• Чт 25.04.2024
  • Харьков  +24°С
  • USD 39.47
  • EUR 42.18

Музиканти тернопільської групи Tik Tu розповіли про свою участь у фестивалі Plan B (відео)

Интервью   
Музиканти тернопільської групи Tik Tu розповіли про свою участь у фестивалі Plan B (відео)

Гурт Tik Tu було створено у 2014 році в Тернополі. Група працює  у стилі інді-поп, фолк поп, електроніка, має у своєму арсеналі два музичних альбоми – Shuma та Ulitakis. Колектив активно гастролює та виступає на фестивалях в Україні та за кордоном.

Музика Tik Tu доволі часто лунає у рекламних роликах, а нещодавно гурт озвучив багатосерійний мистецько-пізнавальний мультиплікаційний серіал “Книга мандрівка”, створений спільно із Green Penguen media. Серіал було присвяченого відомим українським науковцям, митцям та письменникам. У перших трьох серіях мультфільму йшлося про видатних харків’ян – про історика Юрія Кнорозова, який розшифрував писемність загиблої цивілізації майя, про дизайнерку одягу Варвару Каринську, яка зробила революцію у балетному костюмі, та про медика Іллю Мечникова, який зробив геніальні відкриття, досліджуючи імунитет людини.

— Які композиції Tik Tu показав публіці фестивалю Plan B у Харкові?

— Наталя Багрій: На фестивалі ми зіграли композиції із нашого нового альбому, вони зараз більше відповідають нашим смакам, нашому внутрішньому стану. Слухач міг зустрітись із різними персонажами, що фігурують у наших музичних історіях, побути із ними сам-на-сам та відчути усе, що відбувається із цими героями наживо.

—  Що сподобалося Вам з програми фестивалю як його гостям?

— Наталя Багрій: Фестиваль направду висококласний та доволі цікавий, він розрахований на усіх спраглих за якісним осмисленим продуктом. Це стосується будь-якого пласту, що був предсталений на цій платформі. Plan B дуже приємно здивував, в Україні не так багато подібних фестивалів. Нам як музикантам було цікаво затриматись у music room та провести чи весь наступний день у пошуку істини звуку, повикручувати круцьки на різних синтезаторах та інших дивних електронних.

— Що більш за все запам’яталося з архитектрури Харкова?    

— Роман Божко: Мені чомусь запам’ятався закинутий будинок поверхів напевне десять і, майже без вікон, просто стоїть совкового зразка  монументальщина,  вся в бетоні, виглядає дуже натхненно, хочеться  його знімати, такий собі індустріальний футуризм.  Це неподалік від клубу “Жи-what?“.

— Чим у Вашому житті є музика?

— Лесик Драчук: Музика — як індійське божество з безліччю рук. Однією тебе годує, але по трошки, щоб не ожирів. Іншою лупашить з розмаху по твоєму его, доводячи до параноїдальної гарячки. Потім піднімає зранку на ноги сакральними звуками тисяч арф. Вона тебе веде, вказує дорогу, де тебе чекають такі самі нещасні як ти. І тоді ви разом берете інструменти в руки і досягаєте того рідкісного моменту, коли більше нічого крім звуку не існує. А потім знову на тебе летить та інша рука.

— Розкажіть будь ласка, де Ви берете натхнення та як у Вас народжується музична композиція?

— Роман Божко: Натхнення —  штука особиста, комусь воно потрібне а комусь ні.  Якщо ти музикант натхнення можна знайти у будь-чому: слухати як їде поїзд, як тихо з ранку, як говорять люди (бо можна почути багато інтонацій і зміни темпоритму). Найбільше звичайно надихає хороший концерт з хорошим звуком і великою кількістю людей, здебільшого це хороший фестиваль. Музична композиція народжується у всіх по різному: деколи буває просто ритмічний момент у голові, з якого потім з’являється гармонія та мелодія, буває так що першим виникає мотив — в тому моменті ти виграв приз .-) оскільки мотив це — найскладніше , адже він повинен бути легким та наспівним щоб запам’ятатись. Також може бути текст, або тема для пісні, варіантів, одним словом, багато.

