• Ср 24.04.2024
  • Харьков  +15°С
  • USD 39.59
  • EUR 42.26

В зоні ООС почався масивний наступ військ РФ (хронологія)

Мир   
В зоні ООС почався масивний наступ військ РФ (хронологія)

Від 5 ранку 18 лютого 2020 року на Луганському напрямку розпочався масивний наступ військ РФ та бойовиків. Серед українських військових є втрати. 

Як повідомляє Штаб ООС, збройні формування Російської Федерації атакували позиції підрозділів Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний.

Окупанти ведуть обстріли по нашим захисникам із забороненого Мінськими угодами озброєння. Ворог застосовує міномети калібру 120 мм. Також противник веде вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

Під прикриттям артилерії регулярні війська РФ пішли в атаку через лінію розмежування, спробувавши прорвати  оборону ВСУ.

Про це ж пише на своїй сторінці  Facebook редактор ЦензорНЕТ Юрій Бутусов. Сьогодні о 5 ранку російські війська атакували українські опорні пункти в районі Золотого. Станом на 8.00 йшов безперервний важкий бій із застосуванням всіх видів зброї, включаючи артилерію калібру 152 мм, міномети 120 мм.

«Противник на широкому фронті накривав бойові порядки 72-й і 93-й механізованих бригад в районі ділянки розведення Золоте-Орехово-Новотошковка. На одному з опорних пунктів був ближній бій з російською штурмовою групою. Наша артилерія відкрила вогонь у відповідь, підтягуються резерви «, — написав Бутусов.

Як наголошується в коментарі, «з нашого боку на 9:00 4-200. Штаб не коментує, не менше 5 — 300 «.

Як зазначив журналіст, «таких широкомасштабних бойових дій на фронті не було з 2018 року».

Підрозділи Об’єднаних сил, які обороняються, дають адекватну відповідь збройним формуванням Російської Федерації, окупантам наноситься вогневе ураження з метою придушення їхньої збройної активності. Втрати противника уточнюються.

«Бій поблизу населених пунктів Новотошківське, Орехово, Кримське, Хутір Вольний закінчився. Підрозділи Об’єднаних сил надали адекватну вогневої відповідь противнику і утримали повний контроль над ситуацією.

Серед українських захисників, на жаль, є один загиблий, четверо отримали поранення, їм надається медична допомога. У ворога один загиблий, п’ять — важко поранених. Противник запросив режим тиші. Позиції українських захисників не втрачені.

У готовності до застосування знаходяться підрозділи резерву зі складу Об’єднаних сил. Ситуація повністю контролюється «, — повідомили військові.

Чому саме сьогодні почалася наступальна операція військ РФ? Як зазначає експерт з питань національної безпеки та оборони України у «Українському інституті майбутнього» Іраклій Джанашия, російське командування зазвичай приурочує атаки до певних історичних дат. Сьогоднішню «присвячено»річниці початку активної фази Революції Гідності в Україні.

«Також тут переслідується соціально-політична мета: в очах емоційно налаштованої громадськості у цей знаменний день ще більш послабити інститут президентства України, який і без того підірвав свої позиції невдалим ухваленням рішень, і у подальшому спробувати привести до нового розколу у суспільстві. Україні час усвідомити жорстоку дійсність. Окрім нас самих у цій ситуації ніхто нам може допомогти. Вічна надія на світову спільноту, постійна бездіяльність та пасивно-реактивна політика загнали нас у ту ситуацію, у якій ми сьогодні знаходимося.», — наголошує експерт.

Також початок наступальної операції може бути реакцією на зрив плану Росії щодо геополітичного розчленування української держави під час Мюнхінського самміту.

Як наводить текст «Hromadske», один із пунктів відхиленого документу «Дванадцять кроків до більшої безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні» пропонував: «Запровадити «новий інклюзивний діалог щодо національної ідентичності», у якому мають бути враховані погляди сусідніх з Україною Польщі, Угорщини і Росії на історію та національну пам’ять, мову та досвід меншин.»

Простіше кажучи, за цим документом питання існування України на мапі Європи мали вирішувати Росія, Польща та Угорщина. Якби його було прийнято, політична ситуація в Європі мала би повернутися на початок ХХ століття — тобто, повторити розклад сил напередодні Першої Світової війни.

Як зазначає в інтерв’ю газеті «Факти» експерт Іраклій Джанашия: «Ці постріли – сміх Росії над спробами Зеленського зупинити конфлікт шляхом розведення та інших мирних ініціатив. А нагадувати почали ще 15 лютого, коли в Азовському морі російські сторожові катери захопили українських рибалок під приводом браконьєрства.»

Сьогодні Президент України Володимир Зеленський збирає засідання Ради національної безпеки та оборони.

Відео обстрілів російських військ з’явилося у соцмережі Facebook. Його виклав на своїй сторінці Ігор Стокоз.

18 лютого 2020 року о 9:44 Ігор Стокоз написав :«Як повідомляють мої хлопці, в нас двоє загиблих і четверо поранених, один з поранених від госпіталізації відмовився. Противник застосовував ствольну артилерію, але наші артилеристи їх заткнули. Пряма мова від мого товариша: «Тепер їх черга опи*дюлюватися». Відео з тієї сторони, на ньому видно як окупанти стріляють через житлові будинки. UPD Штаб ООС підтвердив загибель одного нашого захисника.»

