• Пн 29.04.2024
  • Харьков  +12°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.44

Вірус COVID-19, який змінив життя людей по всьому світі: що варто знати?

Украина   
Вірус COVID-19, який змінив життя людей по всьому світі: що варто знати?

ЦГЗ МОЗ України надав відповіді на запитання, що можуть виникнути у зв’язку з розповсюдженням вірусу SARS-CoV-2, який є збудником COVID-19.

Як передається вірус та як максимально ефективно захиститися від нього?

Вірус передається краплинним або ж контактним шляхом від людини до людини. Якщо перекласти це на звичайну побутову мову, то виходить таке: вірус може передатися через чхання або під час кашлю, коли хворий знаходиться на відстані не більше метру. Також краплі, які розповсюджуються таким шляхом, осідають на побутових предметах та на поверхнях, тож якщо доторкнутися до них, а тоді помацати обличчя або ж потерти очі, можна занести вірус.

Важливо! Вірус не може передаватися так званим повітряним шляхом.

Тепер трохи стосовно профілактики. Як відомо, ліків від коронавірусу не винайшли, та й вакцин наразі немає. Але те, що можна зробити задля своєї безпеки – це доволі прості речі: дистанція не менш як метр-півтора, елементарна респіраторна гігієна (носіння захисної маски), правильний етикет кашлю (прикривати рота не долонею, а внутрішнім згином ліктя) тощо. Як говорять сьогодні у багатьох соціальних відео, «прості речі рятують життя», і це правда. Зокрема, потрібно навчитися правильно мити руки, нести відповідальність за себе – самоізолюватися, якщо помітили в себе ознаки ГРВІ, допомагати та створювати умови для самоізоляції хворим членам родини.

Важливе питання, яке хвилює людей – скільки ж часу вірус може «жити» на поверхнях? Наразі чіткої відповіді на це запитання немає, бо час перебування вірусу 2019-nCoV на різних поверхнях остаточно не визначено. Приблизно, за прикладом інших подібних вірусів, це може бути період від кількох годин до кількох діб. Насправді, багато чого залежить від типу поверхні, температурних та інших умов.

Якщо існує шанс, що поверхня може містити на собі сліди вірусу, її варто обробити побутовими миючими засобами, а потім антисептиком, який містить не менш як 60 відсотків спирту у формулі.

Нагальне питання щодо зараження від особи, що на перший погляд не має жодних симптомів захворювання. Чи можливе воно? Лікарі кажуть, що так, це можливо. Людина може хворіти в легкій формі та не мати стандартних симптомів. Також симптоми можуть бути не вираженими. Але у будь-якому разі передатися вірус може лише при тісному контакті, до якого належать рукостискання, поцілунки та обійми тощо. Отже, стандартні дії – дистанція, гігієна та розумні вчинки.

У соцмережах поширилися чутки, що своєрідним тестом на наявність вірусу COVID-19 є затримка дихання на 10 секунд. Мовляв, якщо людина може це зробити без дискомфорту, вона здорова. Лікарі на це кажуть чітке «ні». Жодних підстав вважати такий тест інформативним немає. Вміння чи здатність затримати дихання на 10 секунд не може вказувати на наявність або відсутність будь-якого захворювання системи дихальних шляхів людини. Натомість відчуття дискомфорту при затримці дихання може виникати з будь-яких причин, які не мають жодного відношення до вірусів.

Важливо! За словами лікарів, симптомами цього вірусу вважають загальну слабкість, підвищення температури, сухий надсадний кашель. Але діагноз може бути виставлений лише після тестів.

Наступне важливе питання: то чи потрібно носити маску? Насправді, є перелік ситуацій, коли маска потрібна безумовно. До них відносять:

  • догляд за хворими, у яких діагностовано COVID-19 або є бодай підозра на нього;
  • наявність симптомів вірусу;
  • перебування у натовпі або місці, де не дотримуються дистанції;
  • якщо є вимоги влади на такі заходи.

Є правила носіння маски, а також алгоритм її використовування:

  1. Перед тим, як надягти захисну маску на обличчя, потрібно вимити руки або ж обробити їх антисептиком (вміст спирту не менш як 60%).
  2. Маску потрібно правильно розташувати – вона повинна закривати не тільки рот, але й ніс. Вона повинна «сидіти» на переніссі та не з’їжджати з нього, бо інакше ви весь час будете мацати обличчя руками. Маска повинна бути щільною, відстані між нею та обличчям не повинно бути.
  3. Якщо ви торкаєтесь маски руками, кожного разу слід або вимити їх з милом, або обробити антисептиком.
  4. Знімати маску потрібно обережно, взявши руками за резинки з обох боків (якщо модель із зав’язками, то за них). Утилізувати маску (чи просто викинути її) можна у смітник. Повторне використання одноразової маски неприпустиме. Після того, як маску знято, треба знову обробити руки антисептиком.

Подивіться, як правильно одягати та носити маску.

