• Пт 17.05.2024
  • Харьков  +11°С
  • USD 39.43
  • EUR 42.85

Как лишали неприкосновенности Надежду Савченко. Стенограмма пленарного заседания ВР

Политика   
Как лишали неприкосновенности Надежду Савченко. Стенограмма пленарного заседания ВР

На пленарном заседании Верховной Рады 22 марта с Надежды Савченко сняли депутатскую неприкосновенность в связи с подозрениями в подготовке терактов

«За» проголосовал 291 народный депутат Украины, против – 8, в том числе народные депутаты из Харькова Дмитрий Добкин и Евгений Мураев.

Стенограмма пленарного заседания ВР 22 марта

11:35:44
За-215
ГОЛОВУЮЧИЙ
Отже, я ще раз ставлю, не всі зорієнтувались. Колеги, ну це ж буде правильно, у нас позитивний порядок денний, у нас перенесення декларувань для громадських діячів, у нас реформа парламенту. Підтримайте мене, друзі!
Отже, я ще раз ставлю, щоб ми змогли скасувати перерву 12:00-12:30. Хто підтримує цю пропозицію, прошу підтримати, прошу проголосувати. Підтримайте, колеги. Прошу проголосувати. Голосуємо. Прошу підтримати.

11:36:26
За-222
4 голоси. Я ще останній раз третій поставлю. (Шум у залі) Знаю. Я поставлю останній третій раз.
Колеги, уважно! Займіть робочі місця. Я ще раз вам пояснюю логіку. Генпрокуратура просить більше часу для доповіді. Бракує 4 голоси. Давайте змобілізуємося. Я прошу всіх, «Народний фронт», «Самопоміч», Радикальна партія, «Батьківщина», давайте змобілізуємося.
Прошу підтримати пропозицію скасувати перерву 12:00-12:30. Прошу підтримати. Прошу проголосувати, колеги. Уважно. Кожен голос. Ви бачите, нам бракує кілька голосів. Прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати. Голосуємо одностайно. Уважно!

11:37:29
За-234
Рішення прийняте.
Отже, перерва скасована. І ми переходимо до наступного питання порядку денного про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Савченко.
Шановні народні депутати, відповідно до частини третьої статті 80 Конституції України, статті 27 Закону України «Про статус народного депутата України» Верховна Рада України надає згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України.
15 березня до Верховної Ради України надійшли подання Генерального прокурора України Юрія Віталійовича Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Савченко Надії Вікторівни.

Слідчими органами Служби безпеки України здійснюється досудове розслідування, а Головною військовою прокуратурою Генеральної прокуратури України — процесуальне слідство, керівництво у кримінальному провадженні, за ознаками кримінальних правопорушень, які передбачені низкою статей Кримінального кодексу України.
Досудовим розслідуванням, як вбачається з подання Генерального прокурора України, встановлено, що в період із листопада 2017 року по теперішній час Савченко Надія Вікторівна вчинила низку тяжких і особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України та проти громадської безпеки.

Відповідно до вимог Закону «Про Регламент Верховної Ради України», Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України на своєму засіданні 22 березня за участю Генерального прокурора України розглянув подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Савченко Надії Вікторівни. Висновок комітету та зазначені подання Генерального прокурора України вам було роздано в паперових копіях. І я, як обіцяв, моя позиція є завжди незмінною: як тільки є рішення комітету, я невідкладно будь-яке подання ставлю на розгляд Верховної Ради України. Зараз для цього у мене є усі юридичні підстави, і тому я оголошую про перехід до розгляду даного питання.

Шановні депутати, пропонується наступний регламент. Генеральному прокурору — до 40 хвилин, включаючи відеоматеріали, які будуть демонструватися. Слово для пояснень народному депутату України Савченко Надії Вікторівні — до 15 хвилин. Слово для оголошення висновку комітету — до 5 хвилин, виступи від фракцій і груп, всі фракції і групи — до 24 хвилин, виступи від народних депутатів — до 9 хвилин, заключне слово голови комітету — 3 хвилини, Савченко — до 3 хвилин, Генеральний прокурор — до 3 хвилин. Приймається так, як передбачено Регламентом?

І слово надається для виступу Генеральному прокурору України Юрію Віталійовичу Луценку для доповіді, для демонстрації фільму і для відповідей на запитання представників депутатських фракцій та груп. Запрошую до слова Юрія Віталійовича. Будь ласка, включіть мікрофон.

11:41:17
ЛУЦЕНКО Ю.В.
Шановні народні депутати! Сьогоднішнє заслуховування у Верховній Раді питання про притягнення до кримінальної відповідальності є особливим. Насправді через особливості української Конституції та законодавства будь-який народний депутат, який обґрунтовано підозрюється у вчиненні того чи іншого правопорушення, має дві захисні процедури: рішення комітету, а потім парламенту. Більше, закон дозволяє такому народному депутату отримати п’ять днів на підготовку своєї відповіді, до 20 днів розгляду на комітеті і до семи у Верховній Раді.
На жаль, цей порядок так і не змінився, і тому для Надії Савченко додався ще один, третій бонус: сім днів вся країна слухали її позицію з усіх можливих ток-шоу країни. Фактично відбувалося промивання мізків країни, які переконували, що знищення конституційного ладу в нашій країні – це благо, а не ганебні дії.

Тому зараз я стаю перед вами для того, щоб надати факти, які, до речі, сама Надія Савченко підтвердила на профільному комітеті про свої дії.

Отже, в 2017 році Рубан та народний депутат Савченко вступили між собою у змову з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні. Для цього вони планували широкомасштабну терористичну атаку на центр української столиці, де зосереджені як адміністративні, так і великі житлові будинки.

Для отримання необхідної для такої атаки зброї, а саме тяжких 120-міліметрових мінометів, стрілецької зброї, снайперських гвинтівок, бойових гранат, Рубан та Савченко в невстановлений час, але не пізніше листопада 2017 року, досягли домовленості з ватажками терористичної організації, так званої «ДНР» про постачання такої зброї.

Протягом літа-осені 2017 року Рубан та Савченко підшуковували співучасників та виконавців запланованого ними терористичного акту. Особисто Савченко зверталася до офіцерів різних частин Збройних Сил України з пропозицією взяти участь у запланованому терористичному акті та поваленні конституційного ладу України.
Влітку 2017 року народний депутат України Савченко звернулася з такою пропозицією до офіцерів 8 полку спеціального призначення, які дислокуються у місті Хмельницьку, а саме: до офіцера Березня, Захарченкова, Леща та Кота.

Хочу окремо підкреслити високий моральний дух української армії, які, вислухавши цю пропозицію, а потім отримавши конкретно від Рубана грошей для закупівлі грузового буса, який має привести зброю з території «ДНР», відразу повідомили про це в Службу безпеки України.

Служба безпеки України провела необхідні слідчі дії, отримала дозвіл у суді на проведення негласних слідчо-розшукових дій щодо Рубана. Підкреслюю, депутатський імунітет заважав нам вчиняти будь-які дії, в тому числі знімати інформацію з телефонів або безпосередньо записувати самого народного депутата. Тому ця справа записувала виключно дії, які вчиняв сам Рубан, з метою розкриття особливо тяжкого злочину та причетних до нього інших осіб.

Рубан та Савченко були впевнені, що офіцери полку спецназу та їх підлеглі є співучасниками запланованого повалення конституційної влади в Україні. І після доставки, першої доставки партії зброї з території ДНР відверто описували та реалізовували разом із ними свій злочинний умисел. Цим пояснюється, чому, власне, інших учасників не арештовують. Бо, слава Богу, що ці офіцери не послали під три чорти з такими ідеями терористичного акту, а звернулись в СБУ і зафіксували підготовку цієї дії. Підкреслюю ще раз: уже в момент, коли в листопаді перший бус із зброєю з Рубаном за кермом, із депутатом Савченко у задньому відсіці грузового… вантажного автомобіля прибув із «ДНР» разом із зброєю, стало зрозуміло, що йдеться не про маячню, не про хворі фантазії або сюрреалізм, а йдеться про ввезення з боку ворожої Україні терористичної організації «ДНР» зброї для знищення керівництва країни, знищення простих людей в ході мінометного обстрілу центру столиці для створення хаосу і захоплення влади. Зброя після експертизи Служби безпеки України була перевезена в місто Хмельницький і зберігалася на території військової частини полку спеціального призначення.

Другого грудня 2017 року Савченко та Рубан прибули в Хмельницький для випробування снайперської гвинтівки «Топаз», яка виробляється виключно в так званий «Донецькій народній республіці» і пробиває броньовані автомобілі для підготовки терористичного акту проти вищих посадових осіб держави. Там на полігоні під санкціонований судом запис Рубан повідомив про свої плани, а пізніше того ж дня у вечорі Рубан та Савченко повідомили чотирьом офіцерам полку спецпризначення, які за санкцією суду записували на відео цю зустріч, і ви її скоро побачите, розповіли про свій план терористичної атаки. План полягав у поваленні конституційного ладу через проведення терористичних атак на центральний урядовий квартал міста Києва, вчинення теракту в середині будівлі Верховної Ради з використанням отриманої від ватажків так званої «Донецької народної республіки» зброї.

