• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Головний державний закон: історія затвердження Конституції України (відео)

Общество   
Головний державний закон: історія затвердження Конституції України (відео)

Найвищому закону України, який ставить життя людини найвищою цінністю та визначає незалежність та суверенітет країни, виповнюється 23 роки.

Аліка Піхтерева, кореспондентка
На п’ятий рік після проголошення незалежності, депутати Верховної ради ухвалили Конституцію України. Парламентарі працювали всю ніч з 27 на 28 червня. Загалом – безперервно 23 години. «ЗА» висловилися 315 народних обранців. Україна була останньою з колишніх радянських республік, яка ухвалила нову Конституцію. 

Закон розробляли в суперечливих умовах. Прихильники комуністичних ідей, які бажали залишити назву УРСР, стикнулися з патріотами, охочими крокувати у майбутнє. Напруженість у суспільстві зростала. Верховна Рада другого скликання на чолі головою парламенту Олександром Морозом та президентом Леонідом Кучмою прийняли однозначне рішення: вести засідання, доки не буде отримано однозначного результату. 28 червня, близько 9 ранку доленосне для країни рішення було прийнято.

За соціологічними даними, майже половина українців не читали Конституції. Проте 70 % опитаних вважають: документ треба змінювати. Анастасія Міць — студентка четвертого курсу юридичної академії. Конституційне право — її улюблена дисципліна.

Анастасія Міць, майбутня юристка
На мою думку, в нас дуже добра Конституція, вона відповідає всім Європейським стандартам та цінностям. Мабуть, проблема все ж таки в реалізації і у практичній застосованості. — Тобто, що Конституції не дотримуються деякі персони? — Так-так. Не дотримуються.

Дівчина вважає, що знання основного закону дає їй розуміння своїх невід’ємних прав, принципів роботи органів державної влади та їхніх повноважень. Харків’яне на питання, що таке Конституція України, відповідають по-різному.

Анастасія, харків’янка
Честно? я не знаю. — Не знаете? Не слышали? 

Анастасія, харків’янка
И исполняют ее не очень качественно и дополнять, менять, добавлять что-то тоже нужно. 

Андрій, харків’янин
Отмежеваться полностью нельзя. Надо принимать какие-то меры. Но надо знать, что делать. Мы, даже прожив 60 лет, получаемся неграмотными. Мы не знаем, что делать в том или ином смысле.

В Україні кожна зміна влади несе за собою зміни до Конституції,. Це негативно впливає на економічну та соціальну ситуацію — стверджують юристи.

Григорій Берченко, доцент кафедри конституційного права ХНЮУ ім. Ярослава Мудрого
У нас парламент може внести зміни до Конституції для самого себе. І так вже було, коли народні депутати продовжували на один рік строк своїх повноважень. Так само, якщо ми кажемо про недоторканість — вони будуть скасовувати її задля самих себе.

Проте, якщо не зважати на недоліки та доповнення, яких потребує основний закон України, юристи впевнені в одному: демократичне суспільство залежить від кожної людини, яка знає свої права та виконує свої обов’язки.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: «Головний державний закон: історія затвердження Конституції України (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 28 июня 2019 в 18:21;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Найвищому закону України, який ставить життя людини найвищою цінністю та визначає незалежність та суверенітет країни, виповнюється 23 роки".