• Вс 05.05.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.53
  • EUR 42.31

Реконструкція Молодіжного парку обійшлася майже в 150 мільйонів гривень (відео)

Харьков   
Реконструкція Молодіжного парку обійшлася майже в 150 мільйонів гривень (відео)

Як змінився Молодіжний парк у Харкові після коштовної реконструкції? 

Ніколь Костенко, кореспондентка

Раніше на цьому місці знаходилося перше та найвідоміше кладовище Харкова, де були поховані видатні містяни. Але після Другої світової цвинтар закрили. Могили почали руйнуватися, тож частину з них перенесли. У 70-х роках минулого століття тут вирішили зробити місце для відпочинку. Саме з тих часів і почалася історія Молодіжного парку. 

Перші поховання з’явилися ще в тисяча вісімсот двадцять восьмому році. Тоді італійські та французькі майстри зводили цілі склепи з мармуру висотою з будинок, розповідає краєзнавець Михайло Красиков. Були пропозиції зробити тут меморіал. Але за радянських часів могили стали занедбаними, і мер Юрій Гуровий вирішив ліквідувати кладовище. Здебільшого цим займалися студенти під час суботників.

Михайло Красиков, краєзнавець

І вони розповідали, що весело було, весело. Діставали там якусь голову і буцали в футболи, хлопці там лякали рукою, ногою і так далі кістками дівчат. Дівчата верещали. 

Рештки підприємця Олексія Алчевського, художника Сергія Васильківського, письменників Петра Гулака-Артемовського, Миколи Хвильового й досі можуть бути десь у землі, каже краєзнавець. І додає: не чіпали лише могилу театрального діяча Марка Кропивницького. Десятого червня парк площею півтори тисячі квадратних метрів відкрили після реконструкції. Усі надгробки неперепохованих харків’ян зберегли.

Андрій, харків’янин

Дуже приємно прийти, подивиться, поинтересоваться, что за деятели у нас были. 

Крім цього, в парку встановлені пам’ятники воїнам УПА, жертвам Чорнобильської катастрофи та Голодомору.

Михайло Красиков, краєзнавець

Був такий Петро Григорович Яремський, це професор нашого інституту ХПІ. І як Ісус Христос прийшов сюди з цим хрестом. І це ще була радянська влада. Він пізніше казав: «Я не знав: завтра мене заберуть чи що зі мною зроблять». 

Тендери на реконструкцію, за даними антикорупційного центру, провели у дві тисячі сімнадцятому. Роботи розпочалися за два роки. На них виділили майже сто п’ятдесят мільйонів гривень.

Євген Лісічкин, член ГО “Харківський антикорупційний центр”

113 — це лише реконструкція Молодіжного парку, ще 35 мільйонів було витрачено на відновлення благоустрою території. У ці 35 мільйонів якраз і увійшов майданчик цей спортивний, який відкривали в минулому році. 

 

 

Ілля Болдарев, відвідувач парку

Получается, это у нас первая в Харькове, она очень классная. На ней прикольно раскатываться, когда приехал еще не раскатан. — А покрытие нормально, не скользит? — Да, хорошее. 

Лісічкин каже: найбільший у Харкові майданчик для вигулу собак обійшовся у триста сорок тисяч гривень.

Геннадій, господар собаки

Площадка для собак — это вещь такая… Главное, чтобы люди были сознательные, убирали за своими собаками и в парке будет чисто. 

Найбільше коштували доріжки. Їх або цілком зробили з граніту, або оздобили ним стежки.

Євген Лісічкин, член ГО “Харківський антикорупційний центр”

Питання викликають урни «Париж», 99 штук по 1800 гривень. Але урн «Париж» немає в Молодіжному парку, виставили інші. Загальна вартість яких, по нашим розрахункам, склала 4 тисячі гривень. 

Також встановили майже сотню лавок — по двадцять вісім і дев’ятнадцять тисяч гривень. На вирівнювання фундаменту під амфітеатр виділили сімсот п’ятдесят тисяч, додає Лісічкін.

Олексій Богач, директор департаменту комунального господарства Харківської міськради

Так исторически сложилось, что место, в котором мы трудились, оно не очень простое. Здесь было историческое наследие, с которым нам тоже приходилось работать, проектанты поработали. Архитектура, безусловно, изменилась. Дело в том, что мы учли, скажем так, пути прохождения людей, так называемые козьи тропы. 

За словами чиновника, цьогоріч в амфітеатрі планують посвятити в студенти першокурсників ХПІ. Кожну зону також відводитимуть для проведення урочистих заходів та змагань. Михайло Красиков вважає: створювати парки на місцях колишніх кладовищ — нормальна світова практика. Натомість в інших країнах не руйнують культурне надбання, як це зробили радянські чиновники.

Хочешь первым узнавать новости Харькова, Украины и мира?

Подписывайся на телеграм-канал: t.me/objectivetv или на вайбер-канал: Обʼєктив Новини

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

  • Категории: Харьков; ;

  • Чтобы узнавать о самом важном, актуальном, интересном в Харькове, Украине и мире:
  • подписывайтесь на нас в Telegram и обсуждайте новости в нашем чате,
  • присоединяйтесь к нам в соцсетях: Facebook , Instagram , Viber , а также Google Новости,
  • смотрите в Youtube, TikTok, пишите или присылайте новости Харькова в нашего бота.

Вы читали новость: «Реконструкція Молодіжного парку обійшлася майже в 150 мільйонів гривень (відео)»; из категории Харьков на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 11 июня 2020 в 18:40;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Як змінився Молодіжний парк у Харкові після коштовної реконструкції?".