Прошу на цьому моменті включити відео, яке буде тривати близько 20 хвилин. На завершення ще додам декілька слів, які відбулися після подій, зафіксованих на відео.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити відео, Апарат, будь ласка.
Будь ласка, 10 секунд почекайте, зараз включить система «Рада». Шановні колеги, зараз система «Рада» готує до включення відеоматеріал, який був наданий Генеральною прокуратурою.
Я нагадаю, що фільм буде тривати близько 20 хвилин – відеозаписи, які представила Генеральна прокуратура, і ви будете мати змогу їх оглянути.

Після того Генеральний прокурор завершить свій виступ. Буде надано до 10 хвилин для запитань від фракцій і груп до Генерального прокурора. Потім буде надано згідно закону 15 хвилин для виступу Савченко Надії Вікторівні. Після того буде змога для виступів вже (не запитань, а для виступів) народних депутатів і фракцій – до 24 хвилин, і від народних депутатів – до 9 хвилин. Отже, такий наш регламент роботи по даному питанню. Це буде тривати, очевидно, до 13:20 – 13:25. І, власне, після того ми зможем перейти до наступних питань порядку денного. Це для того, щоб усі народні депутати змогли зорієнтуватися по регламенту нашої роботи і змогли зорієнтуватися по часу розгляду даного питання.

Отже, прошу систему Рада» підготувати і включити відеозапис, наданий Генеральною прокуратурою.

ЛУЦЕНКО Ю.В. …давайте я закінчу текст.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте Юрій Віталійович закінчить, а потім включимо перегляд.

11:51:19
ЛУЦЕНКО Ю.В.
Шановні народні депутати! Я завершу текст, який планував сказати після відео, але я думаю, що депутати мудрі і зможуть співставити частини моєї інформації.

Після привезення першої партії зброї та проголошення свого формування свого плану терористичних атак, висловленим чотирьом офіцерам полку спеціального призначення, Савченко та Рубан, реалізовуючи свій спільний злочинний умисел, узгодили необхідність придбання додаткового озброєння. До речі, багато в пресі говорилося про те, що не співпадав вантаж: мовляв, міни не того калібру, який був один із мінометів. Справа в тому, що ці міни з другого вантажу повністю підходили для мінометів, котрі були привезені в першому вантажі, 120 міліметрів.
Для слідства цей план другого завезення зброї був надзвичайно важливим для того, щоб точно встановити, де, за допомогою кого ця зброя надавалася для вчинення терористичного акту в центрі української столиці. З 6 березня по 8 березня автомобіль Рубана, обладнаний спеціальним відеоспостереженням Служби безпеки України, перетнув лінію розмежування і попрямував по території окупованої Донецької області.

Далі я читаю дозволену мені для оприлюднення інформацію Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Рубан приїхав в КПВВ «Майорськ» у напрямку міста Горлівка на вантажному автомобілі «Мерседес Спрінтер» без проходження відповідних процедур огляду. На під’їзді до нульового блокпосту так званої «ДНР» його зустріла машина супроводу «Форд» АН 0088ІМ. Після проходження нульового блокпосту автомобіль Рубана здійснив зупинку з метою передачі керування власного автотранспорту невстановленої особи чоловічої статі у військовій формі, озброєної автоматом Калашникова. Рубан у свою чергу пересів в автомобіль супроводу. Далі два автомобілі продовжили рух у напрямку міста Донецька. Слід зазначити, що маршрут руху був прокладений через дорогу військового призначення від виїзду з населеного пункту Пантелеймонівка до в’їзду в населений пункт Спартак з імовірною метою конспірації маршруту руху.

Прибувши в місто Донецьк автомобіль Рубана прослідував до міністерства доходів і зборів «ДНР», де його залишили на ніч. О 10:47 автомобіль прослідував до автобази, вулиця Економічна, будинок 4, 11 окремого мотострілецького полку так званої «ДНР» у супроводі автомобіля «ЗАЗ Патріот» з військовою реєстрацією «ДНР». Прибувши на автобазу о 10:54, автомобіль був завантажений невстановленими особами чоловічої статі, одягненими у військову форму зі знаками так званої «ДНР», зброєю великого радіусу враження: міни 120 міліметрів, стрілецької зброї АК-74 ПМ та боєприпасами, які замаскували меблями. Після цього завантажений автомобіль прослідував до Міністерства доходів і зборів. О 14:47 розпочався рух вказаного автомобіля у напрямку міста Горлівка. Прибувши в указаний населений пункт, автомобіль перебував за адресою: вулиця Свердлова 22А, це третій окремий батальйон «ДНР», де з 16:07 до 23:11 загружався знову військовим спорядженням.

Після цього продовжив рух в напрямку БП «ДНР» «Микитівка». Важливо сказати, що всіма трьома воєнними частинами, де завантажувався автомобіль Рубана, керують офіцери Збройних сил Російської Федерації: полковник Щедрін Микола Олексійович, він буде потім виведений на екран.

По цій адресі в Горлівці військовою частиною керує полковник Бердніков Олексій Миколайович Збройних сил Російської Федерації, позивний – «Меркурій», прізвище-прикриття – Ткаченко.

По цій адресі в місті Донецьку у військовій частині керує підполковник Тітов Роман Борисович, позивний – «Алтаєць», прізвище-прикриття – Демонов, Збройних сил Російської Федерації.

Також в зброї пізніше був найдений упаковочный лист військової частини, про керівництво яких я щойно згадував.
Таким чином, ми маємо факт не тільки розробки плану, готування до вчинення державного перевороту та терористичних актів щодо мирних мешканців та посадових осіб української держави, а повну співпрацю з ватажками терористичної організації, які є ворогами української держави. Саме за їхнього сприяння, їхньою зброєю збиралися взірвати Верховну Раду, обстріляти крупнокаліберними мінами 120-міліметровими весь центр української столиці. І самі організатори усвідомили, що це море крові, хаос. Саме це те, що було потрібно Захарченку, а також особам Російської Федерації, які розв’язали агресивну війну проти нашої держави.

Думаю, що зараз варто сказати лише одну фразу. Восьмого числа на українському КП «Майорськ» співпрацівники СБУ затримали автомобіль Рубана, провели санкціонований обшук, в ході якого була вилучена вся зброя та вибухові матеріали, предназначені для терористичного акту. Сам Рубан був затриманий, пізніше заарештований, чим припинено його злочинну діяльність. Прошу відео.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.
Включіть, будь ласка, відео.
(Перегляд відеоматеріалу)
Колеги, увага, увага, увага! Я прошу виключити відео, підготувати добру якість.
А зараз 10 хвилин запитання від депутатів. (Шум у залі)
Отже, колеги, зараз час для запитань від народних депутатів. (Шум у залі) Ні, ні, ні. Колеги, ми не будемо переривати розгляду. Я прошу зараз… Ми маємо 10 хвилин запитань від народних депутатів. Я прошу провести запис на запитання від народних депутатів.
Будь ласка, Тетерук Андрій.

11:58:44
ТЕТЕРУК А.А.
Шановний Юрію Віталійовичу, у мене питання: яка кількість людей проходить по цій справі? Хто є головним замовником визначеним? І про яке йдеться фінансування загальне цієї операції? Дякую.

11:59:02
ЛУЦЕНКО Ю.В.
Дякую.
Хочу ще раз окремо наголосити, завдяки тому, що офіцери Збройних Сил полку спеціального призначення повідомили Службу Безпеки України про розроблений план терористичних атак та державного перевороту, зловмисники були впевнені, що мають в своєму розпорядженні серйозну військову потугу, яка прийме участь у запланованому ними замаху на конституційний лад в Україні та знищенню вищих посадових осіб держави, та артилерійському обстрілі по центру української столиці. На щастя, інших учасників організатори у зв’язку з цим не підшуковували, бо були впевнені, що вони досягли домовленості з керівництвом 8-го полку спецназу.
Наразі у справі в якості підозрюваного знаходиться сам Рубан, який рішенням суду арештований на 2 місяці. Сьогодні я прошу Верховну Раду дати дозвіл на притягнення до відповідальності, затримання та арешт іншого учасника змови — народного депутата Савченко, — для того, щоб в найшвидший термін, до 2-3 місяців, завершити слідство і передати справу до суду.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.
Отже, слово для запитання надається Федоруку. Федоруку Миколі Трохимовичу.

12:00:34
ФЕДОРУК М.Т.
Прошу передати слово народному депутату Антону Геращенко.

12:00:44
ГЕРАЩЕНКО А.Ю.
Доброго дня! Шановний Юрій Віталійович, ви знаєте, я дуже уважно передивився Генерального прокурора з приводу арешту та затримання Надії Савченко там, де розповідається про те, що готувався напад на Верховну Раду, вбивство народних депутатів, міністрів, Президента і таке інше. Ну, нас вже давно всі прокляли, але в чому винні прості хлопці — охоронці Верховної Ради, українці, яких би вбили при такому нападі? Читаючи це, в мене з’явилася думка, що пані Савченко, вона несповна розуму. Чи буде проведена психіатрична експертиза після того, як ми надамо дозвіл на її затримання та арешт?