Вважається, що медична маска має ефективність протягом 2-4 годин, після цього часу її треба змінити на нову. Якщо маска стала вологою, час її використання скорочується, бо вона вже втратила свої захисні можливості, тож її треба змінити на нову негайно.

Зараз можна побачити людей, які зсувають маску на підборіддя задля перекусу або куріння – це неприпустимо. Маска обов’язково забрудниться та втратить свої захисні можливості.

Важливо! Навіть якщо захисна маска виглядає як новенька, не можна використовувати її повторно, бо гарний зовнішній стан не є гарантією захисних можливостей.

На поверхні матеріалу осідають не тільки часточки вірусу SARS-CoV-2, але й багато інших мікроорганізмів, бактерій тощо. За рахунок дихання, чхання або кашлю маска зволожується, а саме таке середовище – тепле та вологе – є раєм для розмноження багатьох мікроорганізмів та бактерій, що несуть загрозу здоров’ю людини.

Одноразові маски тому й мають таку назву – їх не можна дезинфікувати, прати тощо. Повторне застосування неможливе, а всілякі поради стосовно обробки паром, у мікрохвильовці та будь-де ще – це ніким не доведені факти.

Окрім масок є ще й респіратори. Кому потрібно їх носити та навіщо? Респіратор має клас захисту FFP2, його завдання полягає в очищенні повітря. Отже, людина вдихає повітря ззовні, під час проходження крізь фільтрувальний матеріал респіратору воно очищується. А під час видиху повітря проходить крізь клапан. Таким чином повітря очищується від дрібнодисперсних часточок.

Носити респіратори рекомендовано медичним працівникам, що знаходяться у відділеннях реанімації, бо вірус може розповсюджуватися на відстань понад метр у часточках аерозолю, а це можливе лише у процесі виконання деяких медичних процедур (наприклад, під час інтубації, бронхоскопії тощо).

Звичайна людина з респіраторними ознаками не може носити респіратор задля захисту оточуючих – це не ефективно. Натомість вдихання та видихання через респіратор ускладнюють роботу дихальних шляхів, тож носіння респіратора може бути ще й шкідливим.

Наразі залишилися ще рукавички: чи потрібні вони та як їх носити задля того, аби вони виконували свою місію?

Спочатку про те, кому потрібні рукавички: людям, які доглядають за хворими з підтвердженим COVID-19 або підозрою на нього. В усіх інших випадках достатньо дотримуватися гігієни рук – мити їх протягом 20-40 секунд із миючими засобами, обробляти дезінфекторами (вміст спирту не менший за 60 відсотків).

Знімати рукавички треба обережно, а саме так, аби брудна зовнішня поверхня не стикалася зі шкірою рук. Тож потрібно піддіти за край та вивернути рукавичку, одночасно знімаючи її з долоні. Викидати використані рукавички потрібно у смітник, повторне їх використання неприпустиме. Після цього потрібно добре вимити руки або ж обробити їх дезинфікуючим розчином.

Дезинфікуючі засоби для домашнього використання – це насамперед звичайні миючі та інші побутові засоби для різних поверхонь. Також можна використовувати перекис водню, але дуже обережно, адже він сприяє псуванню багатьох матеріалів (дерево, пластик, тканини). Ще рекомендовані спиртовмісні засоби (до 60% спирту у складі).

Попри поширені чутки, вживання алкоголю не може бути профілактичним противірусним засобом – це абсурд. Натомість алкоголь може вплинути на загальний стан здоров’я, викликати порушення у роботі систем та органів, стати причиною появи різних захворювань та зниження імунітету. А якщо COVID-19 вже діагностовано, алкоголь може суттєво погіршити загальний стан людини та призвести до ускладень.

Також неправдиві міфи стосовно сонячного проміння та теплої погоди – буцімто влітку ризик заразитися зменшиться саме через теплу сонячну погоду на вулиці. Але ж пандемія не обійшла країни із теплим кліматом? Тож такі припущення не мають під собою жодного наукового підгрунтя.

І останнє на сьогодні. Кажуть, що гаряча ванна може вважатися профілактичною дією на час епідемії чи карантину. Мовляв, вона захищає організм від зараження. Це також неправдива інформація, адже температура тіла (нормальна) залишається на рівні 36,5 – 37,0 С незалежно від того, де знаходиться людина – у гарячій воді чи в улюбленому кріслі. Натомість гаряча ванна може спричинити серцево-судинні захворювання та гострі стани, а також може викликати опіки шкіри.

*Інформацію надано Центром громадського здоров’я МОЗ України.

Автор: Олександра Пруднікова
Популярно

Вы читали новость: «Вірус COVID-19, який змінив життя людей по всьому світі: що варто знати?»; из категории Украина на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 29 апреля 2020 в 12:37;
  • Корреспондент Олександра Пруднікова в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "ЦГЗ МОЗ України надав відповіді на запитання, що можуть виникнути у зв’язку з розповсюдженням вірусу SARS-CoV-2, який є збудником COVID-19.".