— Що саме Ви транслюєте слухачеві?

— Лесик Драчук: Часто нас тягне грати ситуативну музику, переносячи себе і слухача в різні стани. Для цього ми колекціонуємо багато інструментів. А текстове наповнення пісень Tik Tu — це бестіарій персонажів, замальовок і скетчів.

— Хто з композиторів здійснив найбільший вплив на Вашу творчість?

— Лесик Драчук: Є кілька улюблених груп, які заходять нам трьом однаково сильно. Коли ми влітку відпочиваємо на хуторі за містом, обов’язково ставимо платівки The Beatles чи Pink Floyd. Також спільною любов’ю є музична естетика 90-х, тоді порядок був!

 — Розкажіть, будь ласка, про виступ на фестивалі психоделічного мистецтва «Reverberation» у Дрездені, куди Ви поїхали після Харкова.  

— Лесик Драчук: Просто прекрасно! Власне весь наш турчик планувався довкола цієї події, і до неї ми особливо готувались. Велика сцена, сотні людей, які вперше нас чують, крутезні побратими по сцені — ці нюанси не лишали нам шансів облажатись. Зіграли ми круто, було відчуття “шаманських” вібрацій в залі, а це означало хороший контакт з публікою.

— Розкажіть, будь ласка, про Вашу роботу над мультиплікаційним серіалом «Книга-мандрівка».

-Наталя: творча група “Green penguen” шукала  музичне оформлення для свого проекту, причому роботу потрібно було здійснити у доволі стислий термін, думаю ми підійшли ідеально). Нам надіслали першу серію у тестовому режимі і ми не зволікали із фітбеком. Усе чудно підійшло, а далі робота закипіла на всі фронти — паралельно до музики творча група “Green penguin” одночасно розробляли не тільки мультиплікацію із аніматорами, подекуди ще й шліфувався сценарій. Усім надзвичайно цікаво було перебувати у цьому процесі, завжди горіло дізнатись яким же буде остаточний результат. Музична тканина до мультфільму повинна була бути настільки різнохарактерною, адже ми окреслювали не тільки особистісь із її характером, а подекуди іншу країну, настрій того чи іншого часу. Ми провели безліч годин у студії, занурившись у все це. Це дуже класний і експеримент і скіл для нас. Ми раді такій різноплановій роботі, плануємо і  надалі приймати участь у цьому та подібних проектах.

— На яку композицію Ви плануєте знімати кліп?  

— Наталя  Багрій: Є ідея відзняти відео на останню композицію із нашого другого альбому  Ulitakis — Король птахів. І знову ж таки ми повертаємось до творця нашого першого мультфільму на пісню “Котку” —  Анастасії Фалілеєвої, яка виявила бажання зараз створити для нас короткометражне відео, надихнувшись цим треком. Привідкривати завіси не варто про те що це буде і конкретно як, тому просто невдовзі очікуйте на кліп Tik Tu. Ми направду ще і самі остаточно не уявляємо яким він може стати у кінцевому результаті.

-У яких країнах Ви плануєте виступити у 2019 році?

— Роман Божко: Ми всі любим теплі краї, тому хотіли б заграти на всіх теплих континентах. Також було б дуже добре побувати в Америці з туром , а взагалі ми завжди відкриті до будь-яких пропозицій та ідей, головне —  щоб це було весело та щиро.

 — Яке місце на землі Ваше улюблене?

— Наталя Багрій: Я дуже люблю воду, усе що пов’язане із цією стихією, від маленького джерела посеред лісу, гірські водоспади, шуми річок та морів, усі  водяні звуки що мають здатність заспокоювати, вводити у релакс. Отож якщо мене довго немає і ви злякались що я загубилась — слід шукати біля води.

Автор: Iгор Нещерет
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: «Музиканти тернопільської групи Tik Tu розповіли про свою участь у фестивалі Plan B (відео)»; из категории Интервью на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 28 марта 2019 в 20:55;
  • Корреспондент Iгор Нещерет в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Інтерв’ю з Наталєю Багрій, Романом Божко та Лесиком Драчуком".