12:01:27
ЛУЦЕНКО Ю.В.
Дякую за запитання. Насправді, я не підтримую широкомасштабну розгорнуту кампанію оголосити Надію Савченко психіатрично нездоровою людиною. Думаю, що це лише один із методів захисту для уникнення передбаченої законом кримінальної відповідальності, якої, з точки зору, будь-який терорист в будь-якій країні світу, звичайно, має схиблений розум, бо думатися ввезти чотири 120-міліметрових міномета, до яких додається 60 мін з радіусом ураження… 46 мін з радіусом ураженням до 200 метрів, які можуть летіти на відстань до 7 кілометрів, кожен снаряд якої несе 4 кілограми вибухівки, і 3 такі міни можуть пробити перекриття будь-якого приміщення, будь-якого будинку, в тому числі житлових будинків в центрі української столиці, звичайно, може не зовсім звичайна людина.
Але, звичайно, відповідаючи на ваше запитання, можу сказати. В переліку першочергових слідчих дій, які заплановані на сьогодні пунктом 8, стоїть призначення судової психіатричної експертизи. Це зніме всі питання і нарешті, припинить прикривати злочинний умисел і підготовку до теракту шляхом ввезення ворожої денеерівської зброї на територію української держави.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.
Шановні колеги, система «Рада» повідомляє про те, що вони вже готові пустити фільм. Якщо зараз фільм піде, ми завершимо питання в тій самій послідовності, яка записана є.
Прошу продемонструвати фільм, чи він буде іти в добрій якості. Будь ласка, звук.
(Перегляд відеоматеріалу)
Отже, шановні колеги, перегляд відео завершений. Зараз дві хвилини -Генеральний прокурор. І продовжуємо запитання. У нас ще є 5 хвилин для запитань. Будь ласка, якщо немає питань, а ваші три наступні, тоді ми…
Будь ласка, Юрій Віталійович, виступайте.

12:31:18
ЛУЦЕНКО Ю.В.
Шановні народні депутати, думаю, всі розумні люди пересвідчилися у існуючому в головах змовників плані, підготовці до цього плану, вербуванні виконавців терористичного акту, співпраці з терористичними організаціями та країною-агресором, готуванні та вчиненні, перевезенні і багатьох інших складових цього терористичного злочину.
Для любителів цинічних жартів щодо депутатів або інших посадовців, хочу нагадати, що все це вже було. Уже було обстріл із тяжкої зброї центрів українських міст. Уже було захоплення адміністративних державних будівель, уже була координація з ватажками терористичних організацій, а також із Кремлем. Все це було в Криму, все це було в Донецьку, все це було в Луганську. І це зовсім не сюрреалізм. Це називається терористичний переворот у змові та на користь ворогів української держави. Фраза: «Хлопці просять, міняйте власть», — означає, що Рубан та Савченко в координації з лідером ватажків терористичного угрупування «ДНР» Захарченком. Продемонстровані вам упаковочні листи означають, що із зброї, виданою офіцерам Російської Федерації, готували знищення керівництва української держави та масове враження мирних людей в центрі української столиці під десятками 120-міліметрових мін тяжких мінометів, які привезли із окупованих територій.

Я, шановні депутати, дійсно, як часто люблять згадувати, не маю профільної освіти, але маю добрий досвід і знання. І знаю, що завжди, саме з такого плану, починалося повалення держави. У 1932 році, в Австрії, де 130 переодягнених в австрійську форму фашистських десантників пробували повалити австрійську державу, що закінчилось аншлюсом і мільйоном жертв Другої світової; в Криму, де зелені чоловічки захоплювали в першу чергу адміністративні будівлі; в Донецьку і в Луганську, де декілька пройдисвітів заявили, що вони не підтримують київську хунту, Петю, як тут сказано, треба зняти, а тоді вже вони будуть з нами домовлятися, а тоді вже вони будуть з нами домовлятися, це все було, я фізик і знаю.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, хвилину дайте.

ЛУЦЕНКО Ю.В. Вибух зверхнової зірки завжди породжує чорну діру, і в цю діру в Донецьку, і Луганську вже всмоктало тисячі жертв, тисячі трупів, наших героїв, наших мирних людей, наших жінок і дітей. Саме такий план обстрілу Києва з крупнокаліберної зброї, вибух і її знищення правлячих конституційних структур України були направлені на нову величезну чорну діру для всієї України.

Прошу вас дати дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт одного із організаторів, в чому ми її обґрунтовано підозрюємо, терористичного акту проти української держави народного депутата Надії Савченко.
Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.
У нас залишається 4 хвилини запитань. Перше запитання — Мосійчук, друге – Мельничук. Два запитання, і більше ми не встигнемо. Ні, два запитання, наступні ідуть інші доповідачі.
Мельничук. Включіть мікрофон, будь ласка, для запитання. Мосійчук. Включіть мікрофон, будь ласка, Мосійчуку.

12:35:34
МОСІЙЧУК І.В.
Ігор Мосійчук, Радикальна партія Олега Ляшка. У мене немає запитань по Савченко, тут як би все практично зрозуміло. У мене декілька таких питань.

По-перше, Юрій Віталійович, я хотів би, щоб ви прокоментували те, що ЗМІ кажуть стосовно військового перевороту, що це ніяк не військовий переворот чи військовий, як на вашу думку?

Друге. Чи зафіксовані контакти цієї групи осіб із Захарченком і російськими кураторами?
І третє, особисте питання, там йшлося про «монки», багато терактів в Києві з використанням МОН відбулося. І чи відомо щось, і коли буде готова і прокуратура, і Служба безпеки розповісти про замах на мене?
Дякую.

12:36:33
ЛУЦЕНКО Ю.В. Дякую.
Перш за все, просив би подякувати Збройним Силам України і конкретно офіцерам восьмого полку спеціального призначення, які змогли зупинити фактично цей теракт. Як і завжди, перед лицем зовнішнього або внутрішнього ворогу, не дивлячись на те, як він замаскований під високопосадові регалії, наші офіцери показали свою відданість українській державі.

Також хотів би принагідно попросити би подякувати Службу безпеки України, яка в цій безпрецедентній, не тільки в Україні, а в більшості європейських країни, операції змогла чітко зафіксувати всі дії зловмисників: встановити спецтехніку, записати на відео, супроводжувати навіть завантаження зброї зловмисниками. Все це було досконало секретна операція, яка зараз підходить до свого фіналу.

Також, пане народний депутат, прямо хочу відповісти: жодного військового заколоту в Україні не було. Була спроба двох осіб діяти на користь Російської Федерації як країни-агресора та терористичної організації «ДНР», з лідером якої народний депутат Савченко безпосередньо проводила переговори, про що повідомляла вам прямо тут, в залі, з відео.
Ви чули про те, що хлопці просять «міняйте власть, тут, в Києві, міняйте власть». Хлопці дали бойові гранати і міномети для того, щоб валити тут власть, не там Захарченка підірвати, поки за столом з ним сиділи, а тут українську владу знищити. Ви чули також про просьбу хлопці, Турчинова їм віддати, тому що «это личное». Думаю, що це все показує ступінь моралі, ступінь відповідальності перед українською державою, українським народом, які так часто пані Савченко використовує у своїх промовах для того, щоб …

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд.

ЛУЦЕНКО Ю.В. Одну хвилину, якщо можна.

ГОЛОВУЮЧИЙ. 1 хвилину, будь ласка, дайте.

ЛУЦЕНКО Ю.В. Хочу вам, тим, хто не обізнаний з військовою справою, зачитати, що ж привезли звідти організатори і чи дійсно це був замах тільки на депутатів, як зараз хочуть стрілки перевести, чи тільки на високопосадовців.
Було привезено кулемет «Утес», який пробиває броньовані машини. Припустимо, це для влади. 11 кулеметів та автоматів, великокаліберну 12,7 гвинтівку «Топаз», яку виробляють тільки в «ДНР», яка пробиває броню на величезній відстані, і 260 патронів до неї, 2 ручних противотанкових гранатомети РПГ 7В із 12 реактивними гранатами для них – для враження важкої і броньованої техніки, в тому числі танків та особового складу в укриттях, РПГ-22 прицільна дальність 250 метрів, 6 мін 82-го міліметри калібру, які стріляють з цих гранатометів, 4 міномети калібру 122 міліметри – улюблена зброя терористів «ДНР», б’є на 7 кілометрів, розліт…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

ЛУЦЕНКО Ю.В. ….елементів понад 200 метрів, кожен снаряд несе 4 кілограми вибухівки і 3 снаряди пробивають стелю будь-якого будинку, 12 осколкових протипіхотних мін МОН-50, дальність ураження — 80 метрів. Кожна з цих мін містить 0,7 кілограм вибухівки. 60 гранат РГД-5, радіус враження — 25 метрів. Все це мало створити, як казав Рубан, хаос на вулицях, чим більше крові – тим краще.

На сьогоднішній день достеменно встановлено з показів свідків, що зловмисники планували встановити гранатомети або на Трухановому острові, або на баржі з Дніпра і обстріляти центр Києва, як ви розумієте, не прицільно. Хто при цьому постраждав би більше депутати чи прості українці, які тут знаходяться, живуть, працюють? Відповідь очевидна: це був теракт, направлений на повалення української держави, більше мені додати нічого. І за це має настати відповідальність. Я робив, як і ви, все, щоб Савченко вийняти з російської тюрми. Навіть якби я знав, що вона планує подібні плани, я б все рівно виступав за її звільнення, бо кожен українець не може бути у ворожому полоні, але кожен українець, навіть якщо він герой, має відповідати за закон. По закону за дзвінок про лживе замінування дають до 5 років. Що треба дати тим, хто нібито перевірів пильність СБУ? Перевірили – пильність на місці. За це передбачено найвищу міру покарання.