Як повідомляють мої хлопці, в нас двоє загиблих і четверопоранених, один з поранених від госпіталізації відмовився. Противникзастосовував ствольну артилерію, але наші артилеристи їх заткнули.Пряма мова від мого товариша: "Тепер їх черга опиздюлюватися".Відео з тієї сторони, на ньому видно як окупанти стріляють черезжитлові будинки.UPD Штаб ООС підтвердив загибель одного нашого захисника.

Опубліковано Igor Stokoz Понеділок, 17 лютого 2020 р.

Приблизно в той самий час інший військовий, Костянтин Машовець написав у Facebook (мова оригіналу) : » Да, работают двумя ударными группами… + арта и миномётка… Ударили в стык двух бригад, по классической схеме… Судя по всему, замысел командования противника — выбить наши подразделения с плацдарма на Северском Донце в районе Новотошковка — Крымское… или по крайней мере, оттеснить от дороги на Северодонецк… в пойму реки… Ещё одним участком приложения усилий противника стал участок у Новотошковки…и Орехово. Надо понимать, это фланговое обеспечение…действий по плацдарму, с целью сковать наши тактические резервы на этом участке…И да, у нас есть потери… Противник использовал предварительное огневое подавление нашей системы обороны (то, что называется артподготовкой…). Её характер и интенсивность (командование противника массировало на этом участке огневые средства) свидетельствует о предварительной подготовке противника к активным действиям на этом участке…»

Пізніше в стрічці, боєць Костянтин Машовець коментує слова Володимира Зеленського: » «…Це не просто цинічна провокація, метою якої є натиснути на дебальцівську рану, яка ніколи не загоїться повністю. Це – спроба зірвати мирний процес на Донбасі, який почав просуватися хоч і невеликими, але невпинними кроками. Збираємо сьогодні засідання РНБО. Будемо обговорювати й ухвалювати рішення про подальші кроки. Наш курс на завершення війни та відданість міжнародним домовленостям залишається незмінним – так само, як і наша рішучість дати відсіч будь-яким проявам збройної агресії проти України…» (с) Це з офіційного звернення Президента України Володимира Зеленського…»наш курс на завершення війни…»…
Цікаво… ЯКИМ ЧИНОМ….?»

У наступному дописі від 18 лютого 2020 року о 13:13 Костянтин Машовець робить висновок (мовою оригіналу) : «По брифингу… Я так понимаю… к вечеру… события на участке Новотошковское — Желобок… выльются в «мелкую, малозначимую вооружённую стычку»…которые происходят, «…если не каждый день, то практически через день…» а от «Национальной платформы примерения и единства нас не отвернуть…»… И да, кто-нибудь скажите Президенту, что на Донбассе — самая натуральная линия фронта, а не какая-то там «контактная линия»…»

18 лютого 2020 року об 14:22 Костянтин Машовець пояснює обстановку на фронті (мовою оригіналу) : «И ещё одно… Тут с утра… было много криков и воплей… о каких-то… «оставленных ВОП-ах»…речь шла как минимум о 2-х… Так вот… оставили ВСУ не ВОП-ы (взводные опорные пункты)… а НП (наблюдательный пукт)… это совершенно разные вещи…»

 

Під Золотим 18 лютого загинув 22-річний гранатометчик Максим Хітайлов. Він входив в 72 окремої механізованої бригади. Тіло загиблого 22-річного військового знаходиться у бойовиків.

Ім’я загиблого бійця повідомив в своєму телеграм-каналі народний депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко.

Як повідомляють в Facebook-спільноті «Типовий Сєвєродонецьк», тіло загиблого 22-річного військового знаходиться у бойовиків. Запис на сторінці з’явився 18.02.2020 о 12:16.

 

Об 14:05  18.02.2020 року на сторінці Операція об’єднаних сил / Joint Forces Operation з’явилося наступне повідомлення «За уточненою інформацією збройні формування Російської Федерації особливо цинічно обстріляли позиції наших захисників поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Попасна та Хутір Вільний, при цьому активно використовували озброєння, заборонене Мінськими угодами.

Так, російські окупанти застосовували артилерійські системи, зокрема, ствольну артилерію калібру 152 мм – 6 снарядів, калібру 122 мм – 18 снарядів. Крім того, загарбники випустили по позиціям наших захисників понад 164 міни з мінометів калібру 120 мм та 44 міни з 82-мм мінометів. Також противник вів вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

Крім того, в районі Новотошківського окупанти здійснили 56 пострілів по нашим позиціям з озброєння танку. Також у районі бойового зіткнення штурмові дії вели диверсійно-розвідувальні групи противника.»

Автор: Сергій Барков, Вікторія Березка, Артем Некрасов
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: «В зоні ООС почався масивний наступ військ РФ (хронологія)»; из категории Мир на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 18 февраля 2020 в 12:05;
  • Корреспондент Сергій Барков, Вікторія Березка, Артем Некрасов в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Від 5 ранку 18 лютого 2020 року на Луганському напрямку розпочався масивний наступ військ РФ та бойовиків. Серед українських військових є втрати. ".