• Чт 18.04.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.55
  • EUR 42.06

Проблема місцевих виборів — низька явка, — Разумков

Общество   
Проблема місцевих виборів — низька явка, — Разумков

В Україні встановили найменшу явку в історії України.

За даними Центральної Виборчої Комісії на місцевих виборах в Україні проголосували 37% виборців або понад 10 мільйонів людей. Місцеву владу на найближчі 5 років обрала менша частина населення. У порівнянні з минулими роками українці встановили антирекорд. Наприклад, на виборах 2015 року явка склала 47%.

У інтерв’ю «Укрінформ» голова Верховної Ради України прокоментував явку на місцевих виборах так: «Проблема, яка дійсно виникла під час цих виборів, – це явка, найнижча, якщо не помиляюсь, взагалі в історії, 37%. Це суттєво менше ніж на минулих виборах. Розумію, що насамперед це пов’язано з коронавірусом, він дуже сильно вплинув на цей процес. З іншого боку, явка на місцевих виборах завжди є меншою, ніж на президентських і парламентських«.

На телеканалі «Simon» у програмі «ONLINE-Розмова» депутат Харківської міської ради 7 скликання Олександр Давтян пояснив, що якщо перерахувати проценти на кількість виборців, які прийшла на вибори, то отримаємо зовсім інші цифри.

«Якщо порахувати від загальної кількості виборців, то наприклад, партія взяла 20% на цих виборах, а прийшло лише 30% виборців, тобто 6% виборців від загальної суми проголосували за дану партію. «Поганий уряд вибирають хороші люди, які не ходять на вибори». Людей чомусь переконують, що від їхнього голосу нічого не залежить. Але усі голоси важливі і ми бачимо це зараз на прикладі Білорусі. Люди прийшли на вибори, проголосували і побачили, що їх обдурили«, — наголосив Давтян.

Після дня голосування президент України Володимир Зеленський написав у Facebook, що українці мають велику розкіш — вільні вибори.

«Так, я чудово розумію, що наша виборча система ще далеко не ідеальна – нечисті гроші та нечесні медіаресурси, на превеликий жаль, усе ще впливають на результати. Добре відомий парадокс: коли в тебе щось є – часто не цінуєш. Особливо це стосується нашої молоді. Думають: вибори – то не важливо, тим більше місцеві«, — наголосив президент.

Наразі на всіх виборчих дільницях завершили процес підрахунку бюлетенів. Станом на 12:00 3 листопада в Україні встановлено результати виборів депутатів 237 місцевих рад у 24 регіонах. За даними системи «Місцеві вибори» на Харківщині результати виборів затверджені по 20 з 50 суб’єктів виборів  — в 8 селищних громадах, 8 сільських громадах і в 4 міських громадах.

Окрім того, офіційні результати виборів мера Харкова мають оголосити сьогодні, 4 листопада, об 17:00. За неофіційною інформацією Геннадій Кернес набрав 60,34% голосів і переміг на виборах Харківського міського голови.

Автор: Віталій Залевський
Популярно

Вы читали новость: «Проблема місцевих виборів — низька явка, — Разумков»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 4 ноября 2020 в 15:24;
  • Корреспондент Віталій Залевський в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "В Україні встановили найменшу явку в історії України".