Сукупність статей дозволяє мені просити не тільки притягнення, але і арешту. І впевнений, це принципова річ для всіх тих, для кого українська держава є найвищою цінністю і головним щитом для захисту життів мільйонів її громадян. Не в депутатах справа, хоча і в них також, а в тому, що люди без держави стають відразу мішенями для терористів, які, як ви чули на плівках, на стадіонах «будем репрессировать» тисячі.
Цього не буде! Цей умисел був зірваний завдяки Службі безпеки України, Збройним Силам України та процесуальним керівникам-прокурорам. Дякую їм за їхню важливу роботу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.
І я вже оголосив. Останнє запитання — Іван Мельничук. І потім виступ Надії Савченко. Мельничук передає… Будь ласка, Мельничук.

12:42:15
МЕЛЬНИЧУК І.І.
Шановні колеги, ну у мене немає запитань так, як і у мого попереднього колеги виступаючого ні до керівника Служби безпеки України, ні до Генерального прокуратура України. Я просто хочу вам сказати то, що почув я.
Я почув про те, що Захарченко дав добро на підтримку цього всього безладу, який мав відбуватися в Києві. І він гарантував Савченко свою підтримку у Києві при оцих заходах, які вона планувала тут здійснити.
Ну про що ми можемо ще говорити, і в чому ми можемо сумніватися? Ви подивіться, що відбувається на сьогоднішній день. Сьогодні о 6-й годині ранку на метро «Житомирській» працівники поліції метрополітену в вестибюлі затримали місцевого мешканця по фамілії Гресик 90-го року народження, в якого в рюкзаці було виявлено та вилучено тротилову шашку вагою близько 100 грам, пластиду – 100 грам. Ми говоримо про те, що сьогодні он уже повідомляють про замінування управління поліції на вулиці Грушевського. У наших правоохоронних органів безліч справ, безліч…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд. Завершуйте.

МЕЛЬНИЧУК І.І. Безліч роботи по виявленню оцих московських недобитків в нашій Україні, які на сьогоднішній день постаралася очолити Савченко, постарався очолити той же Михаїл Саакашвілі, на мою думку. Хай правоохоронні органи працюють. Давайте їх підтримувати в усьому. Давайте знімати недоторканність з цих московських недобитків, які зайшли у Верховну Раду.

Я хотів би сьогодні ще бачити реакцію лідера фракції, яка привела…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.
Колеги, отже, час для запитань, для виступу Генерального прокурора завершений. Я дякую, ще буде заключне слово.
Зараз слово для пояснень надається народному депутату України Савченко Надії Вікторівні, до 15 хвилин. Будь ласка.

12:44:27
САВЧЕНКО Н.В.
Сейчас всретесь. Оце Зірка Героя України.

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ганьба!

САВЧЕНКО Н.В. Ви зараз кричите «ганьба» Зірки Героя України, її має дуже багато українців.
А оце – депутатське посвідчення, депутатський мандат. Що дорожче? Що варто зрадити першим? Покласти вам мандат і піти з політики, щоб ви були щасливі, чи відмовитися від Зірки Героя, як багато хто хоче? Люди, які мене підтримують, кажуть: «Не віддавай Зірку», — але вони зрозуміють, якщо я її віддам на поталу тим, хто буде потім «порохободить». А якщо я віддам, ті, хто «порохободять», все одно будуть лити лайно. То питання: чи варто мені зраджувати народ України, віддаючи Зірку Героя України?

Ні, не зраджу. Це звання дається нелегко, це звання дається кров’ю дуже багатьом людям. Я доводила, що я є героєм України в московських в’язницях проти ворога зовнішнього, доведу і вам, внутрішнім ворогам України, що таке герой України.

Чи варто скласти мандат і що це таке? Українці, це те, що дає право бути вам серед них, це те, що дає право бути вам чужородним в цій гнилій ямі. Генпрокурор вам назвав, як розриваються снаряди. Страшно? Коли розписали, да, який розльот калібру, які осколки, які травми від цього? А ви можете собі уявити, що сотні людей і тисячі це знають на собі власно. А хтось припинив тут війну? Спробував, перестав красти, як обіцяв? Та ладно, що вже з тим красти.
Українці зараз хочуть миру і з того, і з цього боку. (Шум у залі)

І якби із вас хоч хтось поїхав і поговорив із українцями від заходу до сходу, то ви б зрозуміли, що єдиним злом в Україні, яке не дає миру, – це є українська влада. А злом поза Україною, яке не дає миру, – це є російська влада. То чим ми відрізняємося для нашого народу від нашого окупанта?

Все, що зараз назвав Генеральний прокурор, інкримінував мені як злочин, були точно його дії як лідера Майдану. У вас вийшла, у вас вийшло прийти до влади, не вийшло у народу – змінити систему.

Все, що дійсно українцям потрібно, для того щоб не було отих страшних картин, які вам зараз намалювали в політичній провокації і в цьому сюрреалізмі. Я вам поясню, що зупинило. Оті чотири людини, які сидять в президії, які завжди нам роздають картки, які виводять наші голосування на оці монітори, оті люди, які забезпечують монітори телеекранів і роблять, щоб ця Рада працювала і відео зайшло. Оті люди, які знаходяться і спостерігають, як працює парламент, оці люди, які постійно нас критикують. Оце є вашими янголами-охоронцями. Не було б їх, ця б люстрація у вас була вже давно.

Українці — це явка ваша з повинною, покарання за ваші злочини вас наздожене. Мене налякати чимось – ви не налягаєте. Пропонуючи мені сделки, я на них не піду.

Показане відео, пару разів говорила, для запису на камеру. Саме головне, що треба було зараз досягнути, — те, щоб ви зрозуміли, що оці «червоні лінії» дуже близькі до вас. Що страх є у вас в парламенті і я не єдина в парламенті хто так думає. Що так думає весь український народ!

Я сказала «весь український народ», який ви убиваєте, який ви розділяєте, з ворогом якого ви торгуєте. Ви не зробили в цьому парламенті нічого за 4 роки, щоб війна, яку ви розпочали, ділячи портфелі, не прийшла до вас в парламент! Не зробили нічого! І тому зараз це просто лакмус. А далі ви побачите, що буде. Якщо далі батьку доведеться підривати гранату в суді для того, щоб хоч якось досягнути справедливості; якщо далі військовому, який повертається з фронту, доведеться закінчуватися життя самогубством, а кулі в лоб так і не прилетіло тому, хто кричав і так просив собі кулю в лоба, то не я буду вашою небезпекою в парламенті. Вашою небезпекою буде ваш народ.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за виступ.
Зараз згідно Регламенту… Так?

САВЧЕНКО Н.В. Я ще не все. Скільки хвилин дано, 15?

ГОЛОВУЮЧИЙ. До 15-ти .

САВЧЕНКО Н.В. Чекаємо.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це Верховна Рада України. Якщо є виступ завершений, я оголошую про його завершення. Якщо маєте щось доповнити, даю вам можливість завершити.

12:50:12
САВЧЕНКО Н.В. Пане Андрію, мій виступ незавершений. У мене є за Регламентом 15 хвилин. Прошу мені їх надати.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не буде парламент, Надія, 10 хвилин чекати трагічної мовчанки. Ми будемо переходити до обговорення і завершення питання. Надзвичайно важливі питання стоять попереду.(Оплески)
Отже, зараз я прошу провести запис на виступи від фракцій і груп. Ні, перепрошую. Зараз 5 хвилин має виступ від регламентного комітету перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту Павло Васильович Пинзеник, до 5 хвилин. Прошу включити мікрофон.

12:50:50
ПИНЗЕНИК П.В.
Шановний Голово, шановні народні депутати України! Комітет з питань Регламенту на засіданні 22 березня розглянув за участю Генерального прокурора Луценка Юрія Віталійовича і народного депутата Савченко Надії Вікторівни подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Савченко Надії Вікторівни, про надання згоди на затримання народного депутата України Савченко та про надання згоди на обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і арешту стосовно народного депутата України, підтримані та внесені до Верховної Ради України Генеральним прокурором, який просить розглянути і підтримати вказані подання.

У поданнях зазначено, що досудовим розслідуванням встановлено, що в період із листопада 17-го року по теперішній час Савченко Надія Вікторівна вчинила низку тяжких і особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України та проти громадської безпеки. Комітет ухвалив висновки, за яких вважає, що подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Савченко Надії Вікторівни є законним, оскільки ініційовано і подано належним суб’єктом подання, а також достатнім і обґрунтованим.

Подання про надання згоди на затримання народного депутата України Савченко Надії Вікторівни та про надання згоди на обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (арешту) стосовно цього народного депутата є законними, оскільки ініційовані і подані належним суб’єктом подання, а також достатніми і обґрунтовується зокрема наступним.

Надія Вікторівна Савченко не відмовилася від вчинення злочинів, не припинила відносини з ймовірними співучасниками і не полишила наміру закінчити злочинний умисел. Обґрунтовується також надзвичайно високим ступенем суспільної небезпеки кримінальних правопорушень, які інкримінуються народному депутату Савченко. А також обґрунтовується тим, що Надія Вікторівна Савченко може полишити місце свого постійного проживання, виїхати з території України, де буде переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконними засобами впливати на свідків у кримінальному провадженні, які володіють інформацією щодо обставин вчинення злочинів, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Колеги, доповідь закінчив. Потреби в заключному слові нема. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.Зараз прошу провести запис від фракцій і груп спочатку, потім буде від депутатів. Прошу провести запис на виступи від фракцій і груп.
Від фракції «Батьківщина» запрошую до виступу Соболєва Сергія Владиславовича. Будь ласка.

