширює наше уявлення про культуру. Нас зацікавив історичний жіночий портрет, якій не тільки представляє безсумнівний мистецький інтерес, а і є джерелом краєзнавчого і загальноісторичного характеру. Жіночий портрет, явище зовсім іншого роду, ніж портрет чоловічий, що, за рідкісним винятком, зображує обличчя як даність — з певними рисами, і цим вичерпується його зміст і значення. Жіночий портрет, в тому числі й фотографія, за зовнішніми рисами ховає таємне — по суті, таємницю любові та принадності. Тут присутні ніжність, пристрасть, ліричність і експресія — весь спектр емоцій і настроїв, покликаний показати унікальність і багатогранність кожної жінки. Крім цього чарівність жіночого обличчя, його тонка світла міміка, витонченість і натхненність дарують естетичну насолоду. Портретні фотографії жінок того часу мають особливий шарм — красиві наряди, наймодніші зачіски й капелюшки, особливий антураж заднього плану і фото з дітьми — все це несе на собі відбиток й аромат епохи.

У січні продовжує працювати виставковий проект «Митці майбутнього», в межах якого буде презентовано конкурс дитячої творчості під назвою «Харківські дворики. Зима». Вік учасників – від 5 до 16 років. Слідом за цим конкурсом — спільний з ХСШ №133 «Ліцей мистецтв» проєкт «Повсякденне життя в Україні», в якому візьмуть участь діти з України та США.

Також у січні музей пропонує відвідувачам декілька виставок, що було презентовано в кінці 2018 році. Це «Акварель С. Луньова», що працює в межах довготривалого виставкового проєкту «Незабуті імена земляків», «Європейські художники — модерністи ХХ століття в зібранні І.Я. Лучковського», інтерактивна експозиція «Рєпін у колі друзів» (твори з колекції Харківського художнього музею), «Історія України: пізній палеоліт» — виставка фотографії Олексія Самойленка, «Палітра натхнення» — виставка живопису харківського художника Миколи Зосима.
І якщо з першими трьома можна буде ознайомитись ще протягом трьох місяців нового року, то дві останні будуть працювати лише до 8 січня.  Крім цих тимчасових виставок в музеї можна зануритись у світ мистецтва Західної Європи XV-XIX ст., побачити чарівний фарфор Німеччини, Австрії, Франції, Італії, Англії, Данії й Російської імперії ХVІІІ – початку ХХ століть. Зали вітчизняного мистецтва XVI — поч. ХХ століть. Також раді бачити свого вдумливого глядача. Постійна експозиція відділу народного мистецтва Слобожанщини дає можливість познайомитись з різноманітністю видів та жанрів народного мистецтва, що є основою основ художньої культури кожного народу, її душею і невичерпним джерелом.

— А ще що цікавого відбудеться у січні?

— 16 січня ми презентуємо виставку українського народного одягу, предметів побуту кінця XIX- ХХ століть з колекції знаної збирачки Лариси Григорович та фондів народного мистецтва Слобожанщини Харківського художнього музею.

— А які виставкові плани на лютий? 

— У лютому ми відкриваємо виставку живопису Володимира Лободи. Вона буде працювати з 14 лютого до 17 березня 2020 року.

— Розкажіть про її автора.

— Ім’я Володимира Лободи харківському глядачу ще належить відкрити.   Володимир Лобода –  живописець, графік, скульптор, поет. Один із яскравих представників українського андеграунду кінця 1960-початку 1990-х років, який все своє життя присвятив мистецтву. І не намагався нікому сподобатись, робивши те, що вважав за потрібне. Художник не став членом Союзу художників, не закінчив Академію мистецтв в Києві, тому що бачив мистецтво по-іншому. Пан Володимир хотів залишатись собою, тому усамітнившись на хуторі, зміг йти вглиб себе. В його роботах дуже багато філософії, психологізму. Все його мистецтво – бесіда із самим собою. А головне – це мистецтво, де майже завжди висока почуттєва напруга і часто-густо поліваріантність смислів.Через яскраві образи та колірну емоційність художник веде діалог з глядачем на філософські теми минувшини та сьогодення, релігії та культури, народу та індивідууму. Твори митця зберігають в музеях та приватних збірках України, Польщі, США, Канади, Німеччини, Швейцарії, Росії.

І, підсумовуючи, хочу сказати, що виставкове життя в музеї насичене й, я маю надію, цікаве для відвідувача. Ми раді бачити кожного в залах Харківського харківського художнього музею.

Автор: Iгор Нещерет
Популярно

Вы читали новость: «У січні харків’яни зможуть відвідати низку нових музейних виставок»; из категории Интервью на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 29 декабря 2019 в 22:22;
  • Корреспондент Iгор Нещерет в данной статье раскрывает новостную тему о том, что " Лариса Абраменко про січневі виставкові заходи Харківського художнього музею.".