12:53:51
СОБОЛЄВ С.В.
Шановні колеги, я думаю, що те, що зараз розглядає парламент, і це фактично розгляд не лише парламенту, а всієї країни, і спроби фігурантами цієї справи зробити із цього клоунаду не вдасться. У мене перед очима відео, хто бажає, зайдіть в YouTube. 27 жовтня 1999 року парламент Вірменії — така сама клоунада, яка розігрувалась перед тим, тільки в день уряду засідання парламенту отакі ж клоуни, які розігрували із себе нібито сценарії, які вони не готували, з п’ятьма автоматами в упор розстріляли ложу уряду, президію, а далі палили по залу. Кількість жертв до цього часу встановлюється. Зірвані переговори, які йшли між урядами Вірменії і Азербайджану по врегулюванню ситуації в Нагорному Карабасі, фактично ліквідований уряд, фактично зроблено все для того, щоб в країні був хаос. Не треба було навіть стріляти на вулицях, зачистили парламент і зачистили уряд. ті самі благі наміри, антинародні політики і все інше. Тільки після цього в країні встановлюється тотальна диктатура, парламент знищений, закриті всі засоби масової інформації і безроздільно всім керує Президент країни, який в той час на колінах повзе в Москву.
Я думаю, що після цих конкретних речей навіть по датах, рівно 20 років, я думаю, ці символізми, які закладалися Путіним через Захарченка і їх п’яту колону були достатньо чіткі.

Наша фракція ухвалила рішення голосувати за подання Генерального прокурора, але при цьому є одне питання. Юрію Віталійовичу і пане Голова Служби безпеки України, коли ви з такими матеріалами приходите в парламент, честь вам і хвала. Тільки, коли на місцях по 109 статті проходять люди, які є депутатами сільських рад або обіймають мінімальні посади, і єдиним їх злочином, 109 статті, спроба захоплення державної влади, є політичні голосування в місцевих радах, от через це і викликають недовір’я до таких подань. Але тут в перший же день, коли ми побачили це відео, я сказав, що це була одна з найкращих операцій наших спецслужб на відміну від багатьох інших, які готувалися.
Тому, я думаю, рішення парламенту…

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України
ГЕРАЩЕНКО І.В.

12:57:20
ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершити дайте, будь ласка, 30 секунд.

СОБОЛЄВ С.В. …я думаю, що рішення парламенту повинно бути ухвалено відповідно для того, щоб назавжди, ніколи в нашій країні терор не був домінуючим, коли є можливість політично доводити свою позицію.
Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.
Будь ласка, від «Блоку Петра Порошенка» буде виступати Олександр Бригинець. Запрошуємо до слова пана Олександра.

12:57:47
БРИГИНЕЦЬ О.М.
Шановні колеги, безумовно, фракція «Блока Петра Порошенка» буде голосувати за всі три звернення Генерального прокурора, тому що ми завжди підтримуємо всі звернення, оскільки ми вважаємо, що депутати повинні бути недоторканними. І зняття недоторканності з одного конкретного депутата лише наближає час, коли ми всі будемо недоторканними. І тому що ці факти, які ми сьогодні побачили, вони справді вкрай переконливі, і вони доводять, що злочин який не стався, він планувався. І велика повага, велике почуття вдячності і до СБУ і до цих наших хлопців-офіцерів, які не зрадили Україну, і до всіх інших, хто не допомогли знайти цю зброю в межах самої України. Ми розуміємо, що і такі варіанти могли бути. Безумовно, може бути таке, що цей епізод, ця спроба теракту, вона не єдина, яка робилася цією командою. І я дуже сподіваюся, що це питання теж буде вивчено. Переконаний, що були і інші спроби тому що я чув про різні розмови Савченко, які відбувалися біля лінії фронту. Вона дуже багато зустрічалася з людьми і кожного разу провокувала їх на якісь такі дії пов’язані з протестними настроями. Думаю це дуже важливо.
Ще дуже важливо, для мене особисто, те, що ми сьогодні повинні показати консолідованість. Бо технологія знищення влади, знищення уряду, вона була не тільки, як мій колега Соболєв сказав, в Вірменії зроблена. Давайте згадаємо нашу історію. А хіба втеча всього уряду, несподівано, в один день, за командою Путіна це не була спроба залишити Україну без влади для того, щоб її розчленувати. Я абсолютно переконаний, що тоді Янукович, Азаров і всі інші в один день тікали саме з цієї причини для того, щоб залишити Україну без керівництва. Тому я би сказав, що в даному випадку це просто дубль два.

Чи винні ми всі в тому, що Савченко виявилась тут? Так, безумовно, винні всі. Але ми винні в тому, що ми її підтримували просто, як людину, ніхто з нас її не заводив в політику.

І я шкодую, звичайно, що сьогодні немає тут Юлії Володимирівни, яка би сказала, хто змусив її включити в список, вступити в список її. Чи було якесь прохання, можливо, когось.

Друге. Ми чули, що Тимошенко звинувачували в зустрічі з Захарченком. Можливо, і це треба було би сьогодні нам почути? Це вкрай важливо для нас всіх, для того, щоби всі питання були сьогодні озвучені, щоб це не було — просто проголосували і все. Але я дуже сподіваюсь, хоч Юлії Володимирівни і немає, вона обов’язково дасть пояснення все-таки…

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд. 30 секунд завершити. Я дуже прошу. У нас всі фракції виступають і мають право висловити свою позицію. Я прошу, будь ласка, колеги, дуже чутливе питання. 30 секунд завершити.
Дякую.

БРИГИНЕЦЬ О.М. І ще, звичайно, тут мені нагадали, що я був в «Батьківщині». Так, я був в «Батьківщині». Але я вам скажу, що тюрма зламала не тільки одну Савченко. Тимошенко стала зовсім інша, і ви це все прекрасно знаєте. Звичайно!

А згадайте, будь ласка, дивіться, а розкажіть мені, будь ласка, про деокупацію Тимошенко голосувала? Ні. Постанову про покарання Росії голосувала? Ні. Сьогодні ми будемо голосувати за невизнання виборів…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, дякую. Шановний пане Олександр, дуже дякую за виступ.
До слова запрошується… Шановні колеги, я вас дуже прошу, взаємини між собою будете з’ясовувати пізніше, зараз важливе питання. Будь ласка, Олег Березюк. Колеги, я прошу вас. Будь ласка, Олег Березюк. До слова запрошується голова фракції «Самопоміч». Дякую, пане Олеже. Прошу.

13:02:07
БЕРЕЗЮК О.Р.
Вельмишановні пані і панове, хлопці і дівчата, підкреслюю, так бавитися з українською державністю і безпекою кожної людини в Україні, і держави загалом не можна. Це викликає у мене сум і сором, у людей це викликає гнів, ненависть і сміх, половину ненавидять, половину сміються.

Сьома, якщо не помиляюся, полум’яна проповідь Генерального прокурора у Верховній Раді України про злочини, які він розслідує і наші голосування про зняття недоторканності, і арешти, і затримання. Що це дало, що це принесло країні: кошти, безпеку? Ні, це викликає гнів і ненависть в людей, тому що сьогодні в парламенті відбувається злочин, коли неможливо повернути 15 мільярдів гривень, вкрадених у селян, від двох олігархів. Це цікавить Генеральну прокуратуру? Ні, це викликає гнів і ненависть у людей. Хто користується цим природнім гнівом і ненавистю людей? Звичайно, тим користується ворог в тому числі, як і зовнішній, так і внутрішній. Чи не є це спецоперацію з обох сторін, щоб не сталося вчасних виборів Президента? Чи не є це спробою зовнішніх і внутрішніх ворогів, яким вигідний хаос в країні?

Беззастережно така гіпотеза є і я прошу Службу безпеки України до якої ж довіра, зайнятися і тим питанням, кому вигідний хаос в Україні? А хаос в Україні вигідний виключно ворогам.

Це, що відбулося, – це ще одна дискредитація, знаєте чого? Мирного протесту людей проти свавілля влади. Це дискредитація мирного протесту людей, кожен хто тепер буде виходити на протест мирний буде або москалем, або терористом. Це є злочин проти українських людей.

І, останнє, кожен народний депутат в діях якого є ознаки злочину проти державності має бути рівний перед законом і відповідати згідно закону. І…

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд завершити, будь ласка.

БЕРЕЗЮК О.Р. І забавок тут бути не може.
Але я нагадую Генеральному прокурору, кожен депутат, якому ми дали тут і звільнили від недоторканності дали право вам на затримання і арешт, кожен, пане Генеральний прокурор.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, запрошується до слова від фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко. Пане, Юрію, прошу.

13:05:52
БОЙКО Ю.А.
Шановна головуюча! Шановні народні депутати! Наша фракція чекає відповіді від Конституційного Суду стосовно змін до Конституції, які проголосували в парламенті в жовтні 2017 року і згідно з якими буде знята недоторканність з депутатів Верховної Ради з усіх. Це те, що ми з вами, весь парламент, обіцяв народу України і виборцям, коли йшли на вибори.

Наша фракція підтримає звернення і законопроект по зняттю недоторканності з Президента, народних депутатів і суддів, коли він з’явиться в залі, і ми сподіваємося, що це буде якомога швидше. Ми не змінимо свою позицію і не будемо голосувати за зняття недоторканності з окремих депутатів. Ми наполягаємо, щоб це була знята з усіх і припинили це театральне шоу, яке ми уже бачимо кожен тиждень по зняттю недоторканності в залі.

Друге. Ми бачили фільм. Я хочу нагадати, що це не перший фільм, який ми бачимо сьогодні в залі. Я хочу нагадати про фільм, а дехто з залу бачив все це на власні очі, про серпень 2015 року, коли було не намагання, а був створений справжній теракт, і коли чотири нацгвардійці, про що сьогодні згадував спікер, загинули перед Верховною Радою, захищаючи в тому числі і вас. Ви думає, після цього хтось покараний? Хтось поніс покарання? Ні. Так само, не покарані вбивці журналістів, які сталися два вбивства в центрі Києва, не покарані винуватці у підривах військових арсеналів, які злетіли в повітря, чотири на протязі року.

Тому, шановні народні депутати, ми вважаємо, що потрібне посилення правоохоронної діяльності по всіх напрямках, і перш за все притягнення до тих винних в терактах, які вже сталися.

І останнє. Ми вважаємо, що головна причина зростання радикалізму в державі, і всі це знають, – це тотальне зубожіння населення, яке сталося останні три роки. І боротьба парламенту повинна бути якраз причиною таких явищ, які штовхають людей на радикальні дії: підтримка соціального населення, боротьба з бідністю і робота для народу.Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступне слово лідеру фракції Радикальної партії Олегу Ляшку.
Пане Олеже, запрошуємо вас до слова.

13:09:01
ЛЯШКО О.В.
Олег Ляшко, Радикальна партія. Історія із Надією Савченко викликає велике розчарування і біль і не тільки в мене, а, думаю, в мільйонів людей, не думаю, а переконаний, мільйонів українців, мільйонів людей по всьому світу, які боролися по всьому світу, які боролися за її звільнення. І я абсолютно впевнений, що мільйони людей, які добивалися, щоб Савченко була звільнена, точно добивалися не для того, щоб вона з окупованої території возила зброю для вчинення терактів у Києві. Надія Савченко представляє себе героїнею і розказує, що, мовляв, якщо вона взорве парламент, органи державної влади і так далі, то вона буде героїнею. Очевидно, пані Надія погано знає українську історію. Українці ніколи не були терористами, росіяни – терористи і вся історія від царя про це свідчить. (Оплески) А українці, вони, да, вони – козаки, вони вміють захищати. Але в нас є така приказка: нам чужого не треба, але й свого не віддамо. Хаос, терор, кровопролиття – це те, чого не хоче жодна українська людина, кого б це не стосувалося. Тому що за благими намірами боротьби проти Президента, Прем’єра чи депутата може бути чиясь дитина, чиясь жінка, хтось із журналістів, хтось із помічників, із абсолютно випадкових людей. Потому что міна – дура і вона не вибирає, куди летить: чи в Ляшка, чи в Савченко, чи у жіночку, яка стоїть вахтером у Верховній Раді. Справжнім би героїзмом було якби пані Надія… Надія, як прикро називати це ім’я Надія, бо для українців віра, надія, любов – це святі речі. А якби Надя скористалась би тією зброєю да підірвала свого друга Захарченка. (Оплески) Я думаю, що тисячі українських батьків їй би за це тільки подякували, батьків, діти яких не повернулися з фронту, батьків, які вийшли з полону, яких ми обміняли, закатованих, кастрованих, над якими знущалися її друзі – Захарченки, Плотницькі, «Ташкенти» і всі інші. І коли вона розказує, що головне – домовитися із Захарченком, а тут у Києві уже порішаємо, дуже прикро все це чути. Ви знаєте, в мене біль в серці, я товстошкірий як політик, але мені дуже прикро, що в нас так розвели, весь український народ.

Історія із Надею Савченко ввійде не лише в підручники історії, а й в підручники розвідки. Цю будуть вивчати, як із гімна можна зліпити пулю, впарити сюди в український простір і потім використовувати для хаосу і розвалу держави.
Я хотів би звернутися до громадян України. Тому що багато хто з людей сприймає все емоційно. Я хочу сказати дуже тверезу річ. Іноземні спецслужби (і не тільки російські, а багато інших іноземних спецслужб) проводять цілий ряд операцій для розвалу країни зсередини. Люди добрі, будьте уважні. Не ведіться! Не все те золото, що блистить. (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз надається слово на виступ від «Народний фронт» Юрію Березі.
Будь ласка, пан Береза, вас до слова. І я перепрошую. Це останній буде у нас виступ від депутатських груп і фракцій чи ще бажаючі? Так, ще є. Все. Будь ласка, пане Юрію.

13:12:27
БЕРЕЗА Ю.М.
Шановні громадяни! Шановні колеги! Шановні журналісти! Шановний український народе! Я хочу зараз з цієї високої трибуни подякувати спецслужбам і очільнику спецслужби, який зараз знаходиться у Верховній Раді, за те, що вони зробили. (Оплески) За те, що вони врятували тисячі життів. Це… і це факт. Це праця день і ніч простих працівників.
Василь Сергійович, ми дуже вдячні. Я дякую від батьків, я дякую від дітей, всіх тих, хто міг загинути на мирному… в мирному Києві, в першу чергу. Але я не про це хотів би продовжити. Останнім часом, знаєте, це от про те, що ми говоримо, воно дуже багато зайняло інформаційного простору. І я, зрозумівши, прочитавши цитату з його книги, прочитав, що в дитинстві замість вивчення української історії це досить багато вживало алкоголю і воно не знало української історії і не читало її.

Всього 100 років назад такі ж самі представники, як оце зараз воно себе називає, «ліворуціонер», зробило все, щоб українська держава не відбулася. Все зробили, щоб українська держава не відбулася. І ви знаєте, коли я чую про те, що це недорозуміння готове було завезти російські війська до українського Києва, то я хочу поставити питання, чи віддавало воно собі звіт взагалі. Знаєте, дуже легко назвати це божевіллям. Ні, це не божевілля.

Давайте спитаємо у мого бійця, якого добивали російські солдати під Іловайськом, особисто добивали Артема Кравченка, от я думаю, що якби це чудо завело сюди війська Росії, вони б стріляли і вбивали українців. Хто там гавкає, хто там гавкає ліворуч?

Я, знаєте, можна багато говорити. Я знаю чітко, що зала зараз об’єднається і проголосує однозначно за всі подання Генерального прокурора.

А зараз я хотів би звернутися словами великої Ліни Костенко. «Душа спитала – доки?! Втопили край у підлості і злі. І я сказав: чужинці, дайте спокій, не стійте… не сійте зради на моїй землі. Уже і так насіяно. Вродило, вродило. Вже не бере ні плуг, ані коса. А ми ще є. І то найбільше, найбільше диво, що мій народ іще раз воскреса».
Слава Україні! І дякую українським…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.
Будь ласка, від «Волі народу» Юрій Рибчинський. Це буде останній виступ від груп і фракцій, від груп і фракцій, потім від депутатів. Будь ласка.

13:15:51
РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю.
Євген Рибчинський… (не чути)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте, Євген, Євген Рибчинський, я перепрошую, будь ласка.

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю. Ще сьогодні зранку я готувався до того, щоб проголосувати за зняття недоторканності і не голосувати за взяття під варту. Я ще дуже сподівався на те, що Надіна промова дасть нам змогу хоч якимось чином її амністувати. Але її промова повністю довела її вину, на превеликий жаль. Вона хоче об’єднати сепаратистів всередині країни. Сепаратистів з «ЛНР», «ДНР» і сепаратистів, які сидять, які переїхали в серце України – в місто Київ. На превеликий жаль, на превеликий жаль, я дуже сильно розчарований. Більше того, у нас були часи, часи Голодомору, коли знищувався український народ, у нас були часи, коли Україна виїжджала мільйонами за кордон, тому що жити було неможливо. Тому що Росія вчиняла теракти, Росія знищувала найкращі, так сказати, слов’янські корені, тому що все вийшло з цієї землі.

В серці тут цієї землі вчинялось дуже багато різних речей. Аскольда і Діра підняли на ножі люди, які прийшли з Новгорода, ви знаєте. Тут же москалі, я переконаний абсолютно, що вони і сьогодні, якщо б зайшли в Київ, вони перебили б усі патріотичні кадри, я абсолютно в цьому переконаний! Вони нікого з вас не залишили б в живих.
І якщо хтось сьогодні не проголосує, а я не збирався голосувати ще зранку, я буду вважати його особистим своїм ворогом. «Воля народу» сьогодні голосувати…

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

13:17:42
ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, виступи від фракцій завершені. І зараз ми маємо 9 хвилин на виступи від народних депутатів України. Тому прошу народних депутатів, хто має бажання взяти участь в обговоренні, провести запис на виступ. Будь ласка, проводиться запис на виступ від народних депутатів.
Отже, Помазанов.

13:18:18
ПОМАЗАНОВ А.В.
Прошу передати слово Тетяні Чорновол.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пані Тетяна. Включіть мікрофон Чорновол. З трибуни, включіть мікрофон.

13:18:40
ЧОРНОВОЛ Т.М.
Ви знаєте, мій виступ буде короткий. Але я хочу сказати одну річ, яка, може, і не звучить популярно, але є правдою. Ви знаєте, зараз дуже зручно протиставляти владу і українців, боротьбу за українську незалежність, боротьбу з агресією з Росією і владу, яка начебто живе в іншому світі. А я хочу сказати інші речі. Ви знаєте, у нас було дуже багато вже сторінок в історії, які ми вивчали, дітьми вивчали в школах. І ми от читали, от Україна здобула начебто незалежність або йшла до здобуття цієї незалежності рік, другий, третій і все нема. І знову читаємо, ну, як вони могли. Рік, другий, третій і знову нема. Так я вам хочу зараз сказати, що зараз ми в цій Верховній Раді абсолютно різні, але ми колективний орган і ми є органом державної влади. Є інші органи державної влади. І якщо подивитися глобально, подивитися на всю нашу роботу зараз останніх років, можна зробити один висновок: це перша українська влада за дуже-дуже довгу історію. І ми можемо цим пишатися. Нам справді є чим пишатися, бо ми протистоїмо агресії Росії, величезної і кровожерної імперії, яка ламала багато століть і нас, яка ламала багато інших націй. Ми зараз про це стоїмо. І навіть країни ЄС, навіть країни НАТО зараз ховаються за нашою спиною. Це все ми. Нам є чим пишатися. І не треба протистояти.

Ви знаєте, я хочу ще сказати останнє. Тут не є протистояння українського народу і навіть цього залу, тут є протистояння українського народу і Наді Савченко, в якої насправді корона просто виросла до небес і вона вирішила, що вона може протиставитися і сама зайняти цю владу, сама зайти в Адміністрацію Президента. І це насправді гидко, коли корона одної людини створює таку ситуацію в країні, яка дає можливість знищити нині українську державну владу і привести до влади Росію. Якщо тут падає парламент, то сюди приходить російський парламент, сюди приходять російський президента Путін, сюди приходить держава-агресор. Це все зрозуміло.
І тому я дякую всім справжнім героям України, їх дуже багато, які не мають цієї зірочки, їх, справді, багато, на яких зараз тримається Україна. Вони є скрізь, вони є в усьому українському суспільстві, вони є в цій залі, вони є і в уряді, вони є серед чиновників міліціонерів, військових, вони є серед всіх, хай їх зараз меншість, але зараз на них тримається ця держава. Слава героям України!

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується Лапін Ігор, якому передав слово Береза Юрій. Будь ласка, пана Ігор.

13:21:53
ЛАПІН І.О.
Слава Україні! Я не зможу сьогодні говорити пафосні слова, «Пуля», ти мене знаєш. Я офіцер Збройних Сил України і хочу сказати від себе: я мав честь захищати Україну в 2014 році. Хочу поправити, Надя, тебе, хочу поправити в тому сенсі, що не влада послала нас на війну вбивати українців, нас не посилали на війну, ми пішли добровольцями, і ти пішла добровольцем, і я пішов добровольцем, і тут дуже багато є хлопців, які пішли добровольцями. Нас вбиває російська агресія, нас вбивають російські кулі.

Я хочу лише пригадати дві битви, які прекрасно знають ті, хто були на війні. Бій за «Металіст» — це трагічна сторінка в історії батальйону «Айдар», в якому ми разом воювали, де загинуло дуже багато наших хлопців, і я був в тому бою, і ти була в тому бою. І після того відбулось те, що відбулось, таке відбувається на війні, коли хтось десь кудись попадає, бувають різні ситуації.

Я хочу пригадати другу битву, за Георгіївку, коли разом з бійцями 8-го полку спецназу, яких я дуже добре знаю, і дуже багатьох з них знаю і не буду називати сьогодні їхніх позивних, коли хлопці спустилися до мене в Георгіївку і в Георгіївці був захоплений «Тамерлан». Це така людина, яку ми хотіли поміняти на тебе, комбат Мельничук підтвердить, і ще побратими, які були в «Айдарі» підтвердять. Ми хотіли поміняти на тебе, але тебе вже, на жаль, увезли в Росію. Чому, на жаль? Тому що, можливо, не було би стільки різних речей, які відбулися після того.
Ми йшли на вибори і обіцяли голосувати за зняття депутатської недоторканності. І я сьогодні проголосую «за», будучи твоїм побратимом і даючи можливість тобі довести в суді те, що ти сказала в ЗМІ, що це твоя спецоперація. Мені боляче голосувати за зняття недоторканності, ти знаєш, ну, для мене це дуже важкий період, коли стосується моїх побратимів. Але я як твій побратим проголосую сьогодні «за», і якщо треба буде моя допомога, якщо ти невинувата, я буду намагатися довести цю невинуватість. Але, якщо є твоя вина, ну вибач, я голосую за зняття недоторканності.
Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Артюшенко передає слово для виступу Артуру Герасимову.

13:24:23
ГЕРАСИМОВ А.В.
Шановні колеги, я перш за все хотів нагадати слова Президента України, який казав, що найкращим гарантом нашої незалежності є українська армія, є українські військові, є українські патріоти, і в Службі безпеки, і в Генеральній прокуратурі, і в усіх тих, хто зараз бореться за незалежність нашої країни. І я б хотів щиро подякувати, і нашим військовим, і Службі безпеки України, і Генеральній прокуратурі за те, і за ту блискучу операцію, яку вони провели.
Крім цього, хотів би зосередити вашу увагу на тому, що це не просто відірвана дія певних осіб. Як ми побачили, це чітко спланована частина гібридної війни, яку веде країна-агресор проти нашої з вами країни, проти України. І сьогодні ми чітко бачимо, що війна іде не тільки на лінії фронту, вона ведеться Кремлем і всередині країни. І не тільки ці події. Давайте згадаємо як трощили згадку про український Крим в центрі міста нещодавно, скільки інших подій відбувається. Ми маємо бути пильними. І ви знаєте, що сьогодні більш за все необхідно. Необхідна повна єдність. Повна єдність нації. Повна єдність влади. Повна єдність парламенту. Бо ви знаєте, от навіть коли говорять, хотіли знищити парламент. За те, що відроджена армія? Хотіли знищити Президента. За те що відроджена армія? За те, що відроджена промисловість українська оборонна? За те, що Росія визнана країною-агресором в цій залі, хочу вам нагадати? За те, що проведена декомунізація? І в Росії, ви пам’ятаєте, де вони зараз Сталіна роблять майже героєм. І дуже багатьом людям це не подобається. За те, що відроджується Україна як Україна? І скільки рішень ми приймали, і по українському кіно, і по мові, і по музиці, і по іншим питанням в цій залі. Тому єдність – це надважливе питання, яке сьогодні має об’єднувати цю залу при прийнятті державницьких рішень.

І ви знаєте, що стосується пані Савченко, то в мене до неї тільки одне питання. Коли це почалося? Це почалося в 2014, чи набагато раніше?
Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.
І заключний виступ від народних депутатів. Мельничук передає слово… Ні, Мельничук не передає слово. Ні, Мельничук Сергій буде виступати. Вибачте, я думав, що то Мельничук Іван. Мельничук Сергій заключне слово. Заключний виступ.

13:27:06
МЕЛЬНИЧУК С.П.
Доброго дня, колеги! Доброго дня, шановний український народе! Те, що сталося, ми фактично коли зустрічаємося з побратимами, я таке чую кожного разу. Ми з вами дістали український народ. Вони хочуть змінити владу. І ті, хто взяли в руки зброю, і захищають там, на фронді, вони, повірте, вони хочуть іншої влади, не тієї, що їх грабує, не тієї, що не дає їм жити. Коли матері і жінки загиблих пишуть мені: «А хлопці, за це помирали?».
Але з іншої сторони те, що теракт був спланований… Те що він був спланований, скажемо так, на двійку – це сто відсотків. З такими, хто так планує, «ні посторожити, ні вкрасти». Але тероризм в країні недопустимий.
Але прошу вас, ми маємо зробити все для того, щоб змінити владу, ми людей дістали. Якщо ми це не зробимо, вони будуть діяти далі радикальніше, і вони це зроблять, не Надія, то хтось інший, повірте мені. І те, що намагається Служба безпеки втримати ситуацію, да, з однієї сторони, частина служби працює на недопущення цих злочинів, а інша частина служби — на дискредитацію її.

Я хочу просто зачитати один з документів Служби безпеки України від 19.06.2017 року за № 38/7-10350-т. Антитерористичний центр при СБУ України проводить комплекс агентурно-оперативних заходів щодо документування антиконституційних діянь Мельничука Сергія Петровича для накопичувально-доказової бази з метою відкриття кримінального провадження та притягнення його до кримінальної відповідальності, тобто Служба безпеки України веде слідство окремо. Хто давав дозвіл на це? По якій кримінальній справі?
В мене питання до Голови Служби безпеки України. Підписаний цей документом Маліковим і, я думаю, не по одному ще депутату, які не угодні до влади, таке йде.

Ще одне. Те, що було сказано Генеральним прокурором, що у 2014 році…

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка, завершіть.

МЕЛЬНИЧУК С.П. Да, у 2014 році ви домовлялися через Олега Недаву з терористами, так же само домовлялися і Надія домовлялася з ними. Так от, розслідуйте Недаву і розкажіть, як він домовлявся і як ви хотіли батальйон «Айдар» вивести з зони АТО, а мене на психіатричну експертизу відправити.(Шум у залі)
Нічого, «петушкоботам» теж.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, завершилися виступи від народних депутатів.
Зараз завершальне слово. спочатку Савченко Надія Вікторівна і потім Юрій Віталійович. Ні-ні, Юрій Віталійович, спочатку Надія Савченко, потім Юрій Віталійович. І потім голосування. І, колеги, через 7-8 хвилин відбудеться голосування. Я, щоб не порушувати ані на йоту Регламент, сказав, що якщо Надія Савченко після 3 хвилин захоче продовжити виступ, я додам ще їй п’ять хвилин, поскільки вона не завершила. Потім Юрій Віталійович, і потім голосування.
Для заключного слова запрошується народний депутат України Савченко Надія Вікторівна, будь ласка.

13:31:27
САВЧЕНКО Н.В.
Важка ситуація в залі, але щоб трохи заспокоїти ваш пил і ваші нерви хочу вам сказати, що в України дійсно є вихід, без терактів, без складних моментів, які можуть зруйнувати країну. Є звичайний, простий вихід це дійсно законний вихід – це зміна політичної системи.

Це той закон, який ви не приймаєте про виборчу систему. Це можливість надати українцям як вибирати депутатів так і відкликати. Не орієнтуючись на політичні партії, а орієнтуючись на людину, яка тримає своє слово і працює для народу.

Це право українців мати право на референдуми, обов’язково, щоб влада їх чула. Це звичайне конституційне право людей, яке у нас не виконується. У нас є в Конституції, записано про референдуми, ми жодного разу цього не бачили. Ми не можемо зробити імпічмент Президенту, тому у нас відбуваються Майдани. Для того, щоб можна було зробити ситуацію в Україні, без зламу України, без приведення сюди ворога. Це дійсно є поки ще поки що у ваших руках, у наших руках зробити це в конституційний спосіб.

Нам потрібно призначити конституційний конвент, групу, яка напише нову Конституцію. Нам потрібно запустити її через референдум українців для того, щоб українці визначили суспільний договір по якому вони будуть жити далі в Україні і діяти, і співпрацювати із владою.

Не так як у нас записано в Конституції, ми Верховна Рада України затверджуємо. Ми повинні врахувати волю народу для того, щоб не повіяв вітер з холодного яру.

Кожного разу виступаючи тут, ви переводите все в політичне моменти вигідні вам. Кожного разу виступаючи з цих трибун ви намагаєтеся людям забрехати вуха так, щоб вони не зрозуміли, де правда.

Не зробила ця влада нічого для того, щоб Україна залишилася сильною, незалежною, не зробили ці люди, які впродовж 26 років у парламенті, цього самого для українців.

Звинувачувати мене у зраді України, так, як ви зараз звинувачуєте ще дуже багатьох отих добробатів, Ігорю, які пішли на фронт, яких зараз депутати змушені йти, брати на поруки, звинувачувати і робити вчорашніх герої сьогоднішніми антигероями тільки через те, що вони незгодні з позицією і політикою нинішньої влади, це зараз, дійсно, все, що може зробити влада, все, чим вона користується. Дати вам можливість зрозуміти, що теракти, які ви робите економічними, теракти, які ви робите фінансовими, теракти, які ви робите комунальними платежами, законодавством України, відіб’ються по вас…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу додати до 5 хвилин.

13:34:47
САВЧЕНКО Н.В. … українці починають розуміти.
І ця ситуація, яка була створена мною зараз у сесійній залі, яку треба було придумати, якийсь вихід, я завжди українцям говорила, що я не буду викликати вас на майдани, я не хочу, щоб ви мерзли і помирали, я не дію так, як та влада, яка прийшла до керма, я не дію тими методами. Я хочу запустити щось, і якщо ви дивилися те відео, там було дуже сказано така одна фраза, пару було повторено Рубаном для камери і мною була сказана фраза: що герої повинні вмирати. Да, повинні, якщо того вимагає Україна. Україна понад усе! Була, є і буде. Не важливо, виживу я чи виживе ще хтось, виживе Україна. Україні бути!
Слава Україні! Героям слава!

ГОЛОВУЮЧИЙ. До заключного слова запрошується Генеральний прокурор України Юрій Віталійович Луценко.
Через кілька хвилин відбудеться голосування і я прошу усіх зайти в зал і приготуватись до голосування.
Будь ласка, Юрій Віталійович.

13:35:45
ЛУЦЕНКО Ю.В.
Шановні народні депутати! Йде війна. Українсько-російська війна триває уже більше ніж для України тривала Друга світова війна. Завдяки нашим героїчним Збройним Силам, всім українським владним інституціям створена українська армія, яка унеможливила військове захоплення нашої країни. Завдяки міжнародному антипутінському фронту це також військове вирішення для Путіна проблеми України стало практично неможливим, тому основні зусилля агресора останні роки зосереджується на підриві України зсередини, те, чим завжди знищували Україну, всі її спроби стати незалежною державою, так, як знищували її в часи Хмельницького, так, як знищували її в часи Руїни, так, як знищували її в часи національно-визвольних змагань початку ХХ століття, середини ХХ століття. Завжди знаходилася людина, яка одягала на себе личину патріота і взривала українську державу. І після цього приходила чергова окупація, яка заковувала українців в ярмо. Не мною сказано, а святим письмом: розділений дім не устоїть. Найбільше, чого хоче Путін і його п’ята колона тут в Україні — розділити нас. За останні місяці Служба безпеки разом з Генпрокуратурою та іншими спецпідрозділами правоохоронних органів викрила велику мережу антиукраїнських центрів в Херсоні, в Харкові, у Львові, під Києвом, всі вони отримують кошти за свою антиукраїнську діяльність, за голосування на сесіях облрад про імпічмент, що розхитує довіру взагалі до інституції Президента, а не до конкретної особи, за те, щоб ганьбити усіх депутатів огульно для того, щоб Україна не вірила нікому і вибори взагалі не розглядали як можливий демократичний шлях змін в країні.

Сьогодні ми присутні при виявленні ще одного важливого елементу цього внутрішнього антиукраїнського фронту – терористичний дует Рубана, Савченко не є окремим епізодом, впевнений в тому, що він координується з усіма іншими елементами антиукраїнської діяльності. І Служба безпеки України, і військова прокуратура має головне завдання – встановити того ляльковода, який заряджає листівками, грошима, мінами, гранатами проти української держави. Тому сьогодні тільки початок процесу, а не кінець. Ми здогадуємося, хто цей ляльковод, бо чуємо тут гасла так званого «Українського вибору».

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, хвилину додайте.

ЛУЦЕНКО Ю.В. Ми щойно чули не один раз у промовах народного депутата, суб’єкта мого подання про збройний переворот на Майдані, про олігархів, які його нібито фінансували, про те, що Порошенко розв’язав війну, про те, що ми не хочемо почути народ Донбасу. Все це вже ми чули. В Сімферополі, в Луганську і в Донецьку. І автор цього поки що схований за лаштунками.
Знаю і зроблю все, щоб прийти сюди й не просто назвати прізвище, а проголосити про порушення кримінальної справи і притягнення головного ворога України, який організовує цей внутрішній підривний антиукраїнський фронт.
Тому, шановні… (Шум у залі)
Шановні, посада Генерального прокурора відрізняється від народного депутата тим, що мені недостатньо скандувань, мені потрібні факти. І я дуже розраховую, що…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершіть.

ЛУЦЕНКО Ю.В. …члени антиукраїнської мережі все ж таки визнають свою вину, покаються перед Українською державою і народом і назвуть того, хто зарядив ці «торпеди» проти нашого народу. Зараз прошу для цього, саме для цього – для торжества Закону, для захисту держави, для спокійного життя людей простих на вулицях Києва – проголосувати за мої три подання три «за»: за притягнення до кримінальної відповідальності, за затримання і арешт. Мені також нелегко це вас просити, але вдумайтеся, колеги, по 258-й частина третя «Тероризм» сидять сотні підозрюваних, які привозили зброю і готувалися до вчинення терористичних актів або стріляли в наших солдатів. Якщо ми сьогодні візьмемо трьох бійців-бойовиків «ЛНР» чи «ДНР», це 358-а частина друга, теж пожаліємо? Теж не арештуємо? Не створюйте прецедент, закон – один для всіх: для тих, хто отримав зірку і для тих, хто відверто зробив нашльопку «ДНР». Для всіх український закон має бути один. Прошу голосувати «за».(Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, шановні колеги, обговорення завершене по повній процедурі. І ми переходимо до прийняття рішень.

Відповідно до статті 80 Конституції України, частини сьомої статті 221 Закону «Про Регламент Верховної Ради України» ставлю на голосування питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Савченко Надії Володимирівни. Прошу народних депутатів голосувати. Голосуємо. Вікторівні, Савченко Надії Вікторівні. Прошу голосувати, голосуємо. Буде три голосування.

13:42:03
За-291
Рішення прийняте.
Друге голосування. Відповідно до статті 80 Конституції України, частини сьомої статті 221 Закону «Про Регламент Верховної Ради України» ставлю на голосування питання про надання згоди на затримання народного депутата України Савченко Надії Вікторівни. Прошу голосувати.

13:42:41
За-277
Рішення прийняте.
І третє голосування. Відповідно до статті 80 Конституції України, частини сьомої статті 221 Закону «Про Регламент Верховної Ради» ставлю на голосування питання про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Савченко Надії Вікторівни запобіжного заходу у виді тримання під вартою, арешту. Прошу народних депутатів голосувати.

13:43:23
За-268
Рішення прийняте.
І я повідомляю Генерального прокурора України про прийняте рішення Верховною Радою України по всіх трьох поданнях Генерального прокурора.

 

Популярно

Вы читали новость: «Как лишали неприкосновенности Надежду Савченко. Стенограмма пленарного заседания ВР»; из категории Политика на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 22 марта 2018 в 15:33;
  • Корреспондент в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "На пленарном заседании Верховной Рады 22 марта с Надежды Савченко сняли депутатскую неприкосновенность в связи с подозрениями в подготовке терактов…".